Stiven Defur (©Reuters)
Stiven Defur (©Reuters)

Defur u oktobru otpočeo trenersku karijeru, a u aprilu igra finale za prvi trofej

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 10:22

Nekadašnji reprezentativac Belgije će ove nedelje od 14.30 časova da sedi na klupi Mehelena u finalu nacionalnog kupa protiv Antverpena

Prvo ovosezonsko krunisanje u Belgiji zakazano je za ovu nedelju. U Briselu će od 14.30 časova da se odigra finale nacionalnog kupa, za trofej se bore Mehelen i Antverpen.

Nekadašnji reprezentativac Belgije i dugogodišnji vezista Standarda, Porta, Anderlehta i Barnlija, Stiven Defur, već u svojoj prvoj sezoni u ulozi šefa stručnog štaba mogao bi da dođe do trofeja. Ovaj 35-godišnjak sedi na klupi Mehelena, kluba iz rodnog grada, u kojem je i završio karijeru. Defur je okačio kopačke o klin 2021. godine, a među žuto-crvene je stigao baš iz Antverpena, svog današnjeg rivala za trofej.

Izabrane vesti

Kao igrač, Defur je tri puta učestvovao u finalu Kupa Belgije. Sa Standardom je prvo izgubio 2007, pa osvojio pehar 2011, a zatim je ponovo poražen 2015. u dresu Anderlehta.

Ako pobedimo, ovo će da mi bude najvažniji trofej u karijeri. Pre svega, zato što bi bio najneočekivaniji. Dok sam igrao, bilo mi je praktično normalno da osvajamo titule, ali drugačiji je osećaj sada kada sam trener“, poručio je Defur, koji je u oktobru seo na klupu umesto smenjenog Danija Bujsa.

14.30: (5,60) Mehelen (3,70) Antverpen (1,65)

Njegov Mehelen se nije preterano proslavio u prvenstvu. Sezonu je okončao na 13. poziciji, daleko od zone ispadanja, ali i mesta u baražu za Ligu konferencije. Dakle, okršaj na stadionu „Kralj Boduen“ biće poslednji Defurovom timu pred odlazak na duži raspust.

To ne važi i za Antverpen, kojem posle ove predstoji još šest prvenstvenih utakmica. Crveni se bore za titulu, posle podele bodova u plej-ofu (počinje danas susretom Genka i Klub Briža) zauzimaju treće mesto. Imaju po dva poena manje od Genka i Union Sen Žiloaza, realno je da mogu do skoro sedam decenija dugo čekane titule.

Kup je Antverpen osvojio relativno skoro, 2020. godine. Tada je u finalu savladao Klub Briž, čime je došao do trećeg pehara u tom takmičenju. Zanimljivo, u ruke mu je predao trofej baš Mehelen, koji je godinu dana pre toga bio najbolji u Kupu Belgije, po drugi put u svojoj istoriji.

--------------------------

SVI OSVAJAČI KUPA BELGIJE

11 – Klub Briž

9 – Anderleht

8 – Standard Lijež

5 – Genk

4 – Gent

3 – Antverpen

2 – Serkl Briž, Mehelen, Beveren, Zulte Varegem, Lokeren, Lirs, Tor Vateršej, Beršot, Union Sen Žiloaz

1 – Žerminal Ekeren, Vesterlo, Liježos, KSV Varegem, Daring, Žerminal Beršot, Luver, Rasing Turne, Rasing Brisel

--------------------------

Na putu do novog finala Mehelen je elinminisao Seren (1:0), Kortrajk (1:0) i u polufinalu Zulte, ukupnim rezultatom 3:1. Antverpen je imao teži put, morao je da eliminiše Standard (4:0), Genk (3:0) i na kraju Union Sen Žiloaz. Od briselskog tima je bio bolji tek posle penala, pošto su prethodno oba tima pobedila po 1:0, svako na svom terenu.

Pobeda u Briselu danas pored pehara donosi i plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Antverpenu naravno to takmičenje nije cilj, već titula i Liga šampiona. Ali, dobra je i Liga Evrope kao sigurnosna mreža.

Antverpen je dva puta ove sezone igrao protiv Mehelena i oba puta je lako trijumfovao. Kao gost krajem jula sa 2:0, a potom početkom marta na svom terenu sa 5:0. Ipak, do sada nisu igrali baš ovako važan meč...

KUP BELGIJE – FINALE

Nedelja

14.30: (5,60) Mehelen (3,70) Antverpen (1,65)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup BelgijeStiven DefurMehelenAntverpen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara