Fudbaleri Pjunika, Tijago Galvao i Beko Fofana (©Starsport)
Fudbaleri Pjunika, Tijago Galvao i Beko Fofana (©Starsport)

Da li je Pjunik najjači klub u Jermeniji, može li Tijago Galvao da nastavi žetvu trofeja i hoće li najzad svi da završe ligu?

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.07.22. | 10:41

U petak je počelo novo prvenstvo, a rival Crvene zvezde u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona svoj prvi meč igra u subotu od 18 časova protiv jednog od izazivača, Ararata. Visoke ambicije imaju još Ararat Jermenija i Alaškert

Jermenska fudbalska liga svakako nije među najkvalitetnijima u Evropi, ali je izjednačena i neizvesna. Ove sezone nama u Srbiji posebno privlači pažnju, jer branilac titule Pjunik igra protiv Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pre nego što bude otputovao u Beograd, tim Egišea Melikana igra protiv Ararata (subota, 18), jednog od najvećih rivala.

U ovom momentu Jermenija ima četiri kluba koji su tu, za koplje iznad ostalih. Pored Pjunika, najjače timove imaju Ararat Jermenija, Alaškert i Ararat. Sve su to klubovi iz prestonice Jerevana, grada oko kojeg se sve u ovoj kavkaskoj zemlji i vrti.

Izabrane vesti

Jerevan po popisu ove godine ima oko 1.100.000 stanovnika, a čitava Jermenija manje od 3.000.000. Pritom, gotovo svakim danom se taj broj smanjuje, jer je sve više stanovnika koji emigriraju na zapad Evrope, Bliski istok ili u Sjedinjene Američke Države. Po nekoj gruboj proceni, između 5.000.000 i 7.000.000 Jermena živi u inostranstvu.

U takvim okolnostima ni fudbal ne može baš da se podigne na neki viši nivo, uglavnom razliku u kvalitetu prave inostrani fudbaleri. Njih je u svim ekipama ukupno oko 40 odsto, u ovom momentu je u klubovima 101 fudbaler bez jermenskog pasoša, a taj prosek bi bio i veći da ne postoji BKMA. U pitanju je državni klub, bukvalno pokrenut od strane ministarstva sporta, koji služi za razigravanje domaćih talenata. Igraju samo Jermeni za BKMA, a prosečna starost tima je 21,1 godina.

18.00: (1,77) Pjunik (3,40) Ararat (4,50)

No, BKMA svakako nije kandidat za titulu, to su timovi sa strancima. Među njima je očekivano najviše Rusa (18), a u vrhu su i Srbi. Osmorica ih trenutno nastupaju za jermenske klubove, a najviše upravo u Pjuniku – četvorica. Za šampiona igraju napadač Uroš Nenadović, desno krilo Nemanja Mladenović i štoperi Zoran Gajić i Boris Varga.

Pjunik je jedini jermenski klub koji se nije obrukao u Evropi i koji je zapravo uspeo da eliminiše nekoga. Priredio je veliko iznenađenje u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, posle penala je bio bolji od rumunskog Kluža, a zatim je savladao i Didelanž iz Luksemburga sa ukupnih 4:2. Nadoknadio je minus od 1:0 iz Jerevana kao gost, golovima Luke Juričića (dva), Jsufa Otubandža i Žuninja je stigao do trijumfa sa 4:1, kojim je obezbedio sebi najmanje grupnu fazu Lige konferencije. Tako će Jermenija drugi uzastopni put da ima neki klub u grupnoj fazi UEFA takmičenja, prethodno je prošle sezone Alaškert igrao u Ligi konferencije.

Ostala tri kluba iz Jermenije su se obrukala. Alaškert možda i najviše. Mnogo se očekivalo od tima čije boje brane srpski golman Ognjen Čančarević, te nekadašnji napadač Partizana, Čukaričkog, Vojvodine i IMT-a Beko Fofana i Brazilac koji je nastupao za Slobodu iz Užica, Čukarički i Borac iz Čačka, Tijago Galvao (vratio se ovog leta iz Pjunika). Međutim, posle pobede nad predstavnikom Malte Hamrunom u Jerevanu sa 1:0, Alaškert je deklasiran u gostima sa 4:1 i tako je kvalifikacije završio već u 1. kolu.

U istoj rundi je stao i Ararat. Prvak iz 1993. godine, koji je svojevremeno bio i šampion Sovjetskog Saveza (1973) nije uspeo da izađe na kraj sa Škendijom. Posle poraza u Makedoniji sa 2:0 gubio je i u Jerevanu na poluvremenu istim rezultatom. U nastavku je jedva izvukao 2:2, ali pitanje plasmana Škendije u 2. kolo se nije dovodilo u pitanje. Bivši štoper Rada i novosadskog Proletera Marko Prljević je igrao samo prvu utakmicu, revanš je gledao sa klupe.

Prvu rundu je automatski preskočio Ararat Jermenija, on je u kvalifikacijama za Ligu konferencije počeo da se takmiči od 2. kola, ali tamo nije iskoristio položaj povlašćenog tima. Posle dva meča bez golova, estonski Pajde je prošao dalje zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca. Jedini Srbin u redovima Ararat Jermenije Miloš Stamenković nije dobio priliku da debituje protiv Estonaca. Ovaj 32-godišnji Beograđanin, koji je u Srbiji igrao za OFK Mladenovac i BSK iz Borče, tek je sredinom jula stigao iz kazahstanskog Akžajika i bilo je planirano da on šansu u prvom timu dobije od 3. kola. Međutim, Estonci su priredili iznenađenje, pa će sada Stamenković igrati samo domaća takmičenja. On je, uz Brazilca Agdona koji je stigao iz portugalskog Varzima, jedini igrač kojeg Ararat Jermenija nije dovela iz domaćeg šampionata. Plan prvaka iz 2019. i 2020. godine ovog leta je očigledno bio da oslabi konkurenciju. Angažovao je čak tri igrača Pjunika, desnog beka Armana Hovhanisijana, levo krilo Gevorga Gazarjana i portugalskog napadača Uga Firmina, koji je prošle sezone sa 16 golova bio treći najbolji strelac lige.

Od srpskih fudbalera nismo pomenuli samo još Aleksu Vidića, vedetu Širaka. Ovaj 27-godišnji štoper je stigao ovog leta iz Radničkog iz Sremske Mitrovice. Prethodno je Vidić igrao još za Zlatibor, podgoričku Budućnost, Minsk...

Aleksa Vidić u duelu sa Umarom Sadikom (©Starsport)Aleksa Vidić u duelu sa Umarom Sadikom (©Starsport)

Uprkos odličnim rezultatima u Evropi, veliko je pitanje da li je Pjunik i dalje najjači tim u Jermeniji. Najtrofejniji je svakako, biće to još dugo, jer je jedini u zemlji sa dvocifrenim brojem osvojenih titula – ima ih 15, a najbliži pratioci Širak i Alaškert po četiri. Međutim, tu razliku je pravio tokom prve decenije 21. vela, ali su u međuvremenu i ostali klubovi uspeli da se podignu, pa je Pjunik pre ovogodišnje titule u poslendjih 12 sezona bio najbolji samo još 2015.

Od tada su uglavnom Alaškert i „doseljenik“ iz Rusije Ararat Jermenija vodili borbu za tron. Za Ararat Jermeniju i dalje važi da je najbogatiji klub u zemlji, vlasnik je ruski biznismen Samvel Karapetan, čije bogatstvo je procenjeno na više od 4.000.000.000 dolara. On je prvobitno hteo da napravi moćan klub u Rusiji, tamo je osnovao Ararat Moskvu, kao omaž Araratu iz Jerevana, angažovao poznata imena poput Romana Pavljučenka, Marata Izmailova i Alekseja Rebke, ali klub po ulasku iz treće u drugu ligu nije dobio licencu zbog kontroverze oko finansija. Uvređeni Karapetan je potom preselio klub u Jerevan, počeo da se takmiči u tamošnjem šampionatu, a Ararat mu je postao odjednom rival. Brzo su stigli i trofeji, ali i zvučna pojačanja među kojima se izdvojio Francuz Joan Gufran (penzionisao se ovog leta).

Sada, osim pomenutih Stamenkovića i Firmina, od stranaca su tu još i Kolumbijci Honatan Duarte, Junior Hulio i Vbejmar Angulo, Brazilci Agdon i Alemao, Nigerijac Tenton Jene, Vilvfred Eza iz Obale Slonovače, Kenijac Alvin Tera, Malison Lima sa Zelenortskih Ostrva… Ekipa napravljena za najviše ciljeve.

Međutim, nedostaje Ararat Jermeniji pomenuti Tijago Galvao. Brazilac je prava amajlija Jermenima, jer je osvojio poslednja dva prvenstva. Prvo je sa Alaškertom uzeo titulu u sezoni 2020/2021, a potom je prošle godine isti uspeh ponovio sa Pjunikom. Sada je ponovo u Alaškertu, a to vraća žute na mapu favorita…

Moguće je da će na šampionsku trku da utiče i zauzetost Pjunika u Evropi, jer je on jedini tim koji će odigrati najmanje još 10 međunarodnih mečeva (četiri u kvalifikacijama i šest u grupnoj fazi). Ostali će moći da se koncentrišu samo na domaći šampionat.

U prvoj ligi se takmiči 10 klubova, a u planu je da se odigra 36 kola, odnosno četvorokružni sistem. Napominjemo, to je samo u planu, po istom sistemu su Jermeni želeli da igraju i u prethodne četiri sezone, pa im se nijednom to nije ostvarilo.

U sezoni 2018/2019, posle proširenja sa šest klubova, za elitni rang su se prijavila samo još tri nove ekipe, ukupno ih je bilo devet. U naredne tri sezone uvek je neki klub započinjao takmičenje, a potom odustajao u sred njega, pa bi FS Jermenije onda morao da mu briše bodove i da narušava regularnost lige. Prvo je to učinio Jerevan, 2020. je u sred takmičenja Gandžasar proglasio bankrot, a u decembru prošle godine je Sevan izbačen iz takmičenja.

Ove sezone takođe imamo jedan klub koji je blago rečeno kontroferzan i pitanje je da li će moći da izgura celu sezonu. Kao najbolji u drugom rangu, mesto u eliti je zaradio Lernajin Arcah, tim koji dolazi iz Stepanakerta, najvećeg grada u nepriznatoj republici Arcah. U pitanju je ona teritorija Nagorno Karabah, oko koje Jermeni i Azerbejdžanci godinama već ratuju. Jermeni su na svom delu tog spornog područja proglasili nezavisnost Arcaha, tu se igralo i fudbalsko prvenstvo, a Lernajin je dva puta bio najbolji, 2009. i 2018. godine. Uoči prošle sezone je Lernajin počeo da se takmiči pod okričjem FS Jermenije, krenuo je od drugog ranga i ekspresno se izborio za promociju. U eliti je debitovao porazom od Vana, sa 1:0. Svoje mečeve igra u Sisijanu, gradu na teritoriji Jermenije, 217 kilometara udaljenom od Jerevana.

Možda neće prvenstvo Jermenije biti preterano kvalitetno i lepo za oko, ali će da bude interesantno i uzbudljivo.

JERMENIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Lernain Arcah – Van 0:1 (0:0)

/Movsesjan 90+1pen/

Subota

15.45: (3,10) Noa (3,00) Alaškert (2,35)

18.00: (1,77) Pjunik (3,40) Ararat (4,50)

Nedelja

17.00: BMKA - Širak

18.30: Urartu - Ararat Jermenija

***Kvote su podložne promenama

TABELA PROŠLE SEZONE:



tagovi

Jermenija 1PjunikAlaškertFK AraratArarat MoskvaTijago GalvaoIsmael Beko Fofana

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara