Paulinjo (©AFP)
Paulinjo (©AFP)

Dan odluke: Nastavak vladavine Evergrandea ili istorija

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.11.20. | 08:42

Guangdžou i Đangsu danas odlučuju o šampionu Kine. U prvom meču finala plej-ofa nije bilo pobednika. Paulinjo, Elkeson i Taliska VS Eder i Teišeira

Skraćeno izdanje elitnog šampionata Kine stiglo je do kraja. Danas (12.35) u olimpijskom centru u Sučou pada odluka o najboljoj ekipi i najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Za krunu se bori branilac krune Guangdžou Evergrande i izazivač Đangsu. Igraju se dve utakmice finala plej-ofa. U prvoj nije bilo golova. Oba tima su igrala rezervisano, upućen je samo po jedan šut u okvir gola. Municiju su očigledno čuvali za revanš. Nema više popravnog.

Podsetimo, usled pandemije virusa korona, odigrana je skraćeni šampionat Kine. Nije bilo dvokružnog sistema sa 16 ekipa, odnosmno 30 kola, već su timovi bili podeljeni u dve grupe sa po osam ekipa. Posle 14 kola, igran je plej-of na dve dobijene na neutralnom terenu u Sučou, a krenulo se od četvrtfinala.

Izabrane vesti

Finalisti doigravanja igrali su i istoj grupi u prvom delu prvenstva. Đengsu je bio bolji, sakupio je četiri boda. Na startu sezone je pobedio sa 2:1, dok je u drugom meču bilo bez golova. Branilac titule Evergrande je najviše pokazao i u ovom šampionatu. Četa italijanskog stručnjaka Fabija Kanavara bila je favorit i pre početka šampionata, dok je tim koji predvodi rumunski stručnjak Kozmin Olariu napravio malo iznenađenje jer su Peking Guanu i Šangaj SIPG-u davane veće šanse za finale.

Tim iz Guangdžoua je vladar kineskog fudbala u ovoj deceniji. Od 2011. godine osvojeno je osam titula. Samo pre dve godine Evegrande nije bio najbolji. Tada je šampionska kruna pripala Šangaj SIPG-u koje su predvodili Brazilci Oskar i Hulk, kao i najveće ime kineskog fudbala Vu Lei, sadašnji napadač Espanjola. S druge strane, Đangsu, nekadašnji klub napadača Crvene zvezde Ričmonda Boaćija, nikada nije bio šampion u Superligi Kine.

Šampionski tim Evergrandea je dugo na okupu. Prva zvezda tima je Paulinja, sjajni ofanzivni vezista, nekadašnji fudbaler Korintijansa, Totenhema i Barselone. On je postigao 12 golova, dva manje od najboljeg strelca prvenstva Kine, napadača Peking Guana Sedrika Bakambua. Osim Paulinja, tu su još trojica Karioka - Fernandinjo, Taliska i Elkeson, koji ima kinesko državljanstvo i igra za selekciju najmnogoljudnije zemlje na svetu. Od stranaca, tu je i reprezentativac Južne Koreje Ji Su Park i engleski defanzivac Tajas Brauning. U šampionatu Kine u protokolu ima mesta za pet stranaca, ali u isto vreme na terenu mogu da igraju četvorica. Taliska je bio višak u prvom meču finala. Ušao je u nastavku umesto zemljaka Fernandinja. U timu je i domaća zvezda Šihao Vei, koji je odlično počeo sezonu, bio je i prvi strelac lige, ali se kasnije povredio, pa je stao sa pogocima. Vratio se u prvu postavu Evegrandea u plej-ofu.

Aleks Teišeira (©AFP)Aleks Teišeira (©AFP)

Udarni tandem Đangsua su napadači Eder i Aleks Teišeira. Radi se o iskusnom napadaču sa zavidnom karijerom u Evropi. Eder je Brazilac, koji je nosio dres Italije, a igrao je na Apeninima za Sampdoriju i Inter. Teišeira je dugo godina bio uzdanica Šahtjora iz Donjecka. Njih dvojica su ukupno postigli 17 golova – Teišera devet, a Eder osam. Vođa odbrane je Miranda, nekadašnji štoper madridskog Atletika i Intera. U timu je i vezista iz Gane Mubarak Vakaso, dok je džoker rumunskog stručnjaka Olarija Hrvat Ivan Santini.

Za Đangsu zbog kartona neće moći da igra defanzivac Li Ang. Trener Evergrandea Kanavaro može da računa na kompletan tim. Ekipa iz Guangdžoua je favorit. U Kini ne važi pravilo gola u gostima. Ukoliko posle 90 minuta ne bude pobednika, igraće se produžeci dva puta po 30 minuta, a ako ni tada ne bude pobednika, pucaće se jedanaesterci.

KINA 1 – FINALE PLEJ-OFA (REVANŠ UTAKMICA – NEUTRALNI TEREN)

Četvrtak

12.35: (1,83) Guangdžou Evergrande (3,35) Đangsu (4,20) /prvi meč: 0:0/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kina 1KinaKineska SuperligaGuangdžou EvergrandeĐangsuPaulinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara