Da podvučemo crtu - grupna faza kroz statističku prizmu

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 10:44

Malo brojki pre nego što krene ono pravo...

Spuštena je zavesa na prvu fazu Mundijala u Kataru. Nokaut faza počinje već u popodnevnim časovima (Holandija - SAD; Argentina - Australija), ali do tada nije zgoreg da podvučemo crtu ispod onoga što smo dosad videli. I sve to kroz nekoliko zanimljivih statističkih kategorija, odnosno brojki.

Za početak - golovi: zaključno s onim Vensana Abubakara, kojim je Kamerun srušio Brazil u sudijskoj nadoknadi, u grupnoj fazi postignuto ih je 120, što je u proseku 2,5 po meču. Tu su dva autogola, devet sa penala i još osam poništenih.

Izabrane vesti

Skoro duplo više mreža se tresla u drugom poluvremenu (77:43); najviše puta strelci su se radovali nakon 75. minuta - u čak 29 navrata, od čega je 11 golova palo u sudijskoj nadoknadi.

Užitak u slavlju gola sebi je obezbedilo 90 fudbalera iz 64 kluba (po šestorica iz Bajerna, Čelsija, Barselone, Pari Sen Žermena i Mančester Junajteda). Njih 76 postigli su prvenac na mundijalima...

Kada govorimo o ligama najviše pogodaka postigli su premijerligaški igrači - 27. Slede reprezenti francuske Lige 1 (14), Bundeslige i La lige (po 12), Serije A (8).

Od aktivnih fudbalera (što su obezbedili plasman u osminu finala) najviše golova na svetskim šampionatima postigli su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi (po osam), međutim daleko mlađi Kilijan Embape preti da ih pretekne možda već na ovom šampionatu. On je već na sedam. Slede Nejmar i Hari Kejn sa po šest.

Prilično je izvesno da će Miroslav Klose još najmanje četiri godine ostati najbolji strelac svih vremena sa 16 pogodaka. Iza njega se nižu Ronaldo (15), Gerd Miler (14), Žist Fonten (12), Pele (11)...

Da kratko prođemo i kroz najčešće rezultate u grupnoj fazi: 2:0 smo imali čak 11 puta, 1:0 je završeno devet utakmica, 0:0 šest. U osam navrata imali smo 2:1, po tri 1:1 i 3:2.

Kladioničarskim rečnikom: 29 od 48 mečeva završeno je u opsegu 0-2.

Ako ćemo o uspešnosti konfederacija Evropa će, očekivano, imati najviše predstavnika u osmini finala (8), međutim kada govorimo o osvojenim bodovima u proseku najbolji su Južnoamerikanci (CONMEBOL) sa 5,00. Urugvaj, Brazil, Argentina i Ekvador uzeli su ukupno 20 bodova. Kada se to podeli na četiri (broj predstavnika) dobijemo pomenutih pet u proseku.

Zanimljivo, po ovom parametru i Afrikanci su ispred Evrope (4,60 - 4,31), dok su na začelju Centralna i Severna Amerika (CONCACAF), s najmanje predstavnika u nokaut fazi (1) i s najmanje bodova osvojenih u grupnoj fazi - 3,00 (u proseku).

Iznad je grafički prikaz koliko je koja konfederacija imala učesnika u osmini finala otkako se igra u sistemu sa 32 reprezentacije. Kao što možete da vidite Azijati su u Kataru napravili istorijski rezultat, pošto nikada ranije nisu imali tri selekcije u drugoj fazi. Podsetimo, sada ih predstavljaju Australija, Japan i Južna Koreja...

Južna Amerika ima najslabiji učinak još od 2002, Evropa je sa dva tima manje spram 2018, dok su se Afrikanci značajno popravili u ondosu na Rusiju.


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara