Fudbaleri Olimpijakosa i Andrija Živković sa saigračima posle pobeda u osmini finala Lige konferencije (©Reuters)
Fudbaleri Olimpijakosa i Andrija Živković sa saigračima posle pobeda u osmini finala Lige konferencije (©Reuters)

Da li je konačno došlo vreme da Grci osvoje klupsko UEFA takmičenje?

Vreme čitanja: 6min | čet. 11.04.24. | 11:25

Heleni ovog četvrtka sa dva kluba u četvrtfinalu Lige konferencije, od 18.45 časova Olimpijakos dočekuje Fenerbahče, a od 21.00 PAOK gostuje Klub Brižu

Grci i fudbal, čudna je to veza… Obožavaju ga strasno kao malo ko u Evropi, ali rezultati kroz istoriju nikako nisu uspevali da isprate adekvatno tu ljubav. Dobro, reprezentacija je 2004. priredila jednu od najvećih senzacija i osvojila Evropsko prvenstvo, ali na klupskom nivou, koji je zvanično bolji od reprezentativnog, vrhunski rezultati uporno izostaju. Možda je ove godine konačno došlo vreme da se i taj crni niz prekine, pošto su u samu završnicu Lige konferencije ušli sa dva predstavnika.

Što je još bitnije, oba imaju realne šanse da se plasiraju u polufinale. Olimpijakos će u prvoj utakmici od 18.45 časova da ugosti u Atini Fenerbahče, dok će od 21.00 časova PAOK da gostuje u Belgiji Klub Brižu. Trenutno, kvota u Mozzartu na oba grčka kluba da će da osvoje pehar najmlađeg takmičenja UEFA je 25,0.

Izabrane vesti

Favoriti su jedini preostali klubovi iz Liga petice, Aston Vila (3,00), Fjorentina (4,00) i Lil (6,00). Naravno, timovi koji dolaze iz daleko bogatijih država i ujednačenijih takmičenja. Ipak, dobra vest po Grke je da će barem jedan od ta tri favorita da bude eliminisan u četvrtfinalu, pošto se direktno sastaju Aston Vila i Lil.

Verovali ili ne, ovo je čak 16. sezona u kojoj imamo klubove iz Grčke u završnici nekog UEFA takmičenja (četvrtfinale ili neka od kasnijih faza), ali još uvek niko od njih nije osvojio nijedan pehar. Najbliži osvajanju bio je Panatinaikos 1971. godine, kada je igrao finale Kupa evropskih šampiona. U polufinalu je savladao Crvenu zvezdu zahvaljujući pravilu gola u gostima, a potom je u finalu poražen od Ajaksa. Zeleni su posle toga zaustavljeni još dva puta u polufinalima elitnog takmičenja (1985. i 1996), dva puta u četvrtfinalima (1992. i 2002), te jednom u četvrtfinalu Lige Evrope, odnosno tadašnjeg Kupa UEFA (2003).


18.45: (2,60) Olimpijakos (3,50) Fenerbahče (2,85)


Olimpijakos je najtrofejniji klub Grčke po pitanju domaćih trofeja, ali na međunarodnoj sceni nije baš preterano blistao. Ima to jedno četvrtfinale Lige šampiona iz 1999. godine, bio je među osam najboljih i u Kupu pobednika kupova 1993), a sada je prvi put u završnici Lige konferencije.

PAOK-u je ovo drugi put da igra četvrtfinale tog takmičenja, prethodno je do ove faze dogurao u premijernom izdanju u sezoni 2021/2022. Tada su solunski crno-beli udarili u prejak zid, eliminisao ih je Olimpik iz Marselja sa ukupnih 3:1.

Zapravo, PAOK-u je ovo treće evropsko četvrtfinale, pošto je 1974. stigao do ove faze i u Kupu pobednika kupova. Tada je bolji od njega bio Milan. Poput Olimpijakosa, ni solunski klub nikada nije preskočio ovu prepreku.

Osim Panatinaikosa, u polufinalima smo od grčkih klubova videli samo još AEK iz Atine, davne 1977. godine. Tada je u polufinalu Kupa UEFA poražen od Juventusa. Žuti imaju i jedno četvrttfinale Kupa evropskih šampiona (1969) te dva u KPK (1997. i 1998). Među osam najboljih u Kupu pobednika kupova igrali su još i AEL Larisa (1985) i Panionios (1999).

Da li je to prednost ili mana iz grčkog ugla, teško je reći, ali Olimpijakos i PAOK ne mogu da se sastanu ove sezone pre finala. Ukoliko crveno-beli eliminišu Fenerbahče ići će na boljeg iz dvomeča Aston Vile i Lila, dok je potencijalni rival crno-belih u polufinalu pobednik okršaja Viktorije Plzenj i Fjorentine. Ne zaboravimo, finale Lige konferencije će se igrati u Atini, na AEK-ovoj OPAP areni.

No, prerano je razmišljati o narednim protivnicima. Pogotovo za fudbalere Olimpijakosa, koje realno čeka znatno teži posao. Fenerbahče je uz Galatasaraj ubedljivo najbolji turski klub ove sezone i jedini „preživeli“ predstavnik te zemlje u Evropi. Tim koji predvodi kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić je rutinski stigao do četvrtfinala pobedom nad Union Sen Žiloazom sa ukupnih 3:1.

Dušan Tadić (©AFP)Dušan Tadić (©AFP)

S druge strane, navijači Olimpijakosa su se ozbiljno preznojili u osmini finala. Prvo, crveno-beli su se obrukali kod kuće, u Atini ih je deklasirao Makabi iz Tel Aviva sa 4:1. Snagu karaktera Atinjani su demonstrirali u revanšu u Bačkoj Topoli, gde je Makabi morao da ih ugosti zbog rata Izraela i Hamasa. Već na poluvremenu su vodili sa 3:0, pogotkom Ajuba El Kabija su izborili produžetke, a potom golovima Stevana Jovetića i Jusefa El Arabija došli do istorijskih 6:1.

Navijači Olimpijakosa će večeras prizivati sezonu 2021/2022, kada su poslednji put bili rivali ovi grčki i turski velikani. Tada su odmerili snagu u grupnoj fazi Lige Evrope, bilo je 3:0 za Olimpijakos u Istanbulu, a potom i 1:0 u Atini.

U odnosu na ta dva meča oba tima su drastično izmenjena. U Atini još uvek su samo El Arabi, Masuras, Colakis i Fortunis, a u Fenerbahčeu danas konkurišu za tim Irfan Džan Kahvedži, Ferdi Kadioglu, Brajt Osaji-Samjuel i Miha Zajc. S tim da je Slovenac izgubio mesto u prvoj postavi u konkurenciji Freda, Radeta Krunića i Sebastijana Šimanskog.

Fenerbahče je u nedelju trebalo da igra Superkup Turske, ali je praktično predao taj meč i trofej Galatasaraju. Iz protesta prema FS Turske, koji nije kaznio Trabzon zbog nereda koji su ranije izazvali njegovi navijači na meču sa Fenerom.

Ne verujem da je Fener pogođen najnovijim događajima u turskim takmičenjima. To je grupa ratnika spremna za borbu. Ne gledamo dalje od ove utakmice, nama je najvažnije da večeras pobedimo“, kazao je trener Olimpijakosa Hoze Luis Mendilibar, koji zbog suspenzije večeras ne može da računa na Danijela Podensea.


21.00: (1,90) Klub Briž (3,50) PAOK (4,10)


PAOK je isto u osmini finala Lige konferencije provukao svoje navijače kroz ogromne brige. U Zagrebu ga je Dinamo potpuno nadigrao u prvom meču, pobedio sa 2:0 i propustio nekoliko prilika da odnese u Solun i još veću razliku. Ipak, u revanšu smo gledali daleko bolje crno-bele, takođe su na poluvremenu imali prednost od 3:0, a na kraju je u 88. minutu srpski reprezentativac Andrija Živković golom iz penala stavio tačku na konačnih 5:1.

Klub Briž je imao znatno lakši posao u prošloj rundi, žreb ga je poslao na norveški Molde. Belgijanci su u prvom meču izgubili u Norveškoj sa 2:1, a potom su kod kuće golovima Andreasa Skova Olsena (dva) i Mihala Skoraša došli do pobede od 3:0, odnosno ukupnih 4:2.

Ovo će da bude prvi takmičarski duel između PAOK-a i Klub Briža još od sezone 2010/2011, Tada su u grupnoj fazi Lige Evrope oba susreta odigrali 1:1, na kraju su Grci prošli dalje kao drugoplasirani, a Belgijanci bili poslednji na tabeli sa tri boda.

U prvenstvu Grčke PAOK je trenutno lider, sačuvao je prošlog vikenda prvu poziciju remijem sa drugoplasiranim AEK-om (0:0), aktuelnim šampionom. Taj rezultat je odgovarao i Olimpijakosu, trenutno četvrtom timu na tabeli. Atinjani su prišli PAOK-u na dostižnih -4, šest kola pre kraja prvenstva.

Došli smo u Belgiju posle jake utakmice, želimo samo da igramo naš prepoznatljiv fudbal. Znamo veoma dobro da u ovakvim mečevima detalji prave razliku. Cilj mojih igrača je da budu fokusirani na ovaj meč, da ne razmišljaju o tome šta će da bude za nedelju ili mesec dana“, rekao je strateg PAOK-a Mirčea Lučesku.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.45: (2,60) Olimpijakos (3,50) Fenerbahče (2,85)

18.45: (4,30) Viktorija Plzenj (3,60) Fjorentina (1,95)

21.00: (1,65) Aston Vila (3,70) Lil (5,60)

21.00: (1,90) Klub Briž (3,50) PAOK (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeOlimpijakosPAOKAndrija ŽivkovićGrčka 1FenerbahčeDušan TadićKlub Briž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara