DANSKA: Dobri duh Kasper više i nije tako dobar

Vreme čitanja: 6min | uto. 11.06.24. | 08:00

Nacija kritikuje selektora Hjulmanda da previše veruje 'starosedeocima' i ne pruža dovoljno šansu onima koji bi trebalo da ih naslede. Šta onda mislite, ko i dalje vodi glavnu reč na terenu?

Polufinale Evropskog prvenstva pre tri godine, plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru na koje su otišli dominantno, prošetavši se kroz kvalifikacionu grupu, potom i ulazak u elitnu diviziju Lige nacija u kojoj su završili ispred Francuske i Austrije, a sa Hrvatskom se do posledneg kola 'tukli' za prvo mesto. Danska je u uvodnim godinama selektorskog mandata Kaspera Hjulmanda naviknuta na dobre rezultate i kao takva predstojeći turnir trebalo bi da dočeka sa velikim očekivanjima.

Samo što je utisak da i nije tako. A, i da jeste, pitanje je da li za tako nešto ima osnova.

Izabrane vesti

Danska se na prvi pogled prošetala kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, međutim deoba prvog mesta na kojoj je završila ispred Slovenije samo na osnovu boljeg učinka u međusobnim duelima, i to u verovatno najslabijoj kvalifikacionoj grupi, nije uspela da ubedi naciju kako se ekipa oporavila od debakla koji je doživela pre godinu i po dana u Kataru.

Porazi od Severne Irske i Kazahstana i sedam pobeda od kojih četiri minimalnim rezultatom (među kojima i jedna protiv San Marina!), sve to uz nešto manje od dva postignuta i okruglo jedan primljen u proseku po utakmici nije učinak kakvom su se u Danskoj nadali, ali nije i nešto što ih je preterano iznenadilo pa je iako reprezentaciju odvelo na drugo uzastopno evropsko prvenstvo 'akcije' Kaspera Hjulmanda u tamošnjoj javnosti opadaju.

►  DANSKA POBEDNIK TURNIRA - KVOTA 50

I tako je već neko vreme. Preciznije, od Mundijala u Kataru na kojem je Danska, koja je samo godinu i po dana ranije dogurala do polufinala Evropskog prvenstva, označena kao jedan od favorita iz senke, debelo razočarala završivši grupnu fazu na poslednjem mestu, iza Tunisa, Australije i Francuske… I od tada nikako da podseti na onu sa početka Hjulmandovog mandata što je u dve utakmice sa Englezima osvojila četiri boda u Ligi nacija, a istog rivala na prethodnom Evropskom prvenstvu naterala da kroz produžetke traži put do finala, pride dva puta uzimala skalp Francuskoj, tadašnjem prvaku sveta, u razmaku od svega četiri meseca.

"Sjajno je što su mišljenja podeljenja i što se oko reprezentacije vode razne rasprave. Zamislite samo da se svi slažu – to bi bilo neverovatno dosadno", bio je odgovor selektora na 'buku' navijača, nezadovoljnih predstavama državnog tima u poslednje vreme.

Pokušavao je bivši trener Majnca i Nordsjelanda na raznorazne načine da vrati ekipu ‘na staro‘ tokom kvalifikacija, iskoristio u tom periodu preko 30 igrača, promenio i nekoliko formacija pokazavši taktičku fleksibilnost, ali ništa od toga nije dalo bogzna kakav boljitak niti se mnogo šta promenilo unutar tima. Hjulmand je u Nemačku poveo 18 igrača koji su bili deo tima i na prethodnom kontinentalnom turniru sredinom 2021. godine. I koliko god taj podatak govorio o uigranosti ekipa, koja je 52-godišnjem strategu važnija od individualnog kvaliteta njegovih igrača, upravo je to ono zbog čega Hjulmanda najviše kritikuju – što previše veruje ‘starosedeocima‘ i jedva da pruža šansu onima što bi trebalo da ih naslede.

Kasper Hjulmand (©Reuters)Kasper Hjulmand (©Reuters)

Potvrđuju to i krštenice fudbalera na konačnom spisku. U ekipi od 26 igrača najmlađi su Viktor Kristijansen i Rasmus Hejlund sa po 21 godinom, dok su čak sedmorica zagazila u četvrtu deceniju života, što Dansku čini četvrtom najstarijom reprezentacijom na turniru sa prosekom od 27,7 godina, koliko imaju i Hrvatska i Švajcarska. I sve bi tu bilo u redu da je kičma tima u punoj snazi, da na turnir stiže u odličnoj formi, međutim, situacija je potpuno drugačija. Većina nosilaca igre, onih najzaslužnijih za dobre rezultate iz prethodnog perioda, više ne igra tako veliku ulogu u svojim klubovima. Kristijan Eriksen jedva da je počeo dvocifren broj utakmica za Mančester junajted u Premijer ligi ove sezone, Pjer Emil Hejbjerg dolaskom Ejndža Postekoglua u Totenhem priliku uglavnom dobija sa klupe, dok je Tomas Dilejni, koji je povredu kolena ostavio iza sebe krajem februara, pretprošle sezone promenio dva kluba (Sevilja, Hofenhajm), a prošle nastupao za Anderleht gde takođe nije uspeo u potpunosti da uhvatim ritam. I taj trio trebalo bi da vodi glavnu reč na sredini terena.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Ili su makar takve bile najave danskih medija sve dok Hjulmandov prezimenjak Morten, vezista Sportinga, nije zablistao u prijateljskim utakmicama sa Švedskom i Norveškom. Pobede u mečevima sa komšijskim zemljama delimično je popravila raspoloženje među nacijom, a selektoru ponudila još jednu ozbiljnu opciju u veznom redu.

"Morten Hjulmand nas je gurao napred. Saradnja sa Pjer Emilom Hejbjergom bila je vrlo dobra, odlično su se uklopili. Imamo nekoliko opcija, u zavisnosti od toga kako ćemo igrati i ko će nam biti protivnik. Odlično je kada nekoliko igrača uđe u konkurenciju za startnu postavu, imam bolji uvid u situaciju nego što je to bio slučaj pre nedelju dana", izjavio je selektor Danske posle pobede nad Norveškom.

Hjulmand je jedan od retkih, makar od veznih fudbalera, koji iza sebe ima odličnu sezonu na individualnom planu. Sa trilingom iz Brentforda to i nije baš slučaj. Matijas Jensen je odlično započeo takmičarsku godinu, ali se potom utopio u sivilo ekipe, kapiten londonskog tima Kristijan Norgod takođe, dok Mikel Damsgor, jedno od prijatnijih iznenađenja prošlog Evropskog prvenstva, već drugu uzastopnu sezonu stagnira u Premijer ligi. Delom i zbog toga, fudbalska javnost bila je kivna na odluku selektora da među 26 igrača ne uvrsti Meta ORajlija, fudbalera Seltika, koji je iako vezni fudbaler postigao 19 i namestio 18 golova u svim takmičenjima ove sezone…

Morten Hjulmand (©Reuters)Morten Hjulmand (©Reuters)

Sa takvim učinkom O‘Rajli bi bio treći najefikasniji pojedinac (jedini efikasniji Anders Drejer i Andreas Skov Olsen) u danskoj reprezentaciji da je pošao u Nemačku. Ovako, napadački učinak skandinavske selekcije najviše će zavisiti od Rasmusa Hejlunda. Hjulmand je na poslednje dve prijateljske utakmice probao dve različite formacije, ali bi ponajviše zbog problema na krilu trebalo da zaigra sa dva centralna napadača, a tandem sa Hejlundom trebalo bi da čini fudbaler Volfzburga Jonas Vind - iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri – budući da su Loi Openda i Benjamin Šeško u potpunosti istisnuli Jusufa Poulsena iz startne postave Lajpciga.

Hejlund, bez ikakve sumnje sledeća velika stvar danskog fudbala, prvi deo sezone iskoristio je da se adaptira na novu sredinu – prešao iz Atalante u Mančester Junajted – da bi u drugom delu sezone potvrdio deo raskošnog golgeterskog talenta. Mada je utisak da i dalje nije spreman da preuzme odgovornost na sebe da Dance na svojim plećima povede ka završnici turnira. Taj teret će ovog puta poneti Kristijan Eriksen. Iako od onog dana kada mu je pred domaćom publikom pre skoro pune tri godine protiv Finske na trenutak stalo srce nije na istom fizičkom nivou i ne može istim intenzitetom da trči tokom većeg dela utakmice, 'desetka' Danaca je pre nepunih nedelju dana protiv Šveđana (namestio prvi gol pa pogodio za pobedu) pokazao da je spreman da ovog puta baš on povede svoju zemlju do novog uspeha.

►  DANSKA ISPADA U GRUPNOJ FAZI - KVOTA 3,20

Pozitivna strana toga što Hjumland igračima ukazuje poverenje na osnovu starih zasluga, za šta ga optužuju u domovini, jeste to što se oni međusobno vrlo dobro poznaju, toliko da bi mogli da igraju i ‘zatvorenih očiju‘, posebno u veznom redu i odbrani. Kasper Šmajhel je preko jedne decenije deceniju u reprezentaciji, Andreas Kristensen i Joakim Andersen neizostavni su šrafovi u srcu odbrane, Joakim Mele na krilu takođe. Isto važi i kapitena Simona Kjera, koji se nije u potpunosti oporavio od povrede pa će propustiti uvodnu utakmicu turnira, kako bi bio spreman za nokaut fazu turnira.

"Definitivno neće početi i odigrati svih 90 minuta prve utakmice, ali može da bude koristan kao zamena na startu turnira, a kasnije tokom turnira mogao bi i da počinje utakmice", izjavio je Hjulmand.

Za njega, čini se, ispadanje u grupnoj fazi nije opcija. Plasman u nokaut fazi zapravo i nije neostvariv cilj, štaviše, bio bi ozbiljan debakl za Dance da se ne plasiraju među 16 najboljih. Međutim, verovatnoća da će se već u osmini finala sastati sa domaćinom Nemačkom i kompletna uvertira za turnir čini bajke poput onih iz 1992. i 2021. godine gotovo nemogućim.

EURO 2024

Grupa C

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

18.00: (5,00) Slovenija (3,50) Danska (1,75)

21.00: (7,50) Srbija (4,40) Engleska (1,50)

2. KOLO

Četvrtak, 20. jun

15.00: (3,70) Slovenija (3,40) Srbija (2,05)

18.00: (5,60) Danska (3,70) Engleska (1,65)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

21.00: (2,35) Danska (3,40) Srbija (3,00)

21.00: (1,35) Engleska (4,90) Slovenija (9,50)



tagovi

reprezentacija DanskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara