Fudbaleri Piramidsa (©Reuters)
Fudbaleri Piramidsa (©Reuters)

Da li je baksuzluku Piramidsa konačno došao kraj i hoćemo li ga konačno gledati u Ligi šampiona?

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.06.23. | 14:39

Odgovor će u velikoj meri dati mali derbi Kaira sa Fjučurom, koji je na programu ovog petka od 20.30 časova, u okviru 30. kola Premijer lige Egipta

Mali derbi Kaira ovog puta biće od ogromnog značaja. U susretu Piramidsa i Fjučura, koji se igra u petak od 20.30 časova ulog će po svoj prilici da bude istorijski plasman u Ligu šampiona.

Titulu će, osim u slučaju neke nezamislive senzacije, da osvoji najtrofejniji afrički klub Al Ahli, koji ima četiri boda više od drugoplasiranog Piramidsa i četiri odigrana meča manje. Za samo još jedan egipatski tim će da bude mesta u elitnom takmičenju sledeće sezone. Za vicešampiona.

Izabrane vesti

Trenutno, tu poziciju drže Piramide, ali Fjučur je odlučan u nameri da mu zapreti. Ima četiri poena manje, a obe ekipe će posle ove da odigraju još po pet mečeva. Dakle, ako Fjučur trijumfuje danas, imaće solidne šanse da se nađe u Ligi šampiona po prvi put. U suprotnom, Piramids će biti bliži najvećeg klupskog uspeha.

Aktuelni prvak Zamalek teško da može da ih ugrozi, igra veoma slabu sezonu i četvrti je na tabeli sa četiri boda manje od Fjučura, uz odigranu utakmicu više. O ostalim klubovima da ne pričamo. Tako da će, bez obzira na ishod večerašnjeg susreta, Egipat imati debitanta sledeće sezone u Ligi šampiona.

20.30: (2,05) Piramids (3,30) Fjučur (3,45)

Fjučur, odnosno Budućnost ako prevedemo ime kluba na srpski jezik, postoji svega 12 godina. Osnovala ga je kompanija Koka Kola, pod tim nazivom, koji je nosio sve do septembra 2021. godine. Od Amerikanaca je klub otkupio domaći investicioni fond Fjučur kada se ekipa vratila iz druge u prvu ligu, a već u debitantskoj sezoni pod novim vlasništvom tim je izborio prvi plasman na međunarodnu scenu. Igrali su izabranici Alija Mahera grupnu fazu Lige konferencije, ali nisu se domogli četvrtfinala.

Piramids postoji 15 godina, a još uvek čeka na prvi trofej uprkos ozbiljnim finansijskim ulaganjima gazde Mamduha Eida. Možemo da kažemo da su Piramide najbaksuzniji klub u Egiptu, jer do sada su pet puta u četiri različita takmičenja završavale na drugoj poziciji, tako blizu tog željenog trofeja.

U Kupu Egipta su Piramidsi dva puta poraženi u finalu, 2019. i ove godine. Letos su izgubili i Superkup Egipta od Al Ahlija, a u njemu su učestvovali zato što su prošle sezone bili drugi u Premijer ligi. Iako su zauzeli to mesto, zbog pandemije korona virusa prvenstvo je kasnilo sa svojim završetkom, pa je FS Egipta bio prinuđen da registruje klubove za Ligu šampiona na osnovu plasmana posle 26. kola. Tada je Piramids bio treći, pa je ostao bez elite.

Igrao je doduše četiri puta do sada na međunarodnoj sceni, u Kupu konfederacije. U debitantskoj sezoni 2019/2020 stigao je do finala, gde je potom poražen od marokanskog Berkana sa 1:0. Naredne godine je izgubio u polufinalu od Radže Kazablanke, a prošle i ove sezone eliminisan je u četvrtfinalu.

Zanimljivo, u Kupu konfederacije mu je rival u grupi bio upravo Fjučur. Prvi njihov duel u februaru završen je 1:1, početkom aprila Piramids je slavio sa 2:1 i naposletku se domogao nokaut faze. Tamo je izgubio u četvrtfinalu od Marumo Galantsa iz Južne Afrike.

U prvom ovosezonskom ligaškom meču, sredinom januara su Fjučur i Piramids odigrali 1:1.

EGIPAT 1 – 30. KOLO

Sreda

NB Egipta – El Dakleja 3:1 (2:0)

/Kaud 22, Fajsal 32, 61 – Samir 56pen/

Arab Kontraktors – El Ismaili 2:2 (1:1)

/Fati 17, Okoli 79pen – Čauat 42, El Šami 90+19/

Četvrtak

Haras El Hodud – Asvan 1:0 (0:0)

/Al Kadi 52/

Enpi – Gazl El Mahala 1:0 (0:0)

/Amin 84/

Petak

18.00: (2,05) Keramika Kleopatra (3,20) Farko (3,60)

20.30: (2,05) Piramids (3,30) Fjučur (3,45)

Subota

19.00: (2,20) El Gaiš (3,05) Smuha (3,35)

Ponedeljak

19.00: (1,68) Zamalek (3,50) Al Itihad (5,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1PiramidsFjučur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara