Luka Modrić i Kristijan Eriksen (©Reuters)
Luka Modrić i Kristijan Eriksen (©Reuters)

Danci oslabljeni, Hrvati u najjačem sastavu u Zagrebu; desetkovanim Francuzima preti ispadanje iz elite

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.09.22. | 09:59

Liga nacija (A divizija), Grupa 1: Skandinavci ispred finalista Mundijala u Rusiji, ali bi poredak mogao da se promeni posle duela na Maksimiru. Selektor Galskih petlova Didije Dešan ima velikih kadrovskih problema pred duel sa Austrijom u Parizu

Narednih dana rasplet u Ligi nacija. Igraju se poslednja dva kola u sve četiri divizije. U prvom planu su reprezentacije iz evropskom krema koji se bore za prvo mesto u sve četiri grupe i plasman u polufinale i borbu za titulu u takmičenju pod pokroviteljstvom UEFA. Ono što je važnije za selektore ovih selekcija je da je ova reprezentativna akcija jedna od poslednjih provera za Mundijal u Kataru koji kreće za manje od dva meseca.

U Grupu 1 igraju finalisti sa Mundijala u Rusiji 2018. godine, Francuska i Hrvatska, ali je pred poslednja dva kola lider Danska. Derbi petog kola igra se večeras (20.45) na Maksimiru u Zagrebu, Hrvatska dočekuje Skandinavce. Pobednik ovog dula biće na korak do plasmana među četiri najbolje selekcije. Danci imaju dva boda više, pa im je dobar i bod u hrvatskoj prestonici. Danska je imala tri pobeda i poraz, a jedini neuspeh je ostvarila upravo protiv čete Zlatka Dalića u Kopenahagenu (0:1). Hrvati su posle boda u prva dva kola, dobili Dansku i Francusku u gostima i sada imaju šansu da preskoče lidera i približe se završnici takmičenja.

Izabrane vesti

Za selektora Dalića naredne dva meča biće poslednji filter za 26 kandidata koliko može da povede na Mundijal u Kataru. Nema sumnje da je Dominik Livaković prva opcija na golu. Gvardiol je levi stoper, traži se onaj desni. I to je prvo pitanje za Dalića. Hoće li tu staviti Šutala, Lovrena ili možda Vidu. Erlića ionako nema za ovu utakmicu, odnosno neće početi. Kvota u Mozzartu na tip 0-2 u Maksimiru je 1,67.

20.45: (2,50) Hrvatska (3,10) Danska (3,25)

Jasno je da su Juranović i Sosa vlasnici bekovskih pozicija, da je trio u veznom redu “sveto pismo” – Modrić, Kovačić i Brozović. Perišić će na svoje levo krilo. Dakle, ove dve utakmice mogu izbaciti kandidate za udarnu postavu na mestima špice (Kramarić, Petković, Budimir, Livaja), odnosno desnog krila (Pašalić, Majer…), piše portal Germanijak.

Selektor Vatrenih Zlatko Dalić potvrdio je da će Luka Modrić igrati od prvog minuta.

"Danska je jedna od najboljih evropskih reprezentacija, uostalom prvi su u našoj grupi. Kompaktan tim koja igra visok presing i jedna je od najboljih u Evropi u ovom trenutku, čak i s tih nekoliko povreda, ona je i dalje jako dobra reprezentacija. Perišić će sigurno igrati levo, ne želim ga gubiti desno, a Oršić isto igra sjajno tako da mi je drago da imam odlične zamene na klupi. Nećemo mi tu puno menjati, u fomaciji 4-3-3 smo izgledali sjajno", istako je Dalić.

Ako i udarna postava nije izvesna, jasno je da će ovo biti poslednja velika utakmica reprezentacije u Maksimiru. Zbog katastrofalnog stanja stadiona se češće će se igrati na Poljudu, Rujevica je funkcionalna, Pampas u Osijeku se gradi… Iz Maksimira će reprezentacija biti ispraćena punim stadionu.

Danci dolaze oslabljeni u Zagreb. Nedostaje nekoliko imena kao što su povređeni Jusuf Poulsen, Jonas Vind, Andreas Kornelijus i Robert Skov. Na Maksimiru neće biti ni Jespera Lindstroma koji je zbog bolesti propustio i utakmicu Ajntrahta za vikend.

"Biće dugo ako vam krenem nabrajati sve kojih nema. Radije bih o onima koji su tu. Impresioniran sam hrvatskim fudbalom i sportom uopšte. Ovo je okršaj između dva mala diva", rekao je s osmehom danski selektor Kasper Hjulmand.

Jedna je dobra vest za Dance - povratak Simona Kjera, štopera kojega osam meseci nije bilo na terenu zbog operacije ukrštenog ligamenta. Očekuje se da će u špicu igrati Brajtvajt i Skov Olsen, a iza će biti Kristijan Eriksen, vezista Mančester junajteda.

Danci će imati podršu 1.400 navijača u hrvatskoj prestonici.

Francuska bi mogla da ispadne u Diviziju B. Nema pobedu u četii utakmice, samo dva boda pred duel na Sent Deniju u Parizu protiv Austrije koja ima dva boda više. Svetski šampion je očigledno olako shvatio ovo takmičenje. Didije Dešan priprema tim za odbranu svetske krune. Dosta problema za selektora pred završna dva duela A divizije. Grupi povređenih fudbalera među kojima su već bili Karim Benzema, Pol Pogba, Kingsli Koman, Ngolo Kante, Lukas Ernandez, Prenel Kimpembe, pridružili su se i Milanov Teo Ernandez, odnosno kapiten Igo Loris.

20.45: (1,42) Francuska (4,70) Austrija (9,00)

Levi bek je doživeo povredu primicača na derbiju protiv Napolija, dok je iskusni golman očigledno osetio posledice određene povrede zarađene u subotu protiv Lestera, iako je odigrao ceo meč. Dešan je odmah pozvao zamene u vidu Aston Vilinog Luke Dinja, odnosno čuvara mreže Nanta Albana Lafona. Ne treba zaboraviti ni da je selektor Trikolora u subotu naknadno pozvao Žordana Veretua da popuni prazninu stvorenu posle povrede Vilinog veziste Bubakara Kamare, koji je peh doživeo u petak u duelu protiv Sautemptona.

Tu su i dalje Kilijan Mbape, Usman Dembele, Realov dvojac Čuameni - Kamavinga, Rafael Varan, Žil Kunde, Vilijam Saliba… To je okosnica tima koji u četvrtak neće smeti da izgubi od Austrije kako bi preživeo u B divizije Lige nacija i kojem jedino maksimalan učinak u duelima sa Austrijom i Danskom, sa sigurnošću garantuje ostanak u društvu najboljih.

U prvom meču u Beču, Austrija i Francuska su odigrali nerešeno – 1:1. Kiljan Mbape je spasao poraza Galske petlove golom sedam minuta pre kraja.

--------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA 1

20.45: (1,42) Francuska (4,70) Austrija (9,00)

20.45: (2,50) Hrvatska (3,10) Danska (3,25)

GRUPA 4

20.45: (1,42) Belgija (4,80) Vels (8,50)

20.45: (3,90) Poljska (3,50) Holandija (2,05)

Petak

GRUPA 3

20.45: (3,15) Italija (3,05) Engleska (2,60)

20.45: (1,25) Nemačka (6,75) Mađarska (13,0)

Subota

GRUPA 2

20.45: (5,00) Češka (3,50) Portugalija (1,85)

20.45: (1,50) Španija (4,20) Švajcarska (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Francuskefudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Austrijereprezentacija Danskereprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara