Toni Kros (AFP), Gabri Vejga (Printscreen)
Toni Kros (AFP), Gabri Vejga (Printscreen)

Da ti tata Toni kaže: Ne radi se to tako, sine

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.08.23. | 13:36

"Sramota", kratko i jasno izraženo mišljenje Krosa aporpo transfera Gabrija Vejge u Saudijsku Arabiju koji je na pomolu

Toni Kros je fudbaler starog kova. Naučio ga je Bajern disciplini, fudbalskim, a i životnim vrednostima još u mlađim kategorijama i tinejdžerskim danima, učvrstio ih je nekada Zlatni dečko nemačkog fudbala u seniorskom timu Bavaraca i A reprezentaciji Elfa. Uvek old-skul kopačke, nikada fluorescentne, drečave boje. Pažnju nije želeo da privlači bojama, već je to činio elegancijom teledirigovanih lopti, dodavanjima od kojih pada vilica, ko je ni gledalac, ni protivnik ne očekuje.

Taj je kroz čitavu karijeru sinonim za stabilnost, konstantnost i postojanost, tom je na pameti oduvek bila jedna mantra, vodila ga jedna deviza - osvojiti što više trofeja. A ima ih Kros koliko vam volja. Pet Liga šampiona, tri Primere, tri Bundeslige, titula prvaka sveta sa Nemačkom 2014. godine kada je bio jedan od lidera Pancera.

Izabrane vesti

U jeku saudijske fudbalske invazije na Evropu, leta gospodnjeg kada je mirne duše mogao da kaže zbogom vrhunskom evropskom fudbalu, krene put Bliskog istoka i obezbedi bar ugovor sa platom od pedesetak miliona evra po sezoni. Umesto toga, produžio je ugovor sa Kraljveskim klubom na još godinu dana i ushićeno čeka novu sezonu Lige šampiona, iako posle tolikih ušatih pehara i 139 nastupa (član top 10 društva) nema više šta da dokazuje.

E sada zamislite paralelni univerzum u kojem se trend magnetne privlačnosti saudijskih petro-dolara dogodio 2011. godine kada je Krosu bila 21. Da je Toni recimo pohrlio za džakovima novca... Koliko bi Liga šampiona osvojio, da li bi ga neki selektor uopšte zvao u reprezentaciju Nemačke?

Zašto ovo pišemo? Sinoć je lansirana, a danas svet obišla vest da se jedan od većih talenata španskog fudbala Gabri Vejga, Krosov kolega po poziciji i momak kojeg su jurili evropski velikani poput Mančester Sitija, koji je bio viđen u redovima aktuelnog vladara Italije Napolija, odlučio da iz Selte pređe u saudijski Al Ahli.

Do Vejge se još niko tako mlad i podjednako perspektivan nije odlučio za odlazak na Bliski istok. Talentom koji se krije u njegovim nogama i glavi, mogao bi u narednoj deceniji sa Pedrijem i Gavijem da nosi vezni red selekcije kakva je Španija.

Ali 21-godišnjak se opredelio za drugačiji put i zapalio svetsku javnost. A među prvima je svoje mišljenje izrazio Toni Kros. "Sramota", napisao je Nemac ispod objave Fabricija Romana da je Vejga odabrao Saudijce ispred stepenika više u ligama petice. Kratko i jasno rekla je legenda Real Madrida, Bajerna i nemačkog fudbala šta misli. Doduše, ima i onih koji opravdavaju odluku mlađanog Španca, poput njegovog trenera iz Selte Rafe Beniteza.

"Transfer u Al Ahli promeniće život Gabrija Vejge u pozitivnom smislu. Boli, ali će isto tako pomoći našem klubu finansijski. Otići u Saudijsku Arabiju sa 20 godina? Nije to mesto samo za stare igrače... Meni je Karasko igrao u Kini, pa se onda vratio i trenutno igra Ligu šampiona", pojasnio je iskusni Španac, a o pomenutom transferu koji je pred realizacijom nakon pitanja novinara oglasio se i Karlo Ančeloti: "Jasno je da fudbal u Saudijskoj Arabiji nudi više novca od evropskog fudbala. Svako može da radi šta želi. Međunarodne fudbalske organizacije moraju pažljivo da procene ovo pitanje kako bi uravnotežile tržište", neutralniji je bio Karleto.

Sve u svemu, veliku prašinu nad evropskim fudbalskim nebom podigao je Vejga. Eh da je imao nekoga poput Krosa da ga posavetuje. Da mu je neko poput tate Tonija spustio ruku na rame i rekao: "Ne radi se to tako, sine... Biće vremena i za faraonske sume, a od trenutnih u evropskom fudbalu i te kako može lepo da se živi..."

Transfer u Al Ahli još nije zvanično kompletiran, iako su lekarski pregledi zakazani. Možda još nije kasno da se predomisliš. A ako si otet, Gabri, trepni dva puta.


tagovi

Letnji prelazni rok 2023Gabri VejgaSeltaToni KrosRafa Benitez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara