Šta Đoković dobija, a šta gubi otkazivanjem Indijan Velsa

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.03.20. | 09:54

Sigurno prvi na ATP listi bar do 6. aprila

Otkazivanje mastersa u Indijan Velsu je iznenadilo teniski svet, jer nije bilo ni najava da tako nešto može da se dogodi. Čak je velika većina igrača već stigla u taj američki grad, pošto je početak turnira bio zakazan za 12. mart.

Sada kada nema turnira, prvo pitanje je kakve će to imati posledice po rejting igrača na ATP listi. Iako neće imati priliku da brane prošlogodišnje bodove, teniseri će ostati bez poena koje su 2019. godine osvojili na Indijan Velsu.

Izabrane vesti

To će najviše pogoditi Dominika Tima, koji je pre godinu dana uzeo trofej i 1.000 bodova, ali će se zadržati na trećem mestu svetske liste. Novak Đoković, najbolji teniser sveta, neporažen u 2020. godini je prošle sezone ispao u trećem kolu Indijan Velsa i uzeo je samo 90 bodova, što znači da je ove godine imao veliku priliku da dobrim rezultatom uveća bodovni saldo i prednost na tronu.

Međutim, odlaganje turnira je takođe, u neku ruku, pomoglo srpskom teniseru. Matematika kaže da je Đoković sada siguran na prvom mestu ATP liste sve do 6. aprila, pa makar ne osvojio ni bod do tog dana. A, to kada se pretvori u nedelje, dobija se suma od ukupno 284 sedmice za Novaka na teniskom tronu. I samo još dve će mu nedostajati da se izjednači sa Pitom Samprasom na večnoj listi najdugovečnijih vladara belog sporta.

Korona zaustavila tenis: Otkazan Indijan Vels

Ne postoji, naravno, nijedan razlog da Novak ne osvaja bodove i do tog 6. aprila, mada je pitanje sada da li će se igrati i masters u Majamiju, koji bi trebalo da počne 25. marta. I na njemu bi Đoković imao priliku da dodaje poene na listi, jer je prošle godine izgubio u četvrtoj rundi turnira.

Ukoliko se ne bi igralo ni na Floridi, naredno takmičenje za koje se prvi reket sveta prijavio je masters u Monte Karlu 12. aprila, ali to je već početak sezone na šljaci, deo godine koji najviše ide u prilog Rafaelu Nadalu.

Što se tiče španskog tenisera, on je u 2019. na Indijan Velsu stigao do polufinala, a to znači da neće imati priliku da brani 360 bodova i njegov zaostatak za Đoković će se, samim tim, povećati. Razmak između njih od narednog ponedeljka će biti 685 bodova.

Za Rodžera Federera se ništa bitno nije promenilo. On ionako nije planirao da igra u Indijan Velsu, ranije je najavio da će preskočiti sva takmičenja do uoči Vimbldona, pa bi u svakom slučaju ostao bez 600 bodova, koliko je dobio za prošlogodišnji nastup u finalu.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara