Krasti Pita, maskota Vigana (©Reuters)
Krasti Pita, maskota Vigana (©Reuters)

Da li su Sinani, Koker, Kin, Benet i Amos dovoljni za opstanak u Čempionšipu?

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.02.23. | 12:41

Vigan sa poslednje pozicije na tabeli dočekuje susret sa Blekbernom (21.00) u okviru 30. kola

Sećate li se kada je Vigan bio standardan premijerligaš, osvojio FA kup i predstavljao Englesku u Ligi Evrope? To je izgleda davno prošlo vreme, tim iz grada severoistočno od Liverpula sada je blizu ispadanja u treći rang engleskog fudbala. Opet!

Trenutno je Vigan poslednji, 24. na tabeli Čempionšipa, sa četiri poena zaostatka za Kardifom, koji je iznad crte. Važne bodove u toj borbi za goli život izabranici Šona Malonija tražiće ovog ponedeljka od 21.00 časova, na veoma teškom gostovanju Blekbernu u okviru 30. kola takmičenjau engleskoj drugoj ligi.

Izabrane vesti

Vigan je, računajući i FA kup, nanizao devet mečeva bez pobede (tri remija i šest poraza). Poslednji put je slavio još sredinom novembra prošle godine, kada je pred svojim navijačima savladao Blekpul sa 2:1, pogotkom Tilta u 88. minutu.

Kako li samo sada izgleda daleko navijačima Vigana ona sezona 2012/2013, poslednja u kojoj je njihov voljeni klub bio u istom rangu sa tadašnjim šampionom Mančester Junajtedom, te Čelsijem, Arsenalom, Totenhemom…

21.00: (1,93) Blekbern (3,40) Vigan (4,20)

Viganu su tada nedostajala tri poena da preživi u eliti ispred Sanderlenda. Preselio se u Čempionšip zajedno sa Redingom i Kvins Park Rendžersom, dok je osvojio FA kup i tako se plasirao u Ligu Evrope. Jedini izlet na međunarodnoj sceni, naredne sezone kao drugoligaš, okončao je sa pet poena u grupi sa Rubinom, Zulteom i Mariborom.

Zauzeo je tada peto mesto u Čempionšipu, nije uspeo da se vrati nazad u Premijer ligu, posle čega je doživeo finansijski kolaps. Već naredne sezone je ispao u Ligu 1, treći rang, a od tada je uglavnom tu negde između drugog i trećeg ranga. Tri puta je izborio promociju u Čempionšip, zaključno sa prošlom sezonom. Međutim, uvek se vrlo brzo vraćao nazad. I izgleda da će tako da bude i ovog puta…

Minulog januara, u zimskom prelaznom roku, stigla su pojačanja koja bi mogla da pomere Vigan sa mrtve tačke. Tu pre svega mislimo na nekadašnjeg štopera Liverpula Stivena Kokera, koji je došao iz Karagumruka, te rođenog Beograđanina Danela Sinanija, reprezentativca Lukesmburga kojeg je Vigan pozajmio od Noriča do kraja sezone.

Oni su se pridružili, za Čempionšip poznatim imenima koji su već bili u Viganu, poput nekadašnjih igrača Mančester Junajteda, golmana Bena Amosa i napadača Vila Kina, odnosno dugogodišnjeg beka Aston Vile i Kardifa Džoa Beneta.

Šansa po Vigan danas će biti objektivno loša forma Blekberna, koji se dodatno opteretio igranjem reprize sa Birmingemom u FA kupu. Uspeo je da prođe naposletku, posle produžetaka je prošlog utorka prošao u osminu finala. U prvenstvu je ostvario samo jednu pobedu na poslednjih pet mečeva, što ga je malo udaljilo od mesta koje vodi u plej-of.

Viganu tradicionalno odgovara Blekbern kao protivnik, savladao je Roverse na poslednja tri okršaja. Zaključno sa duelom u Čempionšipu u oktobru prošle godine, kod kuće sa 1:0.

ČEMPIONŠIP - 30. KOLO

Nedelja

Norič – Barnli 0:3 (0:1)

/Zaruri 8, Vitinjo 54, Ekdal 60/

Roteram – Šefild junajted 0:0

Hadersfild – Kvins park rendžers 1:1 (1:1)

/Vaghorn 39 – Louv 13/

Hal – Kardif 0:0 (0:0)

/Kristil 62/

Luton – Stouk 1:0 (1:0)

/Radok 6/

Midlzbro – Blekpul 3:0 (1:0)

/Akpom 32, 59, Menknir 70/

Milvol – Sanderlend 1:1 (0:0)

/Kuper 60 – Sirkin 81/

Preston – Bristol Siti 1:2 (0:2)

/Evans 61 - Sajkes 6, Bel 45+3/

Reding – Votford 2:2 (0:1)

/Ins 66 pen, Hendrik 80 - Sar 30, Porteus 48/

Svonsi – Birmingem 3:4 (2:1)

/Piro 23, 58, Kalen 29 – Hogan 14 pen, Čong 55, Jutkievič 90, Trasti 90+7/

Ponedeljak

21.00: (1,93) Blekbern (3,40) Vigan (4,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ViganBlekburnČempionšipStiven Koker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara