Mesi, Hviča, Kvarachelija, Nejmar, Kolo Muani, Saka (Reuters, AFP)
Mesi, Hviča, Kvarachelija, Nejmar, Kolo Muani, Saka (Reuters, AFP)

Dabl-dabl mašine u ligama petice: Mesi najdominantniji, ali Hviča je originalna priča!

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.03.23. | 15:20

Koji su to fudbaleri u top pet evropskih liga već prebacili učinak od 10+ prvenstvenih golova i asistencija, a ko je na tragu dabl-dabl učinka

Reprezentativna pauza stupila je na snagu, nostalgija za klupskim fudbalom se poslovično javila još dok državni timovi širom Evrope i sveta nisu zaigrali. Pa da iskoristimo priliku da se podsetimo najproduktivnijih fudbalera elitnih evropskih liga, odnosno onih koji su u obe najvažnije statističke kategorije, golovima i asistencijama već došli do dvocifrenog učinka i onih koji bi do kraja maja to mogli da urade.

Zasad lige petice mogu da se pohvale sa pet, košarkaškim žargonom rečeno, dabl-dabl mašina. U Španiji fudbalera sa 10+ golova i asistencija nema, ali zato Francuska dominira. Ili bolje rečeno Pari Sen Žermen. Lionel Mesi je sa po 13 postignutih i isto toliko nameštenih golova najdominantniji, a saigrač mu Nejmar takođe ima ubedeljivu statistiku. Iako je propustio poslednje četiri utakmice zbog operacije zgloba zbog kojeg je i sezona za njega gotova, Brazilac je na 20 prvenstvenih mečeva isporučio 13 golova i 11 asistencija. Moćniji je Nejmar u Parizu bio samo takmičarske 2017/18 kada je takođe na 20 mečeva imao 19 golova i 13 asistencija.

Izabrane vesti

Mesi možda kvantitativno prednjači, ali lepršavoću kojom pleni u prvoj sezoni u top 5 liga, Napolijev Hviča Kvarachelija je ostavrio dabl-dabl o kojem se verovatno naviše priča. Mreže je tresao u 12 navrata, podelio 10 dodavanja koja su prethodila pogocima saigrača. Od Mesija su dvocifrene brojke bile očekivane, ali malo ko je verovao da će momak što je prethodno terao loptu samo u Rusiji i Gruziji i što je pre dolaska podno Vezuva odigrao polusezonu u lokalnom Dinamo Batumiju. I zato je Hvičina priča originalna, nesvakidašnja i do sada neispričana. Kako Napoli hita ka tituli prvaka Italije, izvesno ga očekuje zvanje MVP-ja Serije A. Jedini igrač što bi mogao da mu ugrozi laskavo prizanje za najkorisnijeg jeste saigrač Viktor Osimen sa 21 golom i pet asistencija. Teoretski i Nigerijac konkuriše za dabl-dabl do kraja sezone.

Predstavnik Premijer lige u pomenutoj kategoriji je Bukajo Saka i ako Arsenal bude osvojio titulu, mogao bi upravo mladi Englez što trenutno ima 12 pogodaka i 10 asistencija da se okiti MVP nagradom.

Zaštitno lice Bundeslige za sada je Randal Kolo Muani, jedna od najboljih akvizicija u istoriji Anjntrahta. Frankfurtski klub ga je prošlog leta doveo iz Nanta bez eura obeštećenja, a zbog brutalne debitantske sezone u nemačkom fudbalu do sada obeležene sa 11 pogodaka i 10 asistencija, uprava mu je već nadenula etiketu sa cenom od 100.000.000 evra.

Može da se govori o različitim prilikama od prvenstva do prvenstva, kako je Premijer liga daleko najzahtevnija, te kako su kao igrači Pari Sen Žermena koji tokom sazone zgazi većinu timova Lige 1, Mesi i Nejmar imali veću prohodnost za bildovanje statistike. Ali kako god da pristupite debati, dabl-dabl učinak je nešto što mora da se poštuje.

Kao što rekosmo, Španija trenutno nema predstavnika, a najbliži da to promeni jeste Antoan Grizman kojem za dabl-dabl nedostaju još gol i dve asistencije. U Francuskoj još na horizontu nemamo čoveka koji bi u ovom pogledu mogao da stane uz rame sa Mesijem i Nejmarom. Mada nije isključeno da Kilijan Mbape sa 19 golova i četiti asistencije "poludi" u završnici, mada su njemu u fokusu prvenstveno golovi.

Prilike u Seriji A kažu da bi Hviči, mimo Osimena, mogla da se pridruže još trojica fudbalera. Paulo Dibala ima devet pogodaka i šest asistencija, Rafael Leao gol manje uz isti broj napakovanih pogodaka, dok i Sasuolov Arman Lorijente sa sedam postignutih i šest nameštenih golova ima čemu da se nada.

Na Ostrvu sijaset fudbalera pretenduje na dabl-dabl, a Arsenal bi do kraja sezone mogao da objedini trio. Na dobrom putu da uđu u Sakine cipele su Martin Edegor (10 golova, šest asistencija) i Leandro Trosar (po osam golova i asistencija).

Liverpulov Mohamed Salah ima učinak 11/7, Lesterov Džejms Medison 9/6, a u opticaju su i dvojica fudbalera Mančester Sitija. Halandu koji je brojku od 10 prvenstvenih golova probio još početkom septembra, u šestom kolu Premijer lige (trenutno na 28 golova) nedostaje pet asistencija, dok Kevin De Brujne već ima 12 našemštenih golova, ali je samo četiri puta tresao mreže.

Ni u Bundesligi potražnja za dvocifrenim kolonama golova i asistencija nije mala. Džamal Musijala ima 11 pogodaka i osam asistencija, Jonas Hofman ima po osam od obe kategorije, a Leverkuzenov Žeremi Frimpong sedam pogodaka i šest asistencija.

Kad smo već kod dabl-dabla, da se prisetimo takmičarske 2019/20, one kada je Mesi sa 25 golova i 22 asistencije postao jedini fudbaler u ovom veku uz Tjerija Anrija (24 gola, 25 asistencija, sezona 2002/03), sa po 20+ ligaških golova i asistencija u jednoj sezoni.

Ostaje pitanje, ima li i ko kalibar u aktuelnoj sezoni ili bar godinama koje dolaze da izađe na crtu majstorima fudbala iz Argentine i Francuske?


tagovi

Hviča KvarachelijaLionel MesiRandal Kolo MuaniNejmarBukajo Saka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara