Aleksandra Pop (©Reuters)
Aleksandra Pop (©Reuters)

Da pomor favorita bude potpun: Otpisana Koreja je dželat Nemačke, arapski svet slavi Maroko

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.08.23. | 14:45

Eliminacijom ženske ekipe dodatno je produbljena kriza nemačkog reprezentativnog fudbala

Prvi put u istoriji Nemačka nije uspela da prođe prvu rundu na Svetskom prvenstvu za žene. Ekipa Martine Vos Teklenburg odigrala je razočaravajućih 1:1 protiv unapred otpisane Južne koreje u utakmici poslednjeg kola Grupe H. Ovakav razvoj situacije pogodovao je afričkom debitantu Maroku koji je trijumfovao protiv Kolumbije sa 1:0 (0:0) i obezbedio istorijski prolaz u osminu finala.

Južnoamerička selekcija uprkos porazu, zbog bolje gol razlike, ide među 16 najboljih na svetu s prvog mesta u grupi.

Izabrane vesti

Želela je Nemačka da izbegne sudbinu Brazila i Italije. Dva velika favorita za prolaz u nokaut fazu eliminisana su od autsajdera Jamajke i Južne Afrike, i baš je to pozivalo na dodatan oprez u redovima dvostrukog svetskog šampiona. Ipak, u najvećem delu prvog poluvremena Nemice su delovale potpuno indisponirano, što je i glavni razlog za primljeni gol u šestom minutu. Li Jung Đu jednim pasom izbacila je kompletnu odbranu protivnika, uključujući i inače pouzdanu igračicu Bajerna Klaru Bul. Potpuno nebranjena ostala je fudbalerka Totenhema So Hjun Čo što je bilo dovoljno da lagano savlada golmana Merle Froms.

Imala je azijska selekcija još nekoliko povoljnih prilika da u potpunosti iskoristi utučenost rivalki i baci ih u totalni nokdaun. Kako to obična biva protiv timova vrhunskog kvaliteta, Korejkama su su se neiskoršćene prilike obile o glavu u najnezgodnijem momentu. Pred sam kraj prvog poluvremena Aleksandra Pop radi baš ono što joj je i najznačajnija karakteristika u prethodnih desetak godina igranja u dresu sa državnim grbom. Koristi sjajan centaršut Svenje Hut sa desne strane, nadskače dve protivnice i preciznim udarcem glavom poravnava na 1:1.

Silovito su krenule Nemice u drugo poluvreme, činilo se da je samo pitanje vremena kada će preokrenuti rezultat i povesti. Nekoliko minuta izgledalo je i da jeste 2:1, kada je Pop dala novi gol glavom. Nakon dugog većanja u VAR sobi glavni arbitar Ana Marija Kejli saopštila je konačnu odluku kojom se poništava gol robusne centarforke Nemačke. Kao da se Pop naljutila zbog te odluke i rešila da sama preuzme stvari u svoje ruke, jer je samo koji čas kasnije krenula da sama postigne gol. Samo ju je stativa sprečila da postigne novi gol na prvenstvu, a kada to nije uspela delovala je potpuno frustrirano praktično do kraja meča.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Pokušavale su Nemice u dugoj nadoknadi udarcima sa distance. Uglavnom su oni završavali van okvira gola. Korejke nisu dozvolile ono najvažnije, da Aleksandra Pop dobija visoke lopte u šesnaesterac i time otupele glavnu oštricu rivala.

Ispadanje ženskog tima u uvodnoj fazi Svetskog prvenstva samo je produbilo krizu nemačkog reprezentativnog fudbala, uzevši u obzir i eliminacije muškog tima u ovom delu takmičenja, 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru. Dame ranije ne samo da nikada nisu završavale turnir u grupi, već su uvek bile minimum u četvrtfinalu, na svakom od prethodnih osam izdanja Mundijala.

U drugoj utakmici grupe H između Maroka i Kolumbije viđena je teška borba sa izuzetno malim brojem prilika, a presudio je jedanaesterac u nadoknadi prvog poluvremena. Odbranila je Katalina Peres Haramiljo udarac Gizlane Čebak, ali se lopta odbila do Kadije Ermiči čija je pravovremena reakcija bila dovoljna za minimilac. 

Iako su poražene, Kolumbijke su završile na prvom mestu u grupi, sa istim brojem bodova kao i Maroko, ali lošijom gol razlikom. Protivnik Kafetera u osmini finala biće Jamajka, dok će se Maroko sastati sa Francuskom. Mečevi su na programu u utorak 8. avgusta.

Zemlja na severu Afrike prva je iz arapskog sveta u nokaut fazi Svetskog prvenstva za žene. Na ovaj način Lavice Atlasa dale su ključan doprinos u obaranju kontinentalnog rekorda, jer će Afrika prvi put u istoriji imati tri selekcije u osmini finala Svetskog prvenstva, računajući i mušku i žensku konkurenciju. Podsetimo, ranije su plasman u drugi krug takmičenja iz CAF konfederacije obezbedile Nigerija i Južna Afrika. 

SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE – 3. KOLO

GRUPA H

Južna Koreja – Nemačka 1:1 (1:1)

/ Čo 6 - Pop 42/

Maroko – Kolumbija 1:0 (1:0)

/Lahmari 45+4 pen/


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara