Lazar Marković, Miloš Jojić i Bibars Natho (© MN Press)
Lazar Marković, Miloš Jojić i Bibars Natho (© MN Press)

Delikatnih 13: Skoro celoj odbrani Partizana ističu ugovori! Šta će biti sa Nathom, Markecom, Jojićem?

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.11.21. | 10:30

Rukovodioce crno-belih čeka veliki posao u susret narednoj kalendarskoj godini

Zahtevan posao pred fudbalerima – jednako delikatan pred rukovodiocima. Dok Partizan, kao u navijačkoj pesmi, bitke bije za naslov prvaka, Uprava će pokušati da reši status čak 13 igrača kojima na kraju sezone ističu ugovori.

Posebnog akcenta na odbranu. Od pomenutih 13, osmorica pripadaju defanzivi i to je pitanje koje samo na prvi pogled ne zahteva urgentno skidanje s dnevnog reda. Bar iz dva razloga. Prvi se tiče činjenice da već 1. januara stiču pravo da pregovaraju sa drugim klubom mimo znanja crno-belih (eventualno potpišu predugovor), što automatski povlači odlazak bez obeštećenja. Drugi je oličen u saznanju da se fudbaler bolje oseća, sigurniji je u sebe, koncentrisan na teren, bez uticaja spoljnih faktora. Ta psihološka karika u trci za titulom bitna je komponenta. Uticajna skoro koliko i čisto fudbalska.

Izabrane vesti

Od igrača koji su ušli u završnih osam meseci saradnje sa Partizanom, dvojica su golmani (Nemanja Stevanović i letos angažovani Milan Lukač), zatim bekovi (desni Aleksandar Miljković i čak trojica levih: Slobodan Urošević, Ivan Obradović, Rajko Brežančić), te iskusni štoperi Bojan Ostojić i Nemanja Miletić.

Na prvi pogled, deluje da je Brežančićev status jedino jasan. Pošto ne igra, a često nije ni u protokolu, povratnik iz trenerskog mandata Sava Miloševića će izvesno napustiti Topčidersko brdo na leto. Za sve ostale postoje argumenti „da“ i „ne“ i uveliko je u toku procena njihovih mogućnosti, šta bi konkretno mogli da doprinesu crno-belima ako bi ostali. Ili će im se džentlmenski pružiti ruka i poželeti sve najbolje u nastavku karijere. Uz veliki znak pitanja, koji predstavlja i najveću dilemu za odgovorne u Partizanu: ima li na tržištu boljih i dostupnih?

Grobare najviše zanima šta će biti sa Bibarsom Nathom. Za skoro dve i po godine izrastao je u jednog od miljenika navijača, sa tribina se često može čuti da veći majstor odavno nije igrao u Superligi, međutim, poligon za debatu u kancelarijama otvara se posle mečeva Izraelaca na međunarodnoj sceni. Još od beogradskog susreta sa AZ Alkmarom u jesen 2019. čeka se utakmica na kojoj će iskusni vezista zablistati. A vreme prolazi. Osim toga, Natha stižu godine (u februaru će napuniti 34) i procena da li može da se vrati na nekadašnji nivo ili je „samo“ igrač sposoban da rešava mečeve domaćeg prvenstva biće ključna prilikom odlučivanja.

Mada, da se samo Bibars pita...

Što se ugovora tiče, nikad ne možete da planirate unapred ništa u životu. A kamoli u fudbalu. Pogotovo ne na duge staze, ali u Partizanu stvarno uživam. Na svim nivoima. Počev od odnosa sa predsednikom, trenerom, ljudima iz stručnog štaba. Ako svi oni ostanu na pozicijama, ostajem i ja do kraja ugovora. Tačno je da stvari mogu da se promene o čas posla, ali trenutno je tako“, govorio je prošle godine Natho i ništa se na tom planu nije promenilo.

Kakav god da bude ishod u prvenstvu, kupu i Ligi konferencije, pitanje je u kom pravcu razmišljaju čelnici Parnog valjka kad se povede reč o kapitenu Lazaru Markoviću i centralnom vezisti Milošu Jojiću. Vezuje ih činjenica da su se vratili kad su im karijere bile u padu, da su se podigli na nivo dovoljan da nose igru Partizana, ali i da imaju taman godina da bi se još jednom oprobali u inostranstvu. I od njihovih želja zavisiće da li posle maja ostaju na Topčiderskom brdu ili menjaju sredinu, pošto im ugovori svakako ističu.

Kraj saradnje bliži se i Lazaru Pavloviću. Kad se pojavio važio je za velikog talenta, predstavljen kao biser, naredni veliki projekat kluba, a za dve i godine počeo samo 11 utakmica i veliko je pitanje gde ga struka i rukovodioci vide. Pogotovo što nije mali broj Partizanove dece koja su u ranoj dobi napustila klub, pa mu onda zagorčala život. A možda momku iz Obrenovca samo valja dati šansu.

Uz napomenu da krajem sezone ugovor ističe i Milanu Smiljaniću...

ŠESTORICA PRODUŽILA OVE GODINE

Tokom 2021. čak šestorica igrača Partizana stavila su paraf na nove ugovore: najpre Aleksandar Šćekić neposredno pred odlazak na zimske pripreme u Tursku, Saša Zdjelar sredinom marta kako bi sprečio plaćanje penala Olimpijakosu, između dve sezone talentovani Nemanja Jović i iskusni štoper Bojan Ostojić, a nedavno sve bolji golman Aleksandar Popović i mladi krilni vezista Nikola Terzić.

Ti primeri pokazuju da uprava ne žuri, ali uvek završi posao.

Zato ne bi bilo iznenađenje da se osim onih 13 kojima ističu ugovori u junu, povede priča o statusu Igora Vujačića, oročenog do leta 2023, kako se ne bi došlo u situaciju da standardni štoper ode pod skromnijim uslovima od očekivanih. Krajem prethodne sezone francuski Tuluz je za reprezentativca Crne Gore nudio 2.000.000 evra.


tagovi

Bojan OstojićMilan SmiljanićRajko BrežančićIvan ObradovićSlobodan UroševićAleksandar MiljkovićMilan LukačNemanja StevanovićFK PartizanNemanja MiletićBibars NathoLazar MarkovićLazar PavlovićMiloš Jojić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara