Rodrigo Olgado (©AFP)
Rodrigo Olgado (©AFP)

Danju fudbaler, noću zatvorenik: Dvostruki život napadača Audaksa i boce sa kiseonikom u La Pazu

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.11.20. | 22:30

Bolivar domaćin na 3.600 metara nadmorske visine, Čileanci brane 2:1 iz prvog meča u Kopa Sudamerikani

Druga faza Kopa Sudamerikane polako hvata zamah. Akcija je krenula pre sedam dana, a nastavlja se večeras revanš susretima u La Pazu, Montevideu i Ibageu. I u sva tri grada domaćini su favoriti.

Bolivar, najuspešniji bolivijski tim, u ovu fazu Kopa Sudamerikane stigao je bledim nastupom na Kopa Libertadores, odakle je ispao u južnoameričku verziju Lige Evrope, pa ima dug prema tradiciji da se u ovom takmičenju bori do završnice. Ceh za debakl u najelitnijem kontinentalnom društvu platio je trener Klaudio Vivas, inače nekada pomoćnik Marselu Bijelsi na kormilu reprezentacije Argentine i potom na klupi Atletik Bilbaa. Predsednik kluba Marselo Klaure nije imao razumevanja posle poraza od paragvajskog Gvaranija pre dve nedelje i to u La Pazu, koji je značio eliminaciju iz Kopa Libertadoresa, iako je svojevremeno kovao Argentinca u zvezde. Maštao je da baš Vivas bude taj koji će ispisati zlatnu stranicu u istoriji Bolivara, koji cilja visoke domete u narednim godinama pošto 2025. slavi 100. rođendan.

Izabrane vesti

Ipak, kao što rekosmo, Vivas je bivši, a za kormilom su trenutno Valter Flores i Vladimir Sorija, koji su postavljeni kao privremeno rešenje, ali ko će ga znati. Možda se dokažu i opstanu. Njihov zadatak je promena mentaliteta ekipe. To je prvi test koji moraju da polože kod zahtevnog poslodavca, koji je već "podigao jednu obrvu" posle poraza u Čileu od Audaks Italijana 1:2.

"Došlo je do promene u timu. Na psihičkom planu. Nadamo se svi da možemo da preokrenemo rezultat protiv Čileanaca. To zavisi isključivo od nas. Verujem da kao tim zaslužujemo pobedu, jer treba da pružimo radost navijačima", rekao je Ervin Savedra, jedan od prvotimaca ekipe.

Njegov saigrač, veznjak Anderson Emanuel Kruz iz Angole, inače pre dve godine prvotimac hrvatskog Rudeša, naglasio je da su u prvoj utakmici postigli gol, koji im pruža malo utehe i daje nadu.

"Postigli smo gol u gostima, u boljim smo uslovima“, rekao je Anderson, koji bi trebalo da se nađe u startnih 11 na stadionu Ernando Siles.

Jedna od glavnih promena u redovima Bolivara je prinudno uključivanje golmana Giljerma Viskare, jer je prva opcija Havijer Rohas suspendovan zbog isključenja u Santijago de Čileu.

Stadion Ernando Siles u La Pazu (©Shutterstock)Stadion Ernando Siles u La Pazu (©Shutterstock)

Gosti iz pregrađa Santijaga stigli su u Boliviju posle neuspeha u domaćem prvenstvu. Izabranici mladog argentinskog trenera Fransiska Meneginija izgubili su kod kuće 1:2 od Evertona prošlog vikenda, iako odmah treba skrenuti pažnju da je Menegini izvršio nekoliko promena u ekipi, očigledno pruživši prioritet duelu u La Pazu.

Tamo će osim motivisanog rivala za protivnika da ima i "neljudske" uslove za igru, jer je svima već dobro poznato da je kec iz rukava reprezentaciji Bolivije, ali i mnogobrojnim tamošnjim klubovima, nadmorska visina u gradu, koja iznosi 3.600 metara. Tamo je vazduh razređen i gostujućim timovima treba gomila boca sa kiseonikom da bi mogli da se saberu.

Kako bilo, Audaksu ide u prilog činjenica da je uspeo da izdejstvuje od sudskih zvaničnika Čilea da se napadaču Rodrigu Olgadu dozvoli putovanje u La Paz.

O čemu se, zapravo radi? Prošlog utorka Bolivar je pao protiv Audaks Italijana u Santijagu (2:1), a u finišu susreta golman bolivijskog tima Havijer Rohas zaradio je crveni karton zbog starta van kaznenog prostora na Rodriga Olgada, argentinskog špica koji poslednjih meseci vodi dvostruki život - fudbalera danju i zatvorenika noću.

Dvadesetpetogodišnji napadač ponikao u San Lorencu odgovoran je za smrt motocikliste, kojeg je udario svojim vozilom tokom vožnje u alkoholisanom stanju. Koban događaj zbio se 28. aprila, na autoputu u Čileu, kada se Argentinac vraćao sa saigračem Manuelom Fernandezom sa zabave. Proveo je potom mesec i po dana u zatvoru u Santijagu, pošto mu je prvostepeno određen preventivni pritvor. Kasnije je sud odredio kućni pritvor, međutim, 16. septembra Apelacioni sud u San Migelu promenio je presudu i dozvolio Olgadu da kaznu odrađuje tako što će od 22.00 do 06.00 biti u kući. To je mera koja je igraču Audaks Italijana omogućila povratak na teren.

Skoro pet meseci posle tragične nesreće koja mu je uzdrmala život, argentinski napadač vratio se da igra fudbalsku utakmicu.

"Svestan sam svojih grešaka i štete koju sam naneo. I premda nema dovoljno reči ili dela za popravljanje nanete štete, želim i moram da se izvinim", napisao je Olgado na svom nalogu na Instagramu noć pre povratka na teren.

Tokom utakmice sa Bolivarom, prošlog utorka u Čileu, Olgado nije samo iznudio isključenje golmana, već je i bio asistent kod prvog gola Nikolasa Oreljane.

Porodica žrtve, istovremeno, ne veruje šta se dešava.

"Frustrirajuće je to što se on vraća onome što voli, dok čitav proces nije ni zatvoren. Ponavlja se slučaj iznova i iznova sa fudbalerima koji čine takve situacije. Nude javno izvinjenje ili plaćaju odštetu... To je gotovo kao da ispustiš čašu, uzmeš je, i ponovo je baciš", besneo je Kristofer La Terseri, zahtevajući pravdu za smrt svog oca.

Vratimo se, striktno, fudbalskim temama. U preostalim duelima večerašnjeg programa Kopa Sudamerikane, Liverpul iz Montevidea će u prestonici Urugvaja pokušati da iskoristi izborenih 1:1 sa prvog duela sa Uankajom iz Perua i trasira sebi put u osminu finala. Istom se nada i kolumbijska Deportes Tolima, koja je domaćin čileanskoj Union La Kaljeri posle 0:0 iz prvog susreta.

KOPA SUDAMERIKANA - 1/16 FINALA (REVANŠI)

Utorak

23.15: (1,25) Bolivar (5,70) Audaks Italijano (9,50) /prvi meč 1:2/

23.15: (1,35) Liverpul Montevideo (4,50) Uankajo (8,50) /prvi meč 1:1/

Sreda

01.30: (1,87) Tolima (3,30) Union La Kaljera (4,10) /prvi meč 0:0/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

BolivarKopa SudamerikanaRodrigo OlgadoAudaks Italijano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara