""
""

Dan kada je fudbal dobio jednog od najboljih stratega...

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.04.17. | 10:08

Proslavljeni italijanski stručnjak Marčelo Lipi slavi danas 69. rođendan

Na današnji dan 1948. rođen je jedan od najuspešnijih italijanskih stručnjaka svih vremena - Marčelo Romeo Lipi. Odrastao je u Vijaređu, na severu Toskane i nije imao bogzna kakvu igračku karijeru. Najduže je igrao za Sampdoriju koja u njegovo vreme, sredinom sedamdesetih, nije imala previše uspeha. 

Izabrane vesti

Trenerskim poslom počeo je da se bavi u juniorskom timu kluba iz Đenove, a onda ime gradio preko Pontedere, Pistojezea, Sijene, do Lukezea, Atalante i Napolija. Proslavio se u Juventusu koji je vodio u dva mandata - od 1994. do 1999. i od 2001. do 2004 - i osvojio pet skudeta. Najveći klupski rezultat ostvario je 1996, kada je sa Starom damom stigao do titule prvaka Evrope, savladavši u finalu Lige šampiona Ajaks. Do meča za trofej u elitnom takmičenju Juve je dovodio još tri puta, ali je u sva tri navrata poražen, baš kao i u jednom finalu Kupa UEFA.

Zavidnu poziciju na listi “najboljih od najboljih” Lipi je “kupio” kada je 2006. doveo Italiju do titule prvaka sveta u Nemačkoj. Čuveni meč protiv Francuske i trijumf posle penala... Godinu dana kasnije britanski Tajms ga je svrstao među 50 najvećih trenera svih vremena..

Rekordi? Ima ih podosta, navešćemo samo neke...

Marčelo Lipi postao je prvi strateg ikada koji je osvojio Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo. Kasnije mu se u tom poduhvatu pridružio Visente Del Boske. Jedini je trener koji ima evropsku i azijsku Ligu šampiona i prvi je po broju izgubljenih evropskih klupskih finala - četiri. Sa pet titula u Seriji A drugi je najuspešniji trener Italije i drugi sa najdužim stažom u Juventusu - 405 ligaških utakmica.

Poslednjih godina Lipi uspešno radi u Kini. Trenutno je selektor najmnogoljudnije zemlje sveta i za cilj ima da je odvede na SP u Rusiju.


tagovi

dogodilo se na današnji danMarćelo Lipi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara