Dablin se uzalud ponadao: Danci iz jednog šuta do plasmana na EURO (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.11.19. | 22:38

Remi po ukusu Skandinavaca 1:1

Nije dovoljno samo imati veliku želju kao Irci da biste zaigrali na Evropskom prvenstvu. Morate da imate i određeni kvalitet. A osim srca i želje Irci nisu imali šta da ponude barem u ovoj grupi sa Danskom i Švajcarskom u kojoj su na kraju ostali na trećem mestu bez direktnog plasmana na završni turnir. Nije tragedija, selekcija Mika Mekartija će imati popravni u baražu preko Lige nacija, ali moraće i da podigne još malo nivo igre jer nije dovoljno samo držati loptu 90 minuta.

"Najbolja Danska ikada", statistički bolja i od one šampionske iz 1992. godine, izborila je remi usred Dablina (1:1) u svojevrsnom finalu ove grupe, kojim je kao drugoplasirana iza Švajcarske prošla na EURO. Dva šuta za 90 minuta i prvi u okvir gola koji je u 73. minutu uputio Martin Braitvajt bili su dovoljni selekciji Norvežanina Agea Hareidea da uspešno završi misiju zvanu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Ovaj remi ujedno je i 33. uzastopni meč bez poraza za skandinavsku selekciju, a kada se i taj bod pridoda osadašnjem proseku od 1.95 bodova po utakmici jasno vam je zašto opravdavaju nadimak "Dinamit". Nisu se, ruku na srce, iskazali ofanzivnim fudbalom, bili su čvrsti defanzivno kao zid, a zaslužili su bod i zbog velikog napora koji su iskazali nakon što su u prvom poluvremenu ostali bez dva igrača zbog povreda - Dilejnija i Kornelijusa - koji su prinudno zamenjeni.

Uspeli su uporni Irci u finišu iapk da zakomplikuju utakmicu, postigli su i gol u svom stilu posle centaršuta s leve strane večeras sjajnog levog beka Šefild Junajteda Ende Stivensa i dobre rakcije Metjua Dohertija na drugoj stativi u 85. minutu. Međutim, to je bilo i sve što su uspeli da urade na ovom meču. Napali su u završnici svim snagama, probali da ugroze Kaspera Šmajhela, ali kao u većem delu meča golman Lestera nije imao ozbiljnog posla, pa je Danska odbranila remi.

Kao pobednik ove grupe ne EURO ide i Švajcarska koja je opravdala očekivanja u okršaju sa autsajderom Gibraltarom. Iako je na poluvremenu bilo samo 1:0 za izbranike Vladimira Petkovića u nastavku je sve došlo na svoje mesto pa je sa još pet komada tim iz Zemlje satova i čokolade počastio domaćina za velikih 6:1. Moguće je da se švajcarskom selektoru neće svideti taj jedan primljeni gol, ali može da bude zadovoljan igrom onih koji dolaze, pre svega dvostrukog strelca Sedrika Itena, kao i veznih fudbalera Rubena Vargasa i Kristijana Fasnahta koji su zabeležili po gol i asistenciju.

KVALIFIKACIJE ZA EP - 10. KOLO

Ponedeljak

GRUPA D

Gibraltar - Švajcarska 1:6 (0:21)
/Stihe 74 - Iten 10, 84, Vargas 50, Fasnaht 57, Benito 75, Džaka 86/

Republika Irska - Danska 1:1 (0:0) 
/Doherti 85 - Braitvajt 73/

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara