Fudbaleri Melburn Viktorija (©Reuters)
Fudbaleri Melburn Viktorija (©Reuters)

David protiv Golijata: Marinersi i Viktori za prvi trofej u sezoni

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.02.22. | 23:20

U Melburnu se igra finale australijskog FFA kupa, u kojem je domaćin izraziti favorit da po drugi put u istoriji osvoji ovaj pehar

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Dok je u Evropi još rano za podelu trofeja, u Australiji će ove subote (10.00) biti poznat osvajač prvog pehara u 2022. godini. U finalu nacionalnog FFA kupa u Melburnu se sastaju domaći Viktori i Marinersi sa Centralne obale.

Izabrane vesti

Biće to po svemu duel Davida i Golijata, u kojem je sav teret uloge favorita preuzela ekipa Viktorija, ne samo zbog činjenice da je u prvoj trećini sezone prikazala najkonstantnije igre od svih ostalih rivala, već i zbog toga što finale igra na svom AAMI Parku, a uz Sidnej važi i za klub najvećeg renomea na Petom kontinentu.

Pre samo šest meseci čak ni okoreli navijači kluba iz Melburna nisu očekivali da će se ova sezona odvijati tako pozitivno po njihov klub. Viktori je u maju 2021. završio sezonu na poslednjem mestu na tabeli, što je bila kulminacija teške dvogodišnje krize višestrukog prvaka Australije. Međutim, dolazak Tonija Popovića na klupu prvog tima okrenuo je točak sreće u korist Viktorija, koji je do prethodnog vikenda bio lider A-lige, a trenutno je treći sa bodom zaostatka iza Sidneja i Vestern Junajteda, uz napomenu da ima tri, odnosno dve odigrane utakmice manje od konkurenata.

10.00: (2,25) Melburn Viktori (3,20) Sentral Koust Mariners (3,10)

Do finala FFA kupa nisu se baš prošetali, pošto su morali da proliju reke znoja da bi izbacili nižerazredne rivale Adelajd Siti i Gold Koust Najtse, a Pert Glori su izbacili na penale. Takođe, s minimalnih 2:1 su savladali najtrofejniji klub u kup takmičenju Adelajd Junajted (tri trofeja), a jedino su u polufinalu protiv Velington Finiksa (4:1) pružili impresivnu partiju.

S druge strane, Marinerse s Centralne obale je malo ko očekivao u borbi za trofej ove sezone. Prvo, veoma skromno su se pojačali tokom pauze između dve sezone, a ostali su i bez trenera Alena Stajčića koji ih je prošle godine na opšte iznenađenje doveo do završnice plej-ofa. Međutim, i bez stručnjaka srpskog porekla Marinersi su ove sezone uspeli da preskoče sve prepreke u FFA kupu - od Blektauna i Vulongonga, preko "šestice" protiv APIA Lajkarda, do senzacionalne eliminacije Sidneja u polufinalu (1:0).

Marinersima će ovo biti prvo finale FFA kupa u istoriji kluba, dok je Viktori samo jednom igrao u meču za trofej i to 2015. kada je i osvojio ovaj trofej. I tada je finale odigrano na AAMI Parku, a ekipa iz Melburna je savladala Pert Glori sa 2:0.

Kup takmičenje u Australiji već decenijama ima veliki problem da pusti korenje i da se ustali kao prestižno nadmetanje. Sve prethodne verzije kupa su gašene posle najviše pet-šest godina, a FFA kup je za sada najduže "poživeo". Ovo je osma godina da se ovaj kup održava, s tim da je prošle sezone takmičenje prekinuto zbog pandemije u ranoj fazi, pre nego što su se u šesnaestini finala uključili klubove iz A-lige.

Najviše uspeha imao je Adelajd Junajted koji je igrao u četiri od sedam finala i tri puta osvajao trofej (2014/15, 2018/19. i 2019/20). Po jednom su pehar podizali fudbaleri Melburn Viktorija (2015/16), Melburn Sitija (2016/17) i Sidneja (2017/18).

Trener Viktorija Toni Popović u finalu može da računa na najjači sastav i ne zna za poraz već puna dva meseca, dok će Marinersi morati da se snađu bez jednog od svojih najboljih igrača, veterana i golgetera Meta Sajmona, koji je povređen. Ni Fudbalska federacija Australije nije imala milosti za klub sa Centralne obale, pošto im nije dozvolila da registriju za kup takmičenje svoje najnovije pojačanje Džejsona Kamingsa. Bivši fudbaler Glazgov Rendžersa, Notingem Foresta i Dandija stigao je u redove Marinersa krajem januara i na debiju postigao gol protiv Sidneja. Međutim, uprkos molbama uprave kluba, FS Australije nije želeo da odstupi od pravila da novi igrači za kup mogu da se licenciraju samo do polufinala.

AUSTRALIJA 1 – FINALE KUPA

Subota

10.00: (2,25) Melburn Viktori (3,20) Sentral Koust Mariners (3,10)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaSentral Koust MarinersMelburn Viktori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara