Sergej Semak (©Reuters)
Sergej Semak (©Reuters)

Da li će Zenit nastaviti saradnju sa Semakom?

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.12.21. | 11:59

Treneru tima iz Sankt Peterburga ugovor ističe za šest meseci, a zasad nema informacija o produžetku. U međuvremenu 45-godišnji stručnjak vodi ekipu ka četvrtoj uzastopnoj tituli sa njim na klupi, a novi veliki korak mogao bi da napravi od 17 časova protiv Rostova

Sergej Semak je verovatno trenutno najbolji ruski trener, rezultatski gledano. Ako računamo samo poslednjih nekoliko godina, niko ne može da se meri sa strategom Zenita. Zato čudi što se tim iz Sankt Peterburga još nije osigurao da ne ostane bez njega na leto, pošto 45-godišnjem stručnjaku ističe ugovor.

Ruski mediji su se na dan utakmice Zenita sa Rostovom (17.00) na otvaranju 17. kola Premijer lige bavili Semakovim statusom. Razumljivo, s obzirom na to da je sa njim na klupi Zenit već osvojio tri titule i na odličnom putu je da osvoji i četvrtu. Vodi na tabeli, sa četiri boda više od drugoplasiranog Dinama iz Moskve. Semak je sa Zenitom osvojio i jedan Kup Rusije, kao i dva Superkupa te zemlje.

Izabrane vesti

17.00: (1,25) Zenit (6,50) Rostov (10,0)

Nekadašnji vezni fudbaler je na klupu tima iz Sankt Peterburga stigao na leto 2018. godine. Tada je potpisao ugovor „2+1“, a posle dve godine je produžio saradnju potpisivanjem novog, takođe po sistemu „dve sigurne sezone plus jedna koja može da se aktivira klauzulom“.

Dakle, na leto može da se u nepromenjenim uslovima produži ugovor za godinu dana, ukoliko obe strane prihvate. Semak je međutim ranije isticao da ne želi da produžetak na samo godinu dana, jer mu on ne donosi sigurnost i mogućnost da pravi dugoročan plan.

Smatram da nema svrhe sa trenerom potpisivati ugovor na godinu dana, jer onda nije moguće bilo šta planirati. Pritom ne mislim nužno na dugoročne planove, već i na one srednje dužine. Morate da razumete šta želite da radite sa igračima kojima se ugovor završava za godinu dana, isto tako je i sa trenerima“, rekao je Semak nedavno na jednom televizijskom intervjuu.

Dakle, ruski strateg očekuje od kluba da mu izađe sa konkretnim planom, ali da li možda rukovodstvo Zenita smatra da je vreme za promenu? Činjenica je da Zenit nije uspeo da napravi iskorak na međunarodnoj sceni od dolaska Semaka. Međutim, s obzirom na to da je kvalitet ruskog šampionata u primetnom padu i da Zenit u nedostatku konkurencije na domaćoj sceni jednostavno ne može da parira evropskim velikanima, zauzimanje trećeg mesta u grupi Lige šampiona u konkurenciji Čelsija i Juventusa, odnosno plasman u Ligu Evrope od proleća je premija za klub.

---------------------

Imamo i četvrtog pobednika Mozzartovog takmičenja Gladijator

---------------------

Za Zenit je svakako to iskorak, pošto je poslednje dve grupne faze elitnog takmičenja završavao kao poslednji. Dakle, ako Semak nije precrtan posle te dve sezone, prosto bi bilo neverovatno da se to učini sada.

Međutim, moguće je da se sam trener uželeo novih izazova. Sve je izvesnije da će Valeri Karpin da napusti klupu reprezentacije Rusije, ukoliko kroz plej-of ne uspe da se domogne Mundijala u Kataru. Doduše, samo učešće na turniru ostaviće ga na klupi svega nekoliko meseci duže, do zime sledeće godine. Jasno da, ukoliko ne bude imao ugovornu obavezu sa Zenitom, Semak će biti najveći favorit da postane novi selektor. S toga, nije isključeno da Semak zbog toga kalkuliše sa produžetkom saradnje.

Kako bilo, situacija je takva da igrači Zenita ne znaju ko će da im bude trener od leta. Ipak, ni nije na njima da previše razmišljaju o tome, moraju da se koncentrišu na meč sa Rostovom i mirno privođenje 2021. godine kraju.

Tokom 2021. su Zenit i Rostov odigrali dva vrlo uzbudljiva meča. U Sankt Peterburgu su u februaru remizirali sa 2:2, pošto su gosti najpre ispustili vođstvo, a zatim sa igračem manje došli do boda golom u 89. minutu. U avgustu je potom u Rostovu, u okviru 2. kola nove sezone, Zenit stigao do pobede sa 4:2. Iskusni vezista Aleksandar Erohin se posebno istakao na tom meču sa dva pogotka.

RUSIJA 1 – 17. KOLO

Petak

17.00: (1,25) Zenit (6,50) Rostov (10,0)

Subota

12.00: (2,85) Krilja Sovjetov (3,20) CSKA Moskva (2,55)

15.00: (2,00) Spartak Moskva (3,45) Ahmat (3,80)

17.00: Lokomotiva Moskva - Ural

Nedelja

12.00: (2,10) Himki (3,35) Arsenal Tula (3,60)

14.30: Dinamo Moskva - Ufa

14.30: Nižnji Novgorod - Rubin

17.00: (2,60) Soči (3,30) Krasnodar (2,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1ZenitSergej SemakRostovruska premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara