Pogodak Nejmara (© Reuters)
Pogodak Nejmara (© Reuters)

Da li je ovo uvreda za fudbal? Nejmar dao više golova od Ronalda! Uskoro će oboriti rekord Pelea (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 06.06.22. | 14:30

Brazil se tri četvrtine utakmice mučio sa Japanom, savladao ga tek iz penala

Dopadljiv jeste – efikasan nije. Umeo je da spoji lepo i korisno, od početka 2022. negovao atraktivan i produktivan fudbal, da bi na kraju junskog ciklusa zakazao. Nije Brazil bio u ritmu kakav je navikao svetsku javnost, a i to bilo dovoljno da azijsku turneju okonča trijumfom nad Japanom. Pred 63.638 gledalaca u Tokiju je porazio domaćina i ostao skoro savršen 2022. godini – 1:0.

Ovo je bio peti uzastopni trijumf Titeove selekcije, posle početnog remija sa Ekvadorom (1:1), redom je sa po četiri razlike razoružavao Pragvaj, Čile, Boliviju (po 4:0) i Južnu Koreju (5:1), da bi posle gostovanja u Seulu, možda malo i iscrpljena usled posledica duge sezone dala samo jedan gol Samurajima. Ne iz igre, već sa bele tačke, pošto je u 77. minutu Nejmar bio precizan i taj rezultat je ostao do kraja.

Izabrane vesti

Jedanaetserac u koristi petostrukog prvaka sveta je opravdano dosudio Iranac Alireza Faghani, pošto je vezista domaćeg tima Endo oborio rezervistu Rišarlisona u akciji u kojoj je prečku pogodio Nejmar, da bi ofanzivac Pari Sen Žermena preuzeo odgovornost i konvertovao najstrožu kaznu u trijufm. Zaslužen na osnovu svega što se dešavalo.

U prvi plan je izbio podatak da je na taj način Nejmar pretekao Luisa Nazarija da Limu Ronalda po broju golova u karijeri. Ovo mu je bio 415 u svim takmičenjima, bilo na klupskom, bilo reprezentativnom nivou i deluje pomalo čudno, nepravedno, pa i za fudbal uvredljivo da baš Nejmar ima u zbiru više pogodaka od Fenomena. A kakav je Zuba igrač bio, šta je sve osvojio...

Ono što takođe upada u oči jeste da se Nejmar primakao legendarnom Peleu na listi fudbalera sa najviše preciznih hitaca za Seleseao. Ovo mu je bio 74, Pele ima 77 i realno je da ga, bilo u septembarskom FIFA terminu, bilo na Mundijal u Kataru pretekne. Da postane brazilski kralj strelaca. Odavno je nadmašio Ronalda (62), Romarija (55) i Zika (48). Druga su vremena, više je utakmica, a na sve to valja znati da je od  74 pogotka Nejmar 19 autorizovao sa penala. Poslednja četiri su postignuta iz kaznenih udaraca, prethodna dva baš protiv Južne Koreje, a minuli za „otvaranje“ Čilea.

Što se utakmice tiče, Brazil je gospodario terenom, imao više od igre, šanse stvarao (Paketa, Rafinja i Nejmar propustili najbolje), ali sve do 77. minuta nije uspeo da pogodi cilj. Japanci, pak, bez ozbiljne pretnje Alisonu, daleko su ubitačniji bili pre neki da na meču sa Paragvajem.

Brazil je počeo duel u formaciji 4-3-3: Alison – Dani Alves, Militao, Markinjos, Giljerme Arana – Kazemiro, Fred, Paketa – Rafinja, Vinisijus Žunior, Nejmar. U nastavku su šansu dobili još: Gabrijel Martineli, Tijago Silva, Gabrijel Žezus, Rišarlison, Bruno Gimaraiš i Fabinjo.


tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaNejmarRonaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara