(©Reuters)
(©Reuters)

Debata bez odgovora: Više utakmica, više novca i - veći rizik od povreda

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.11.23. | 15:55

Prepoterećeni igrači sve češće van terena

Tekuća reprezentativna pauza donela je popriličan broj povređenih igrača koji imaju bitne uloge u svojim klubovima. U centru pažnje je svakako Barselonina zvezda Gavi, za kog je zbog pokidanih ligamenata kolena u duelu Španije i Gruzije završena sezona, a verovatno propušta i Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre narednog leta. Nekoliko dana ranije povredio se i Realov Vinisijus, potom i Kamavinga, Erlingu Halandu je stradao zglob u prijateljskom meču Norveške i Farskih Ostrva (mada se ne očekuje da dugo bude odsutan), Pari Sen Žermenov tinejdžer Voren Zair Emeri je nakon pogotka u debiju za A reprezentaciju Francuske morao da napusti teren u susretu sa Gibraltarom, Inter je ostao bez Alesandra Bastonija za mečeve sa Juventusom i Napolijem, a prethodnih nekoliko dana povređeni su i Ederson (Mančester Siti), Ter Štegen (Barselona), Onana (Mančester Junajted), Poulsen (RB Lajpcig), Eriksen (Mančester Junajted), Mekeni (Juvenuts), Vikario (Totenhem), Ojarzabal (Real Sosijedad), Mandi (VIljareal), Očoa (Salernitana)..

Besni na selektora Luisa de la Fuentea jer previše forsira Gavija, od čega nije odstupio ni u meču bez velikog značaja sa Gruzijom, vodeći katalonski listovi Sport i Mundo Deportivo ovog ponedeljka uglavnom se bave povredama reprezentativaca u tekućem ciklusu rezervisanom za nacionalne timove.

Izabrane vesti

"Gavi je još jedna žrtva fudbalskog biznisa. Više utakmica znači više novca, ali i veći rizik od povreda. Debata bez odgovora koja traje već dve decenije", ističe novinar katalonskog Sporta, David Bernabeu Reverter, dok Mundo Deportivo konstatuje da "UEFA virus ponovo kosi".

I zaista se o problemu prenatrpanog kalendara već dugo priča. Upravo Gavi od ulaska u prvi tim Barselone pre tri sezone redovno igra između 40 i 50 mečeva godišnje samo za klub. Plus reprezentativne obaveze.

Novac je odavno postao primaran u svetu fudbala i vlasnike klubova, sponzore, čelnike UEFA i FIFA zdravlje igrača ne zanima preterano iako se oni, a sve češće i treneri, uveliko žale na premor zbog prevelikog broja utakmica tokom jedne sezone. Štaviše, umesto da porade na problemu tako što će naći rešenje da se igrači rasterete, čini se da su vlasnici klubovi odlučili da povećanjem plata "utišaju pobunu". I deluje da im uspeva, jer nakon što su iznosi plata i transfera postali toliki da se većini ljudi vrti u glavi, reakcije navijača na izjave fudbalera o umoru nakon neke slabe partije i nepovoljnog rezultata glase: "za te pare koje dobija mora da preore teren uzduž i popreko".

Obe strane imaju argumente, ali rešenja još nema. U evropskoj i svetskoj kući fudbala nadaju se da bi nov sistem kvalifikacija na Starom kontinentu, koji će stupiti na snagu u borbama za plasman na Mundijal 2026, mogao da ide u prilog igračima. Po njemu će grupe biti skraćene, te će se igrati manje utakmica.

Ideja je da selekcije budu podeljene u 12 grupa sa po četiri ili pet ekipa. Svi prvoplasirani će se kvalifikovati direktno na Svetsko prvenstvo, dok će drugoplasirani, zajedno sa četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija, igrati plej-of. Dakle, biće moguće da se kroz šest utakmica stigne do plasmana na Mundijal.

Ovaj format, koji se trenutno odnosi samo na evropsku zonu, razmatran je početkom godine u UEFA, a zatim u junu predstavljen FIFA, koja ga je usvojila. To znači da će stupiti na snagu u martu 2025, kada počnu evropske kvalifikacije za Mundijal u SAD, Meksiku i Kanadi.

I taman kada su igrači najboljih klubova i reprezentacija pomislili da će, konačno, dobiti koji dan više za odmor u toku godine, UEFA ih je "obradovala" najavom uvođenja četvrtfinala u Ligi nacija. Dakle, igraće se jedna runda više u tom takmičenju.


tagovi

povređeni igračiGaviErling HalandVinisijus ŽuniorVoren Zair Emeri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara