Aurelio de Laurentis (©Reuters)
Aurelio de Laurentis (©Reuters)

Čudotvorac De Laurentis hoće Bari po modelu Napolija: Klub sa 1.200.000 navijača zaslužuje elitu

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.22. | 22:36

A, šta će biti onda kada klub sa juga Italije uđe u Seriju A?

Protekli vikend u italijanskom fudbalu prošao je u znaku velikog kiksa Interovog golmana Jonuca Radua kojim je predao trijumf direktno u ruke fudbalera Bolonje i verovatno titulu gradskom rivalu Milanu, dok je pomalo ispod radara prošla vest o povratku Barija u Seriju B.

Slavilo se u regiji Apulija prvo mesto u Seriji C čime je načinjen prvi korak ka povratku u italijansku fudbalsku elitu, a ponos zbog ostvarenog rezultata nije krio vlasnik kluba Aurelio de Laurentis. Kontroverzni filmski producent i prvi čovek Napolija preuzeo je Bari nakon proglašenog bankrota 2018. godine i počeo fudbalski preporod iz četvrte lige. Četiri sezone kasnije Bari je stigao do Serije B, ali De Laurentis ne namerava tu da se zaustavi.

Izabrane vesti

Subota, 16.30: (2,45) Bari (3,00) Sudtirol (2,95)

Naime, njegova ideja je da uradi isto što je svojevremeno i sa Napolijem koji je preuzeo davne 2004. godine posle propasti originalnog kluba. Tri sezone kasnije uspeo je da vrati Napoli u Seriju A i od tada je redovan učesnik najvišeg ranga. I ne samo to, Napoli je izrastao i u najvećeg Juventusovog takmaca za titulu i četiri puta je prvenstvo završavao kao drugi, a još dvaput kao treći. I ove godine je praktično donedavno bio među favoritima, ali je onda izgubio korak... Napoli takođe redovno igra i evropska takmičenja, Ligu šampiona i Ligu Evrope, ne razmeće se basnoslovnim kupovinama i jedan je od finansijski najstabilnijih klubova na Apeninima.

No, De Laurentisova želja da Bari vrati u Seriju A mogla bi da se pretvori u pravu agoniju. Naime, zbog najnovijeg propisa uvedenog od strane Fudbalskog saveza Italije, počev od 2024. godine jedna porodica neće moći da ima dva kluba u istom rangu takmičenja. Primera radi, Aurelio i njegov sin Luiđi, koji je formalno vlasnik i prvi čovek Barija, moraće da se odreknu jednog od dva kluba.

Ovakvoj odluci oštro se protivi De Laurentis, ali u slučaju da se ništa ne promeni, zna već sada da će prodati upravo Bari...

“Bari ima interesantne ljude u klubu, a moj sin Luiđi jedan je od njih. Svi oni uradili su sjajan posao. Ipak, nova regulativa FS Italije nešto je sa čim se lično apsolutno ne slažem. Pa, čak i UEFA dozvoljava da otac i sin imaju dva kluba u evropskim kupovima“, priča De Laurentis i prstom upire u predsednika Saveza Gabrijelea Gravinu:

“To je autoritativna odluka jednog čoveka, Gravine. Ako ista ostane na snazi jer samo on to tako želi, a naše žalbe ne budu usvojene, prodaćemo Bari“.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Dok se to ne dogodi, uradiće sve da Bari posle više od deceniju zaigra u Seriji A. Poslednji put to se dogodilo u sezoni 2010/11.

“Ovaj klub zaslužuje da igra Seriju A, zato što ima preko 1.200.000 navijača u svojoj bazi. Pa, to je osmi najpopularniji klub u Italiji, pogledajte samo koliko publike imaju na svakoj utakmici“.

Najpoznatije ime Barija široj fudbalskoj javnosti je Antonio Kasano, mada se pamte još Lorenco Amoruso, Igor Proti, Rafaele Pućino, Mirko Antenući...



tagovi

BariAurelio De LaurentisNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara