Kabić, Mirić, Zdjelar, Eraković i Zimonjić (©Starsport)
Kabić, Mirić, Zdjelar, Eraković i Zimonjić (©Starsport)

Deca grada brane tvoje boje sada: Radnički i ceo tim Kragujevčana, Čuka najbeogradskiji klub, Niš sa jednim Nišlijom

Vreme čitanja: 11min | sre. 13.07.22. | 09:29

Pazarci se još pozivaju na onih 3:4 protiv Partizana, u Kruševcu Kojčić budi uspomene na Kojičića…

Navijači svakog kluba na svetu vole da imaju u timu nekog „domaćeg“ asa, lokalnog heroja, momka iz kraja kojeg slava ni novac nisu promenili. Pa ne mora on da bude ni najbolji igrač u timu, ali takav lokalni as daje poseban šmek ekipi, pravi bolju i jaču konekciju sa publikom na tribinama.

Ideal je imati svih 11 startera koji su rođeni u tom gradu, ponikli u tom klubu, jedanaest onih koji se svuda kolokvijalno nazivaju „naša deca“. Ali teško je taj ideal dostići. Mnogo je lakše u Beogradu, gradu od 2.000.000 stanovnika, imati u sastavu rođenog Beograđanina, nego što do takve premije može da se dođe u Bačkoj Topoli, Surdulici, Lučanima…

Izabrane vesti

Ali ima ih. NIje da ih nema. Mozzart Sport analiza svih 16 superligaških klubova pokazala je koliko uistinu članovi elitnog ranga uspevaju da uključe u sastav lokalne igrače. I razultat je baš šarolik.

RADNIČKI KRAGUJEVAC

Sa jedanaest igrača u prvom timu rođenih u Kragujevcu, uz kompletan stručni štab sačinjen od Kragujevčana, Radnički i ove sezone opravdava epitet „šumadijskog Atletik Bilbaa“.

Krilatica „negujmo domaće“ već odavno je jedan od osnovnih lajtmotiva poslovne politike kragujevačkog superligaša. Radnički je bio i ostao „druga kuća“ za sve fudbalere poreklom iz srca Šumadije, bez obzira na to da li su oni ponikli u mlađim klupskim selekcijama ili su do „Čika Dače“ stigli nekim drugim, zaobilaznim putem.

Kragujevačka priča ovog leta dobila je dodatni zamah imenovanjem novog stručnog štaba sastavljenog od kragujevačkih stručnjaka. Uz glavnog trenera Dejana Joksimovića i njegovog prvog asistenta Darka Milisavljevića, tu su još i trener golmana Dušan Janković, zatim kondicioni trener Aleksandar Đurić, kao i analitičar Andreja Varićak, svi redom kragujevačke gore list.

Kada je reč o igračkom kadru, i tu kolo vode fudbaleri rodom iz Kragujevca, na čelu sa prekaljenim Markom Mirićem, koji dve sezone zaredom drži primat na klupskoj listi strelaca. Još jedan Kragujevčanin bez koga se ne može zamisliti startna postava Radničkog 1923 je visoki vezista Miloš Vidović. Kragujevačka publika će i u novoj sezoni imati priliku da uživa u majstorijama Nemanje Tomića. Iako je dobrano zagazio u četvrtu deceniju života, nekadašnji as beogradskog Partizana i dalje poseduje magiju u nogama.

Godinama unazad igra kragujevačkog tima bazira se na prodorima i centaršutevima Aleksandra Varjačića. Defanzivna linija kragujevačkog superligaša mnogo je dobila povratkom Nikole Kovačevića. Visoki defanzivac, koji je fudbalski gen nasledio od oca Slaviše, nekadašnjeg prvotimca, a potom i trenera kluba sa „Čika Dače“, preuzeo je na sebe ulogu komandanta zadnje linije odbrane.

Igrač od koga se mnogo očekuje je mladi napadač Đorđe Maksimović. Dete Radničkog 1923 i jedan od najtalentovanijih izdanaka klase 1999. bio je pravi „džoker“ Nenada Lalatovića u prošloj sezoni. Lazar Raičević, Stevan Kovačević i Uroš Vidović spadaju u red igrača koji su još tokom prethodne sezone skrajnuti u drugi plan. Na kraju, dolazimo i do dvojice momaka čije vreme tek dolazi, a to su Đorđe Jovanović i Vladimir Tomović. Jovanović je prošle sezone bio igrač koji je brzinom i prodorima po desnom boku pravio razliku u Omladinskoj ligi Srbije, pa je sasvim logično ovog leta prekomandovan u prvi tim.

NAPREDAK

Miloš Džugurdić (©Starsport)Miloš Džugurdić (©Starsport)

U timu Napretka je za novu sezonu licencirano osam igrača iz Kruševca i jedan koji je poreklom Čarapan - štoper Nemanja Kojčić, blizak rođak jednog od najboljih Napretkovih igrača svih vremena, prve zvezde kluba krajem osamdesetih - Branislava Džaje Kojičića (za slovo drugačije prezime posledica je administrativne greške).

Od onih koji su rođeni u Kruševcu ili okolini, najiskusniji je Josip Projić, koji je početkom sezone produžio ugovor na još godinu dana. Levi bek je ponikao u Napretku i prošle zime se treći put vratio u matični klub. Kruševljanin, koji se po prvi put u Napretkovom dresu našao u prošloj sezoni i koji neće po dobrom pamtiti početak nove, je napadač Miloš  Džugurdić.

Osim njih dvojice najiskusnijih, na spisku se nalaze i vezista Uroš Rašković, štoper Nemanja Đeković, desni bek Stefan Todorović, omladinci Nikola Marinković, Đorđe Kotlajić i Luka Laban, za koga šef struke, Dušan Đorđević, ima mnogo reči hvale i dao mu je priliku za novi nastup u završnici meča na Karađorđu.

NOVI PAZAR

O brojnosti i učinku domaćeg kadra kraj Jošanice i Raške govori se često, a posebno kada se uđe u seriju loših rezultata. Tada se sa tribina čuje da „ovako mogu i naša deca, a da nije bilo sudija ne bi nas Partizan sa Mitrovićem u Beogradu pobedio sa 4:3“, čime se aludira na start sezone 2013/14, kada je Novi Pazar zbog zabrane registracije igrao sa svojom mlađarijom.

Sadašnje „lokalce“ u Novom Pazaru predvode štoper i po potrebi levi bek Vahid Zimonjić, rođen 2000. i godinu stariji vezista Sead Islamović. Dvojica mladih, ali već prekaljenih boraca možda trenutno i nisu u prvom planu kod trenera Vladimira Gaćinovića, što je situacija koja im je poznata iz dosadašnjih karijera i s kojom su najčešće uspevali da se izbore.

Najmlađi starter iz pazarskog pogona je 18-godišnji Semir Alić, koji je tokom priprema uspeo da se nametne Gaćinoviću na sredini terena. Među licenciranima za tekuću sezonu su i čuvar mreže Almin Kahrimanović, štoper Mihajlo Obradović, univerzalni Rijad Koca, igrač manevarske linije Dženan Kurtanović i ofanzivni vezni Ibrafim Fijuljanin, svi s pravom nastupa za omladinski tim u elitnoj ligi Srbije.

Sa prvotimcima trenira i 20-godišnji golman Lazar Slavković. Povratnik iz Partizana još nije među prijavljenima za superligaško takmičenje jer za njega postoji interesovanje sa Iberijskog poluostrva.

ČUKARIČKI

Četiri beogradska kluba imaju u eliti u novoj sezoni, a Čukarički je, kada se pogleda sastav, najbeogradskiji od njih. U aktuelnom sastavu superligaša sa Banovog brda je 14 fudbalera iz prestonice. U klubu iz rodnog grada igraju: Nemanja Belić, Novak Mićović, Viktor Rogan, Nemanja Tošić, Nikola Vujadinović, Marko Docić, Stefan Čolović, Stefan Šapić, Stefan Kovač, Nikola Čolić, Mateja Zuvić, Luka Adžić, Mihajlo Spasojević i Vojin Serafimović. Maltene ceo protokol bi mogao da se popuni sa fudbalerima koji su rođeni na teritoriji opštine Beograd.

Ipak, kada su u pitanju Beograđani ponikli u školi Čukaričkog spisak se svodi na šestoricu igrača: Mićovića, Rogana, Šapića, Spasojevića i Serafimovića uz napomenu da su samo poslednja dvojica prošla sve selekcije od pionira do omladinaca, dok su Rogan i Šapić deo školovanja prošli u Partizanu, a Mićović u Crvenoj zvezdi.

RADNIK SURDULICA

Stefan Ranđelović (©Starsport)Stefan Ranđelović (©Starsport)

Svega 10.000 stanovnika u najjužnijem gradu u Mozzart Bet Superligi, pa je i logično što je bunar iz koga talente crpi Radnik ipak nešto uži. Pa opet, dvojica Surduličana tu su u prvom timu Aleksandra Linte, a 23-godišnji golman Stefan Ranđelović već skoro sezonu i po i prvi izbor među stativama, ponekad i sa kapitenskom trakom oko ruke. U Surdulici će sa ponosom podsećati na njegove odbrane protiv Crvene zvezde i isticati da je u svom godištu među najboljim golmanima u zemlji.

Pored njega, uz prvi tim je i 19-godišnji desni bek Bogdan Stojković, debitovao je za prvi tim još 2020, ali je potom bio na kaljenju u Moravi iz Vladičinog Hana i negotinskom Hajduk Veljku gde se i izborio za profesionalni, trogodišnji ugovor sa Radnikom

MLADOST LUČANI

Samo dvojica, ali probranih Lučanaca brane boje Mladosti u ovoj sezoni. Dvojica veterana, prekaljenih asova: kapiten Ivan Milošević i golgeter Milan Bojović, najbolji strelac u istoriji Superlige.

U Lučanima se šale da je „njihov“ i Vladimir Radivojević, koji dugo igra za Mladost, a i oženio se u tom gradu, pa će verovatno biti tu i kada završi karijeru. Poštovanje gospođi, ali mu taj „pasoš“ nije dovoljan da ga i mi uvrstimo u lokalce.

Pored njih dvojice mnogo je momaka koji su došli u Lučane po završetku osmog razreda osnovne i probili su se kroz omladinsku školu do prvog tima. Lučanci imaju malu sreću što su u celom regionu od Čačka, preko Užica, Požege, Arilja do Nove Varoši jedini superligaš i veliki broj igrača je upravo iz tih krajeva brani boje Mladosti.

JAVOR

Dugo su simboli Javora bili bivši trener, potom selektor Srbije, a sada sportski direktor kluba Radovan Ćurčić i nekadašnji štoper, zatim i trener Milovan Milović.

Aktuelna generacija fudbalera među prvotimcima ima trojicu rođenih Ivanjičana, međutim, trenutno nijedan od njih nije u prvom planu trenera Igora Bondžulića. Reč je o 20-godišnjem defanzivnom veznom Ognjenu Lukoviću, kao i godinu dana starijima, Bojanu Jeliću (napadač) i Željku Basariću (defanzivni vezni).

Luković i Basarić bili su na klupi protiv Partizana u porazu na startu sezone (0:4), dok Jelić nije bio u protokolu među igračima domaćeg tima.

Do ovog leta među nosiocima igre Javora od lokalnih fudbalera bio je 24-godišnji Miroslav Maričić, ali je on prešao u novosadsku Mladost.

SPARTAK

Dvojica najvrednijih bonus igrača u Spartaku su ujedno rođeni Subotičani – Aleksa Đurasović i Luka Bijelović. Upravo je Bijelović bio strelac prvog gola za Plave golubove u novoj sezoni, protiv Mladosti u Lučanima (1:1).

Rođen u Subotici je i treći golman Marin Dulić, ali i momci koji su bili na pripremama i čekaju šansu u prvom timu Luka Peić Tukuljac i Vladimir Desnica.

MLADOST GAT

Novajlije u Mozzart Bet Superligi ekipa Mladost GAT raspolaže zanimljivim domaćim arsenalom. Veliki broj tih igrača afirmisao se u Vojvodini, a sad se našao u debitantskom timu u eliti. U poslednjoj liniji protiv Radnika debi je upisao rođeni Novosađanin Marko Mandić, takođe bivši član Stare dame, koji je sad stigao iz Bačke. Na poziciji desnog beka je iskusni Dušan Mijić, ponikao u RFK Novi Sad, a prošle sezone u PLS bio jedan od glavnih karika u odbrani Mladosti GAT.

U redovima novog novosadskog superligaša je i 29-godišnji vezista Srđan Dimitrov. Rođen je u Novom Sadu, ali dres novosadskog kluba prvi put je zadužio tek u januaru ove godine, po dolasku iz Budimpešte. Svojim dolaskom preuzeo je mesto startera još jednom rođenom Novosađaninu Zoranu Karaću, koji je bio standardan u jesenjem delu prošle sezone. Takođe, u veznom redu od igrača sa lokala je i vezista Zoran Švonja. Bio je prilično redovan prošle godine, ali ovaj put nije dobio priliku kod novog stratega Branka Žigića.

Kada je reč o napadu, „gatovce“ je pojačao Zvezdin 19-godišnji Ilija Babić, koji se vratio u Novi Sad. Doduše, samo na pozajmicu. Upisao je minute već protiv Radnika, a u rodnom gradu ostaće do sledeće sezone. Od lokalnih igrača Mladosti GAT ima i čuvara mreže Aleksu Slijepčevića, koji čeka svoje minute kao drugi golman tima.

RADNIČKI NIŠ

Zvuči pomalo neverovatno, ali iz celog Niša samo jedan jedini rođeni Nišlija brani boje Radničkog. I to se ovog leta vratio na Čair. U pitanju je vezista Saša Marjanović, kojeg je put vodio preko Partizana i Napretka do povratka u rodni grad.

Moglo bi se reći da je i Petar Ćirković u neku ruku „lokalac“, stasao je u Nišu, iako je došao u njega iz Kuršumlije. Sve ostale je put naveo do Čaira. Bar dok se ne pojave neki novi talentovani klinci iz Pasi poljane...

TSC

Pored činjenice da u klubu postoje sve mlađe kategorije koje su prepune igrača sa lokala, u prvom timu TSC-a je tek jedan igrača koji je iz Bačke Topole. Mlada nada Momčilo Svilar, poreklom iz okolnog naselja Karađorđeva, uspeo je da debituje u Mozzart Bet Super ligi sa svega 16 navršenih godina. Igrač rođen 2005. godine trenira sa prvim timom, bio je i na pripremama i trenutno se nalazi u širem sastavu. Svilar je po poziciji vezista, ofanzivno orijentisan i može da pokrije i levu stranu terena.

U stručnom štabu je malo bolja situacija. Trener golmana je nekadašnji čuvar mreže AIK Bačka Topola, Silard Farago, koji je branio i za okolne klubove Bajšu, Slaviju Novo Orahovo i Eđšeg iz Malog Iđoša.

KOLUBARA

U drugoj uzastopnoj godini u eliti značajan deo igračkog kadra Kolubare predstavljaće Lazarevčani i to mahom iskusni povratnici.

Lider lokalaca kada su u pitanju zeleno-crni je kapiten i desni bek Nikola Janković, a uz njega su tu još trojica povratnika: levi bek Andreja Stojanović i štoperi Stefan Marjanović i Nikola Vasiljević. Spisak "domaćih" igrača u Lazarevcu upotpunjuje vezni fudbaler roden 2003. godine Mateja Vranešević, predstavnik aktuelne škole Kolubare.

VOŽDOVAC

Poput Čukaričkog i Voždovac voli da ima u igračkom kadru dosta igrača rođenih u Beogradu. Štaviše, nešto više od trećine sastava Voždovca čine rođeni Beograđani, preciznije njih devetorica od kojih se čak pet našlo u startnoj postavi na premijeri Mozzart Bet Superlige Srbije protiv Novog Pazara.

Branio je Miloš Krunić iz Batajnice, kao jedan od štopera počeo je Filip Damjanović, dok su Edin Ajdinović i Marko Ivezić činili tandem u veznom redu. Pobedonosni gol delo još jednog Beograđanina, odnosno Zemunca Stefana Hajdina. Osim već pomenute petorke, u glavnom gradu Srbije rođeni su još Ivan Ćorković, Stefan Živković, Mateja Đorđević, kao i Nikola Đuričić. Ako se fokusiramo samo na decu kluba rođenu u Beogradu, grupa se značajno smanjuje i postaje duo – Marko Ivezić i Stefan Živković.

VOJVODINA

Marko Bjeković (©Starsport)Marko Bjeković (©Starsport)

Novi predsednik Lala Dragoljub Zbiljić u intervjuu za Mozzart Sport kao jednu od najvažnijih stvari istakao je da stručni štab i većina igrača moraju biti iskreni vojvodinaši. To je jedan od razloga zbog kojih je poverenje za šefa stručnog štaba dobio Milan Rastavac, koji je istina rođen u Vršcu, ali je kao dečak stigao u Vojvodinu u mlađe selekcije.

Kada je reč o igračkom kadru, Lale se mogu pohvaliti velikim brojem autohtonih fudbalera. Na premijeri nove sezone Mozzart Bet Superlige protiv Napretka, na terenu su se našla šestorica Novosađana i izdanaka Vošine škole. Na levom beku dobar posao sa kapitenskom trakom na ruci uradio je iskusni Stefan Đorđević, koji se za mesto u timu bori sa Markom Bjekovićem. Na suprotnoj strani uz aut liniju bio je Mladen Devetak, kojem je konkurent za mesto u timu mladi Branislav Milanov.

Novi štoperski tandem sa novajlijom Mamadu Traoreom čini Igor Jeličić, koji je ceo život proveo u Voši i bio kapiten u mlađim kategorijama. Nedavno je potpisao novi ugovor sa Novosađanima.

Na sredini terena već su odavno ustaljena Vošina deca sa lokala Dejan Zukić i Mirko Topić, ujedno i bonusi, od kojih su izuzetno velika očekivanja. Svoju priliku u vezi čeka i njihov sugrađanin, 20-godišnji ofanzivni vezista Vladan Novevski. Dolaskom novog stručnog štaba prvom timu priključena su još dvojica omladinaca iz Srpske Atine – napadač Mihailo Ivanović i štoper Milan Majstorović, koji je zablistao na EP U-17. Jedan od najtalentovanijih igrača Mozzart Bet Superlige je Limanac Uroš Kabić, kojeg su svi dobro upoznali posle sjajnog gola protiv Panevežisa. Na golu ove godine prva dva konkurenta nisu domaći izdanci, ali su tu Nemanja Toroman i Ranko Puškić, Novosađani koji čekaju svoju šansu.

PARTIZAN

Stižemo na kraju i do večitih rivala, koji su suštinski „Ujedinjene nacije“ sa dosta igrača iz inostranstva, čak i sa drugih kontinenata.

Ali i pored toga, u Partizanu su petorica momaka rođenih u Beogradu. Saša Zdjelar je prvi među njima, rođen sa druge strane Dunava, Slobodan Urošević je iz Batajnice, potom Aleksandar Lutovac, Zlatan Šehović i Nikola Lakčević. Rođeni Zemunac je Ilija Stolica, trener crno-belih.

CRVENA ZVEZDA

Trenera rođenog u prestonici ima i Crvena zvezda. Dejan Stanković je takođe prve korake napravio u Zemunu. A, beogradska deca su i Strahinja Eraković, Veljko Nikolić, Vladimir Lučić i Stefan Leković. U decu prestonice možemo da uračunamo i Zorana Popovića i Milana Rodića, koji su iz ratom zahvaćenih područja kao još vrlo mali, silom prilika, došli u Beograd i u njemu odrasli.


Piše: Ekipa Mozzart Sporta


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara