Daltonizam uzrok Saline nesreće?

Vreme čitanja: 2min | sub. 30.03.19. | 09:45

Kako BBC saznaje, pilot Dejvid Ibotson nije imao dozvolu za noćni let zbog nemogućnosti da raspoznaje boje

Taman kada je sećanje počelo da bledi, a emocije da slabe i kada se mislilo da je sve gotovo pošto je 28-godišnji fudbaler pokopan u rodnoj Argentini pojavila se nova zastrašujuća vest koja Emilijanu Sali ne da mira ni na "onom svetu".

Naime, kako BBC saznaje pilot koji je, sada je već sasvim očigledno, bio kriv za nesreću koja je koštala tri života, Dejvid Ibotson nije imao dozvolu da leti noću! A razlog je zaista bizaran - daltonizam. U pitanju je delimično slepilo, to jest nemogućnost raspoznavanja boja. Ova anomalija je, sve se čini možda i glavni uzrok avionske nesreće koja se dogodila na letu između Kardifa i Nanta kasno uveče 21. januara.

Izabrane vesti

Kako istražitelji objačnjavanju, Ibotson je pak imao američku dozvolu da leti noću koju je koristio za posao, što je zaista skandalozno. Pritom se saznalo da je Ibotson imao slab vid i morao je da nosi naočare te da je imao sve moguće limite na britanskoj dozvoli za letenje. A jedna od njih je da je smeo da leti samo danju. Što je najgore, kobni let je bio zakazan za 09.00 ujutru, ali ga je Sala odložio do 19.00 ne bi li se kako treba oprostio sa prijateljima i saigračima iz Nanta.

Istražitelje takođe zbunjuje sama legalnost leta s obzirom na probleme sa vidom 59-godišnjeg pilota, ali i zbog toga što mu nije bilo dozvoljeno da se bavi komercijalnim prevozom putnika. Takođe, letelica, koja je nestala sa radara tačno u 20.16 časova kod Čenl ostrva bila je registrovana u SAD.

Ovo je samo još jedan dokaz toga da ljudi olako shvataju zakonska ograničenja koja im se čine kao čisti hir zakonodavaca. Svedoci smo toga svakodnevno u saobraćaju i kod nas, ali je očigledno i da na Zapadu postoje takvi. Ali takvo ponašanja govot bez izuzetka vodi ka tragediji.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Emilijano Salapad aviona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara