©MN Press
©MN Press

Dejan Joksimović je šumadijski Gvardiola

Vreme čitanja: 13min | pon. 29.05.23. | 16:18

"Njegova prekomanda sa mesta trenera omladinske selekcije na poziciju šefa stručnog štaba prvog tima po meni je možda i najbolji potez u skorijoj istoriji kluba", kaže direktor Kragujevčana Slavko Perović u intervjuu za naš portal

Sportski direktor Radničkog 1923 Slavko Perović u velikom intervjuu za Mozzart Sport analizirao proteklu sezonu, koja je po svim segmentima jedna od najuspešnijih u istoriji kluba, i ujedno najavio buran prelazni rok.

Godinu dana trebalo je Kragujevčanima da se od kandidata za ispadanje iz Mozzart Bet Superlige transformišu u jednu ozbiljnu ekipu koja se bori za što bolji plasman u gornjoj polovini tabele. Minula sezona koju je šumadijski superligaš okončao na osmoj poziciji prvenstvene tabele svakako ulazi u klupske anale kao jedna od najuspešnijih u sto godina dugoj istoriji kluba sa „Čika Dače“, ali je možda više od ostvarenog plasmana značajnije to što je Radnički nakon višegodišnjeg tavorenja na fudbalskim marginama konačno uspeo da iskorači iz sopstvene senke i stane rame uz rame sa vodećim srpskim klubovima.

Izabrane vesti

Za sportskog direktora Slavka Perovića plasman Crvenih među osam najboljih ekipa u prvenstvu predstavlja najbolju moguću satisfakciju za sav trud koji je zajedno sa ostalim članovima klupskog rukovodstva uložio u prethodne dve i po godine, koliko obavlja ovu odgovornu funkciju, kako bi od Radničkog napravio to što on danas jeste – jedan stabilan i organizovan klub, koji može da služi na ponos svim Kragujevčanima i koji ima perspektivu da u nekoj od narednih sezona „napadne“ Evropu.

"Iza nas je mogu slobodno da kažem jedna istorijska sezona, u kojoj je Radnički ostvario drugi najbolji rezultat u superligaškoj konkurenciji od svog osnivanja. Ono što je meni naročito drago, pored naravno plasmana na tabeli koji je iznad svakog očekivanja i predstavlja veliki uspeh za sam klub, jeste to što je Radnički uspeo da se profiliše kao ekipa koja igra jedan dopadljiv, moderan i napadački fudbal, na gol više. I gde svi igrači, kako oni mlađi, tako i oni nešto iskusniji, imaju priliku da iskažu sav svoj igrački potencijal. Zbog toga i ne čudi što je velikom broju igrača tokom igranja u Radničkom tržišna vrednost značajno porasla u odnosu na period pre njihovog dolaska u naš klub", ne krije Perović svoje zadovoljstvo učinjenim u tek okončanoj sezoni.

Pitanje je da li bi Radnički danas bio tu gde jeste da uprava kluba nije imala dovoljno smelosti da povuče neke radikalne poteze i ostane istrajna na putu ka realizaciji svoje vizije.

"U trenutku kada sam došao u klub, on je tada bio na prvom mestu u Prvoj ligi Srbije, ali sa prosečnom starošću ekipe od 30-31 godine i bez jasnog plana i vizije za dalju budućnost. Za ove dve i po godine uspeli smo značajno da podmladimo igračku selekciju i stvorimo jedan zdrav i održiv sistem, koji je već sada počeo da daje određene rezultate, mada je to još uvek daleko od onoga kakav ja želim da on bude. Za tako nešto biće potrebno da prođe još vremena, ali u svakom slučaju možemo biti zadovoljni pravcem kojim klub trenutno ide, a verujem da su zadovoljni i naši navijači.“

Prošla sezona bila je neka vrsta prekretnice za kragujevački klub. Bilo je neophodno napraviti određeni iskorak u odnosu na prvoligašku konkurenciju i "prešaltati" se na superligaški kolosek, a to je za većinu klubova koji uđu iz Mozzart Bet Prve lige Srbije u Mozzart Bet Superligu krajnje delikatan posao, gde je lako napraviti „grešku u koracima“ i survati se u ambis. Radnički je srećom u poslednjem momentu uspeo da izbegne najgori scenario, ali je to stvorilo neku vrstu nepoverenja određenog dela navijača prema klupskom rukovodstvu, naročito prema sportskom direktoru Peroviću, koje je iščezlo onog momenta čim su došli dobri rezultati.

"Prošla sezona bila je jako teška za sve u klubu. Bila je to sezona restarta, kada je trebalo doneti dosta nepopularnih odluka kako bi Radnički danas bio tu gde jeste. Ipak, generalni direktor Igor Konatar, predsednik Skupštine kluba Branko Antić, trener Dejan Joksimović i ja imali smo dovoljno smelosti da povučemo te neke nepopularne i teške poteze. To je očekivano dovelo do reakcije javnosti i dosta negativnih kritika, posebno na moj račun, koje nisu poljuljale moju veru u ispravnost onoga što činim. Znao sam da će ta naša posvećenost i želja za ostvarenjem zajedničke vizije kluba na kraju dati željeni efekat. Danas smo eto došli u situaciju da je Radnički jedan stabilan i dobro organizovan klub sa zavidnom reputacijom u srpskom fudbalu, kojim može da se ponosi svaki Kragujevčanin".

JOKSIMOVIĆ OSEĆA KLUB NA PRAVI NAČIN

Kada je po okončanju baraž mečeva sa pančevačkim Železničarem Nenad Lalatović odlučio da digne sidro i napusti klupu kragujevačkog superligaša, nametnulo se pitanje ko će zameniti harizmatičnog stratega na mestu šefa stručnog štaba Crvenih. A onda je usledio još jedan neočekivan i prilično hrabar potez rukovodstva kragujevačkog kluba, koje je odlučilo da kormilo prvog tima poveri dugogodišnjem treneru omladinske selekcije Dejanu Joksimoviću, pod čijom su komandom popularni Đavolčići dogurali do šestog mesta u Omladinskoj ligi Srbije, što ujedno predstavlja najbolji plasman omladinaca Radničkog u novoj istoriji kluba.

Joksimović je vrlo brzo počeo da opravdava ukazano poverenje, a dobre rezultate koje je beležio sa kragujevačkim superligašem pratila je lepršava i atraktivna igra. Što bi naš narod rekao: lepo i za oko, i za dušu. Zbog toga ne treba da čudi što čak i u momentima najvećih rezultatskih kriza - sredinom jesenjeg i početkom prolećnog dela prvenstva – Joksimović nije gubio poverenje uprave kluba koja je verovala da će perspektivni strateg pronaći način da vrati ekipu na pravi rezultatski kolosek. Tako je i bilo. Radnički je kraj prvenstva dočekao među prvih osam ekipa na tabeli i to sa trenerom koji ga je predvodio svih 37 kola.

"Dejan Joksimović je naš Gvardiola. On je neko ko je igrački i trenerski stasao u Radničkom, neko ko ovaj klub oseća na pravi način. Njegova prekomanda sa mesta trenera omladinske selekcije na poziciju šefa stručnog štaba prvog tima po meni je možda i najbolji potez u skorijoj istoriji kluba. On je ovu sezonu izneo na najbolji mogući način. Nametnuo je moderan stil igre po kome je Radnički postao prepoznatljiv u srpskom fudbalu i u isto vreme izvukao maksimum iz svakog igrača. Epilog svega je da danas postoji velika potražnja za našim igračima, a da je u isto vreme veliki broj igrača zainteresovan da pređe u Radnički".

U odnosu na prošlu sezonu, kada je većini ekipa iz vrha tabele služio za nabijanje gol razlike, Radnički se u ovoj sezoni pokazao kao „tvrd orah“ za ostatak konkurencije u Mozzart Bet Superligi. Sa svakim dobrim rezultatom menjao se i mentalitet ekipe, koja je, kako je prvenstvo odmicalo, sa mnogo više samopouzdanja i vere u sopstvene mogućnosti ulazila u okršaje sa timovima iz gornjeg doma.

"Trener Joksimović i ja smo tokom sezone često igračima ponavljali parolu' Poštujmo svakoga, ne bojimo se nikoga'. Očigledno da su je igrači shvatili na najbolji mogući način, što nas je i dovelo u situaciju da budemo u najmanju ruku egal, ako ne i bolji u duelima sa ekipama koje su visinom budžeta i kvalitetom igračkog kadra daleko ispred nas. Iskreno se nadam da će ovo postati neka vrste prakse i u budućnosti i da će naš Radnički ostati „tvrd orah“ za većinu ekipa u ligi.“

Nešto po čemu je klub sa „Čika Dače“ već godinama prepoznatljiv u srpskim fudbalskim okvirima i što čini esenciju njegovog bitisanja, to su svakako njegovi navijači, koji su i ove sezone dokazali svoju vernost pružanjem podrške ekipi na svakoj utakmici.

"Zahvalio bih se našim navijačima Crvenim đavolima i svim ljudima koji vole Radnički na bezrezervnoj podršci i strpljenju koje su imali za stručni štab i ekipu u ovoj sezoni. Ja sam još ranije naglasio da su upravo navijači Radničkog onaj ključni faktor koji čini ovaj klub velikim i apsolutno stojim iza tih svojih reči".

ČOLOVIĆ, IVANOVIĆ I KRAJIŠNIK NA IZLAZNIM VRATIMA, MILIČIĆ ZA SADA NIJE ZA PRODAJU

Sezona je možda završena, ali za Slavka Perovića tek počinje glavni deo posla. U momentima dok radimo ovaj intervju njegov telefon je „usijan“ od brojnih poziva i poruka. Ipak, sportski direktor Kragujevčana ne žuri i vođen onom starom narodnom maksimom „dvaput meri, jednom seci“ pažljivo kuje planove za predstojeći prelazni rok, koji će, prema njegovim rečima, biti daleko burniji u odnosu na prethodna dva.

Moram naglasiti da smo mi sada u daleko boljoj poziciji u odnosu na prošlo leto. Imamo oformljen kostur tima, pri čemu je većina tih igrača pod ugovorima sa klubom, što nam daje dosta dobru osnovu za ovaj prelazni rok i dalje nadograđivanje tima. Neki moj lični osećaj je da će ovaj prelazni rok biti daleko aktivniji i burniji u odnosu prethodna dva, s obzirom da sa jedne strane postoji veliko interesovanje za naše igrače, a i da mi sa druge strane ne sedimo skrštenih ruku i gledamo takođe da se pojačamo za narednu sezonu.“

Dobri igre i rezultati kragujevačkog superligaša u minuloj sezoni doveli su i do povećanje tražnje za njegovim igračima, koji se nalaze na skeneru brojnih domaćih i inostranih klubova. Samom klubu su tu prilično vezane ruke, s obzirom da nije u mogućnosti da parira daleko unosnijim ponudama finansijski moćnijih klubova.

"Nažalost, mi još uvek nismo dovoljno finansijski jaki da možemo zadržati naše najbolje i najtraženije igrače. Sa druge strane, ne bi bilo ni pošteno prema njima da ih posle svega što su učinili za klub u protekloj sezoni sputavamo u nekoj njihovoj želji da se oprobaju u inostranstvu i sebe finansijski obezbede na duže staze. Nije tajna da veliko interesovanje vlada za Čolovića, Krajišnika i Ivanovića, koji su uz iskusnije igrače poput Miloša Vidovića, Pecelja i Mitrovića, kao i Đurića i Milunovića koji su nas svojim igrama i golovima „pogurali“ ka plej-ofu, izneli glavninu tereta ove sezone".

Postalo je već nepisano pravilo da Radnički svake sezone lansira u fudbalsku orbitu nekog od mladih i talentovanih igrača. Prošle sezone je to bio golman Ognjen Lukić, a ove Nikola Miličić. Iz kragujevačkog kluba ne negiraju da postoji interesovanje za perspektivnog defanzivca, ali poručuju da on za sada nije za prodaju.

"Nikola Miličić je neko ko je i mene samog oduševio svojim strahovitim napretkom i izuzetno zrelom igrom u prvoj superligaškoj sezoni. Već sada postoji veliko interesovanje domaćih i inostranih klubova za njega, ali mi ne želimo da žurimo sa njegovom prodajom, tim pre što od njega očekujemo da tek „nadođe“ u narednoj sezoni, kada će verovatno biti prekomandovan i u mladu reprezentaciju Srbije, što će se svakako odraziti i na njegovu tržišnu cenu. Naravno, ako se bude pojavila neka baš primamljiva ponuda, koja bi zadovoljila i naše i njegove apetite, sigurno da ćemo dobro razmisliti, ali je neki naš generalni stav da treba pričekati sa njegovom prodajom i pružiti mu priliku za dalju afirmaciju i napredak".

U kragujevačkom klubu već su sastavili spisak potencijalno zanimljivih igrača koji se konstantno dopunjuje novim imenima.

"Moram prvo pojasniti ljudima da mi skauting igrača radimo tokom čitave sezone, a ne samo za vreme prelaznog roka. Sigurno da postoje igrači koji su nam u ovom trenutku interesantni i koje bismo voleli da vidimo u našim redovima, ali opet dosta toga zavisi i od naših finansijskih mogućnosti. U dogovoru sa šefom stručnog štaba procenićemo koji su to igrači koji bi se najbolje uklopili u naš model igre i koji bi mogli da podignu kvalitet ekipe na jedan viši nivo. Neka naša zajednička želja je da u narednoj sezoni budemo još direktniji, brži i moderniji, pa ćemo u skladu sa tim i dovoditi pojačanja".

OMLADINSKA ŠKOLA PONOS KLUBA

Perović ne propušta priliku da pohvali rad omladinske škole, koja predstavlja „žilu kucavicu“ šumadijskog superligaša i koja iz godine u godinu ostvaruje sve veći napredak.

"Vodimo puno računa o našoj omladinskoj školi i neka naša namera jeste da je u bliskoj budućnosti podignemo na još jedan viši nivo. Mislim da smo na dobrom putu da to i učinimo, što uostalom potvrđuje i podatak da će posle dužeg niza godina sve tri naše mlađe selekcije (omladinci, kadeti i pioniri) nastupati u najvišem rangu takmičenja na šta smo izuzetno ponosni".

Da se u Radničkom ne libe da najtalentovanijim izdancima svoje omladinske škole pruže priliku u prvom timu, pokazuje podatak da su u ovoj sezoni čak sedmorica momaka iz podmlatka upisala određenu minutažu u superligaškoj konkurenciji.

"Ove sezone smo od mlađih igrača u prvom timu imali Miličića, Tomovića, Jovanovića, Petrovića i Milojevića. Takođe, na utakmici protiv TSC-a su dva naša dečaka iz kadetske selekcije, Luka Slavković i Nikola Ristović, dobila priliku da debituju za prvi tim, pri čemu je Slavković, momak koji je 2007. godište, postao prema nekim mojim informacijama jedan od najmlađih debitanata u istoriji kluba".

POTRAGA ZA PRIVREMENIM DOMOM JOŠ UVEK U TOKU

Već odavno se govori o tome da će Radnički 1923 uskoro dobiti potpuno novi dom na prostoru sadašnjeg stadiona „Čika Dača“, čije bi rušenje trebalo da počne do kraja ove kalendarske godine. Samim tim nameće se pitanje gde će Crveni dočekivati svoje rivale u naredne dve- tri godine, koliko bi otprilike trebali da potraju radovi na izgradnji novog stadiona, koji bi kada bude gotov trebao da primi oko 20.000 ljudi.

Mada su mediji prethodnih dana selili Kragujevčane u Lazarevac, prava istina je da se još uvek traga za stadionom na kome će Radnički igrati svoje utakmice kao domaćin u narednoj sezoni.

"Ukoliko do kraja godine dođe do rušenja stadiona „Čika Dača“, mi ćemo svakako gledati da za svoj privremeni dom odaberemo neki od stadiona koji su najbliži Kragujevcu, iz prostog razloga kako bismo i dalje mogli da računamo na podršku naših pristalica. Problem je u tome što većina stadiona u okolini ne ispunjava superligaške standarde. Na primer, stadioni u Čačku i Jagodini ne poseduju licencu za igranje superligaških utakmica, dok recimo stadion u Badnjevcu, koji se isto tako pominjao kao jedna od opcija, nema dotok vode, ni neophodnu optiku, što sužava mogućnost igranja utakmica na njemu. Sigurno je da ćemo nastaviti da radimo na pronalasku pravog rešenja koje bi bilo u interesu kluba i naših navijača. Ono što mogu da kažem, to je da se situacija konstantno menja, tako da bih ja sačekao sa nekim pouzdanijim informacijama".

Nedavno se kao jedna od opcija pojavio i novoizgrađeni sportski kompleks „Pampas“ u Donjoj Trnavi kraj Topole, u vlasništvu uglednog kragujevačkog privrednika Bratislava Milanovića, što je i sam klub potvrdio u svom zvaničnom saopštenju za javnost.

"Ta solucija igranja utakmica na sportskom kompleksu „Pampas“ pojavila se iznenada. Gospodin Bratislav Milanović, koji je vlasnik ovog objekta, kao veliki lokalpatriota i neko ko voli Radnički sa oduševljenjem je prihvatio ovu ideju i pokazao spremnost da izađe klubu u susret. Delegacija FSS za kontrolu i nadgledanje stadiona već je obišla „Pampas“ i dala određene smernice šta bi trebalo da se uradi kako bi ovaj sportski objekat dobio licencu za igranje superligaških utakmica. To nisu mala ulaganja, niti mali posao, ali nesporna je zajednička želja FK Radnički 1923, Grada Kragujevca i gospodina Bratislava Milanovića da se na ovom stadionu igraju utakmice najvišeg ranga takmičenja".

SAVEZ DA POMOGNE KLUBOVE TOKOM IZGRADNJE NOVIH STADIONA

Iako ne kriju zadovoljstvo činjenicom da će uskoro dobiti nov, moderan i funkcionalan fudbalski dom u skladu sa najvišim evropskim standardima, u klubu sa „Čika Dače“ skreću pažnju na jednu drugu veoma bitnu stvar koja se tiče podrške nacionalnog saveza klubovima koji su tokom izgradnje novih stadiona stavljeni u krajnje neravnopravan položaj u odnosu na ostale klubove, što na kraju dovodi do ozbiljnih rezultatskih konsekvenci. Najbolji primeri za to su Loznica, Timok ili Dubočica iz Leskovca, koji su tokom ovog tranzicionog perioda ispadali u niži rang takmičenja.

"Predsednik i država grade nove stadione širom Srbije i svaka im čast na tome. To je nešto što predstavlja veliku stvar za srpski fudbal. Međutim, novoizabrano rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije mora da pronađe način kako da pomogne i olakša klubovima funkcionisanje za vreme izgradnje novih stadiona. Tokom dve-tri godine, koliko otprilike traju radovi na izgradnji stadiona, ove klubovi su u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale klubove. Zato se iskreno nadam da će novo rukovodstvo FSS imati sluha za te stvari i da će pružiti podršku svim klubovima koji su zbog izgradnje novih stadiona dovedeni u prilično nezgodan položaj."

VREMENSKI USLOVI POKVARILI PROSLAVU JUBILEJA

Kragujevački Radnički, baš kao i njegov niški imenjak, u ovoj godini obeležava stogodišnjicu svog postojanja. Nažalost, brojne nepredviđene okolnosti pokvarile su planove rukovodstvu kluba sa „Čika Dače“ kada je reč o obeležavanju ovog velikog jubileja.

"Imali smo tu nesreću da nas je na utakmici sa Spartakom, kada je planirana prava fešta na tribinama povodom ovog za naš klub velikog jubileja, uz ogroman broj dece u bojama Radničkog, što je sve trebalo da pošalje jednu lepu fudbalsku sliku iz Kragujevca, zadesilo veliko nevreme, koje je pokvarilo sve te naše planove. Nakon toga smo zbog tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar i trodnevne žalosti u Srbiji morali da otkažemo međunarodni fudbalski turnir „Čika Dača kup“, na kome je trebalo da nastupi oko tridesetak ekipa i hiljadu dečaka iz regiona. Sada nam i ovo rušenje stadiona poprilično sužava mogućnosti za neko značajnije obeležavanje jubileja, iako se naš generalni direktor Igor Konatar prilično angažovao oko toga. Iskreno se nadam da sav taj uloženi trud neće biti uzaludan i da ćemo do kraja godina uspeti da realizujemo bar još neku manifestaciju kojom bismo obeležili ovaj veliki jubilej".

IGRAČI NA PAUZI DO 15. JUNA, BRUŠENJE FORME NA ZLATIBORU

Crveni su nakon utakmice sa Čukaričkim dobili voljno, a ponovo će se okupiti sredinom juna, kada je planiran početak priprema za novu superligašku sezonu koja startuje 22. jula.

"Početak priprema predviđen je za 15. jun, tako da će igrači imati oko dve-tri nedelje za odmor. U Kragujevcu ćemo trenirati do 26. juna, a onda se selimo na Zlatibor, gde ćemo boraviti do 10. jula i za to vreme odigrati pet pripremnih utakmica. Po povratku u Kragujevac odigraćemo još jednu kontrolnu utakmicu, koja će nam ujedno biti i generalna proba pred početak novog prvenstva", otkriva Perović plan i program predstojećih priprema.

Piše: Miloš Pasuljević


tagovi

Dejan JoksimovićSlavko Perović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara