FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Da se i Roze zamisli: Lajpcig napada Zvezdu bez Vernera, klupska legenda pod znakom pitanja

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.11.23. | 01:36

Uoči spektakla na Marakani goste muče kadrovski problemi

Moćna je mašinerija Lajpcig. Do te mere da je u prvom sudaru s Crvenom zvezdom imala luksuz da tek petnaestanak minuta pred kraj uvede maestralne igrače poput Danija Olma i Tima Vernera. Ono što bi moglo dodatno da podgreje nadanja navijača šampiona Srbije pred duel četvrtog kola Lige šampiona (utorak, 21.00) jeste informacija da Marko Roze pored nedavno operisanog Španca neće moći da računa ni na 27-godišnjeg napadača.

Timo Verner nije doputovao u Beograd, budući da se poslednjih dana bori s infekcijom, a pod znakom pitanja za sudar sa izabranicima Baraka Bahara je i dugogodišnja uzdanica Bikova Jusuf Poulsen. Danski reprezentativac i prava legenda kluba nije završio poslednji trening sa ekipom zbog problema s povredom butnog mišića i sva je prilika da će povećati brojno stanje u ambulanti Bundesligaša. Ofanzivac poreklom iz Tanzanije igra svoju 11. sezonu u istočnom delu Nemačke, nedavno je produžio ugovor do 2026. i rekorder je kluba osnovanog tek 2009. godine sa preko 370 nastupa.

Izabrane vesti

Nije Lajpcig pružio ohrabrujuće partije pred Zvezdu. Eliminacija iz kupa, prvenstveni poraz od fenjeraša Majnca i činjenica da njegov tim nije dao gol na prethodne dve utakmice, učinilii su da Marko Roze ne bude potpuno spokojan, a neigranje Vernera i Poulsena natovariće mu niz novih pitanja u kreiranju taktičkih zamisli.

"U suštini smo igrali dobro, ali moramo češće da budemo pred golom rivala. Moramo da donosimo bolje odulke, one koje bi nas uvele u šansu. Dani Olmo bi nam pomogao u tome. Trenutno smo u fazi kada nemamo ideja u napadu, a neko uvek zaostaje u odbrani", priznao je Roze.

Potencijalno neigranje Poulsena povećalo bi šanse za značajniju minutažu Benjamina Šeška, raspucanog u dresu Slovenije, ali sa još uvek ulogom džokera kod Rozea. Dvadesetogodišnjak iz Radeče još nijednom nije startovao za klub od povratka s oktobarske reprezentativne pauze, a u svetlu informacija o povredi popularnog "Jurarija" ne bi bilo senzacionalno videti ga od prvog minuta beogradskog okršaja. U suprotnom Rozeu ostaje opcija da pokuša formaciju sa Kristofom Baumgartnerom isturenijim od pozicije na kojoj prirodno igra, a ona nije urodila prethodnog vikenda protiv Majnca.

Lajpcig je samo u poslednjih sedam dana pokazao dovoljno ranjivosti i da ne sme biti shvaćen nepobedivim za Zvezdu, a dodatnu zanimljivost utakmici na najvećem srpskom stadionu daje i činjenica da će meć suditi Danijele Orsato. Italijan je već bio angažovan za sudar Crvene zvezde i "Crvenog Bika". Bilo je to 21. avgusta 2018. godine kada je delio pravdu Lajpcigovom "bratu blizancu" Salzburgu u sudaru sa Zvezdom. Meč završen rezultatom 0:0, odigran je bez prisustva publike i bio je samo uvod za sve što se dogodilo osam dana kasnije, kada su u nestvarnoj bajkovitoj noći u Mocartovom gradu crveno-beli izborili storijski prvi plasman u eri Lige šampiona, za verovatno najveću milinu u dušama zvezdaša godinama unazad.

Poslednje sećanje na utakmice koje je klubu iz Ljutice Bogdana sudio Orsato nisu nimalo lepa. Još bole rane na Žanderovo "pomračenje" i igranje rukom pet minuta pred kraj meča u Pireju protiv Olimpijakosa decembra 2019, kada je sudija iz Vićence pokazao na penal zbog kog Zvezda nije dočekala evropsko proleće u takmičarskoj 2019/20.

Da je delegiranje 48-godišnjeg arbitra možda i dobar predznak za evropskog šampiona iz 1991. pokazuju i prijatna sećanja na mečeve reprezentacije Srbije koje je Orsato sudio. To su dueli protiv Norveške u Oslu oktobra 2020, kada su Tumbakovićevi Orlovi pobedili u polufinalu baraža za EURO i čuveni Piksijeve Srbije u Lisabonu protiv Portugala pre dve godine.



tagovi

Red Bul LajpcigRB LajpcigFK Crvena zvezdaTimo VernerJusuf Poulsen

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara