Eron Hiki (©Reuters)
Eron Hiki (©Reuters)

Da li je Škotska bez Robertsona kadra da se osveti Ukrajincima?

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.09.22. | 13:16

Liga nacija: Tartan armija dočekuje plavo-žute u zaostalom duelu 1. kola Grupe 1 divizije B, i ima za cilj da se revanšira rivalu za poraz u plej-ofu za odlazaka na Mundijal

Pre nešto više od tri meseca, reprezentacije Škotske i Ukrajine imale su nadu da će učestvovati na Svetskom prvenstvu u Kataru. Selekcije su se sastale u direktnom duelu u plej-ofu, ali biće samo posmatrači planetarne smotre najboljih.

Fokus je stoga na poslednjim utakmicama u Ligi nacija. Tamo se ponovo sastaju u Grupi 1 divizije B i bore se za pobedu u grupi. Upravo zbog pomenutog plej-ofa za Svetsko prvenstvo Škotska i Ukrajina imaju po tri odigrana meča u Ligi nacija, dok su Republika Irska i Jermenija već odigrale četiri. Ipak, Ukrajinci vode na tabeli sa sedam bodova ispred Škota koji su sakupili šest. Slede Irska i Jermenija sa četiri i tri boda, i duelom više.

Izabrane vesti

Svaki bod je ionako važan, jer ako kojim slučajem Tartan armija ili plavo-žuti ostanu bez karte za EURO 2024. kroz kvalifikacije, Liga nacija i dalje nudi mala vrata za tri tima. U najboljem slučaju, za to je neophodno da budu najbolji u svojoj grupi.

20.45: (2,80) Škotska (2,85) Ukrajina (2,90)

Pošto su Škoti uspeli da se nađu na Evropskom prvenstvu posle 25 godina, želeli su da ponovo idu na Svetsko prvenstvo, posle 24 godine pauze. Ali to se nije desilo. Sećanja na Mundijal u Francuskoj 1998. ostaje najsvežija među škotskim navijačima na velikoj fudbalskoj sceni.

Škoti 2024. žele da budu deo glavnog turnira u Evropi, a do toga je još dug put. Sadašnja forma nije ohrabrenje. Škotska je pobedila na samo dve od poslednjih šest mečeva, i to oba puta protiv Jermenije. Protiv timova koji ravnopravno deluju, poput Austrije, Poljske, Irske ili Ukrajine, nije mogla.

U poslednjem okršaju tim Stiva Klarka je pobedio u Jermeniji sa 4:1. Sredinom juna škotski junaci bili su Stjuart Armstrong sa dva gola, odnosno Džon Mekgin i Če Adams sa po jednim. U selekciji trenutno nema vrhunskih igrača. Jedan od njih je Endi Robertson iz Liverpula. Kapiten će biti isključen iz naredne tri međunarodne utakmice. Kiran Tirni iz Arsenala će se vratiti i delovati kao levi bek. Rajan Džek i Keni Meklin se takođe vraćaju u tim. Međutim, to nije slučaj za mladog Luisa Fergusona, koji je dobio pauzu da se skrasi u svom novom klubu Bolonji. Odsustvovaće i Džon Sutar iz Rendžersa.

Veoma je teško vreme za ukrajinske fudbalere. Utoliko je začuđujuće što su klupske ekipe i dalje konkurentne i što reprezentacija nastavlja da ostvaruje pristojne rezultate. Plavo-žuti trenutno ne mogu da igraju nijednu utakmicu kod kuće.

Rezultati prošle godine su više nego impresivni. Ukrajina je izgubila samo jedan od poslednjih 13 međunarodnih mečeva. Ipak, ovaj poraz je usledio u odlučujućoj utakmici za plasman na Svetsko prvenstvo od Velsa.

Po selekciju Aleksandra Petrakova stvari su krenule veoma dobro u Ligi nacija pobedama u Irskoj i domaćom utakmicom u poljskom Lođu. Poslednji meč bio je revanš protiv Iraca, takođe u Lođu. Tu je ostvaren remi 1:1. Republika Irska povela na početku, ali je Artjom Dovbik poravnao i doveo svoj tim u vođstvo u Grupi 1.

U sredu će posebno nedostajati Oleksandar Zinčenko. Igrač Arsenala je na treningu zadobio povredu mišića, a pored njega Mikola Šarapenko neće biti u igri. Centralni defanzivac Ilja Zabarni je suspendovan.

Još malo pa će se navršiti četiri meseca otkako se Škotima završio lep san oko Svetskog prvenstva u Kataru. I upravo je Ukrajina bila njegov dželat. Da li je vreme za revanš? On se u posebno isplati jer je u Mozzartu jedinica na Tartan armiju najveća na svetu...

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA NACIJA, B DIVIZIJA

GRUPA 1

Sreda

20.45: (2,80) Škotska (2,85) Ukrajina (2,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija škotskereprezentacija Ukrajine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara