Hulijan Alvarez (©Reuters)
Hulijan Alvarez (©Reuters)

Da ne bude Paukov oproštaj od Monumentala i Riverov od Kopa Libertadoresa

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.07.22. | 23:05

Milioneri na poslednjem meču Hulijana Alvareza pre odlaska u Mančester Siti pokušavaju da stignu minus od 1:0 iz prvog duela sa Velezom i tako se domognu četvrtfinala elitnog takmičenja. Očekuje se i debi Dijega Godina

Kako god da se završi, biće emotivno. Jer najveća nada argentinskog fudbala Hulijan Alvarez ovog četvrtka od 02.30 časova odigraće poslednji meč u dresu River Plejta. Barem u ovom mandatu. Ovaj 22-godišnji centarfor će se oprostiti na Monumentalu utakmicom sa Velezom, u revanšu osmine finala Kopa Libertadores, posle čega će otputovati u Englesku i priključiti se prvotimcima Mančester Sitija. Sa Riverom je osvojio po jednu titulu, Kup Argentine, Kopa Libertadores i Rekopa Sudamerikanu. Valjda neće zabrljati na kraju...

Jer, River Plejt je u veoma teškoj situaciji. Prvak Argentine je na ivici ispadanja iz elitnog takmičenja, pošto ga je prošle nedelje Velez savladao na svom terenu sa 1:0. Ne samo da Milioneri ulaze u revanš iz minusa, već nemaju nikakvu zalihu u vidu gola u gostima, tako da sada pred svojiom navijačima moraju da budu konkretni i nemilosrdni.

Izabrane vesti

Da li je to realno, teško je prognozirati. Jer čitava ova sezona Rivera je topla-hladna. Uostalom, kao i igre popularnog Pauka. Alvarez je na sedam mečeva u Kopa Libertadoresu postigao šest golova, što je statistički dobro. Međutim, sve te golove je dao na jednoj utakmici, protiv Alijanca Lime (8:1). Na ostalih šest je zabeležio samo dve asistencije, iako je odigrao svaki minut.

Takav je bio i u Liga kupu, (14 nastupa, osam golova), gde je zabeležio dva het-trika, a strelac bio na samo četiri meča. River je tamo eliminisan u četvrtfinalu. Slična scena i u prvenstvu, gde je protiv Uniona Alvarez dao dva gola i imao dve asistencije, ali na preostalih pet mečeva je samo jednom bio strelac.

02.30: (1,58) River Plejt (4,00) Velez (6,00)

Bez obzira na sve to, većina navijača Milionera će vam reći isto – Pauk je nešto najbolje što je izašlo iz Riverove škole u 21. veku. Subjektivan osećaj verovatno pojačava to što je Alvarez klupsko dete, u svakom smislu tog termina. Stvarno je još kao dečak počeo da trenira u klubu, probio se kroz akademiju do prvog tima, a za njega će noćašnji meč da bude 120. u seniorskoj selekciji. Za sada je na 53 postignuta pogotka i 31 asistenciji.

Oproštaj navijača Rivera od Alvareza spontano je počeo još u ponedeljak. Bez ikakve organizacije počeli su da dolaze pristalice na trening, a mladi napadač je naravno morao da ostane sa njima, da im se zahvali. U utorak ih je bilo još više, emocije su proradile…

Samo on zna kako će mu biti kada bude noćas po poslednji put izašao iz svlačionice Monumentala, kada bude skinuo beli dres sa crvenom štraftom, svesan da će sledeći put da obuče Sitijevu plavu majicu kada kroz koji dan, bude izašao na trening na Britanskom ostrvu.

Milioneri su u ponedeljak izgubili od Urakana (3:2) i proed pogotka Alvareza, pa su sada pali na 12. mesto, sa samo osam bodova. Doduše, na tom meču su odmarali prvotimce za Velez, Pauk je ušao u igru sa klupe. Što se tiče Riverovog protivnika, on je u ligi još gori. Iz šest kola je sakupio samo pet poena, a minulog vikenda je takođe poražen. Savladao ga je Atletiko Tukuman sa 1:0.

Dijego Godin (©Reuters)Dijego Godin (©Reuters)

Osim Alvarezovog oproštaja, noćas bismo mogli da budemo svedoci još jedne istorijske stvari. Legendarni urugvajski štoper Dijego Godin možda će debitovati u dresu Veleza. Ovaj 36-godišnjak je stigao pre desetak dana iz Atletiko Mineira, a sada je na Aleksandru Medini da odluči – hoće li rizikovati i ubaciti bivšeg defanzivca Atletiko Madrida i Intera od starta ili će verovati uigranom tandemu koji čine Matijas de los Santos i Valentin Gomez, koji su sačuvali mrežu u prvom susretu sa Riverom. Opcija je, naravno, da Velez izađe ultradefanzivno i da Godin zaigra uz njih, mada je Medina poručio da i na Monumentalu ide na pobedu.

Uspesi Veleza na kultnom stadionu u Buenos Ajresu nisu toliko retka pojava. Zapravo, na poslednjih sedam okršaja ova dva tima, River je svega tri puta odbranio svoj teren. Doduše, pobede je upisao na dva od poslednja tri meča na Monumentalu, 2016. godine sa 3:0 i 2021. sa 2:0, ali je i Velez umeo da se vrati kući kao pobednik. Poslednji put 2019, kada je slavio sa 2:1.

KOPA LIBERTADORES – OSMINA FINALA (REVANŠ)

Sreda

Atletiko Mineiro - Emelek 1:0 - prvi meč 1:1

/Hulk 79/

Boka Juniors - Korintijans 0:0 - prvi meč 0:0

Libertad - Atletiko Paranaense 1:1 (1:0) - prvi meč 1:2

/Santa 45 - Romulo 90 /

Četvrtak

00.15: (2,40) Kolon Santa Fe (3,10) Taljeres Kordoba (3,20) - prvi meč 1:1

00.15: (1,28) Palmeiras (5,50) Sero Portenjo (11,0) - prvi meč 3:0

02.30: (1,50) Flamengo (4,10) Tolima (7,00) - prvi meč 1:0

02.30: (1,58) River Plejt (4,00) Velez (6,00) - prvi meč 0:1

Petak

02.30: (2,05) Estudijantes (3,30) Fortaleza (3,80) - prvi meč 1:1

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa LibertadoresRiver PlejtHulijan AlvarezDijego GodinVelez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara