Milioš Ninković (©AFP)
Milioš Ninković (©AFP)

Derbi Australije: Biti ili ne biti za Ninkovića i Sidnej

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.02.22. | 23:20

Petostruki prvak Australije dočekuje aktuelnog šampiona Melburn Siti, u utakmici čiji bi ishod mogao značajno da utiče na rasplet ovogodišnje A-lige

(Od dopisnika MOZZART Sporta)

Najbolji australijski timovi iz protekle dve sezone sastaju se ove subote u velikom derbiju A-lige (9.45). Ishod duela Sidneja i Melburn Sitija je 2020. i 2021. direktno rešavao pitanje prvaka države u velikom finalu, a sada bi značajno mogao da odredi sudbinu obe ekipe, ali pre svega domaćina.

Izabrane vesti

Ekipa Sidneja, predvođena najboljim igračem A-lige 2021. Milošem Ninkovićem, nalazi se na prekretnici sezone posle tri vezana meča bez pobede. Poraz od Vestern Junajteda prošle srede (1:0), gurnuo je petostruke prvake Australije ka sredini tabele, pa im je na pragu druge polovine prvenstva pozicija nezavidna i ukoliko se nešto krupno ne promeni u igri tima Stiva Korike, Sidneju ne gine grčevita borba za plasman u plej-of.

Međutim, pobeda nad velikim rivalom bi značajno popravila situaciju "nebesko plavih" jer bi ponovo uhvatili priključak sa vodećim dvojcem iz Melburna - Vestern Junajtedom i Sitijem.

"Svesni smo značaj utakmice protiv Sitija i u potpunosti smo fokusirani da tih 90 minuta odigramo najbolje što znamo. Iskreno, ne mogu da kažem da smo igrali loše ni u prethodnim mečevima, ali rezultati su izostali i to sada moramo da promenimo", kaže Miloš Ninković za MOZZART Sport.

09.45: (3,05) Sidnej (3,25) Melburn Siti (2,25)

Iako su oba tima odigrala već po 14 utakmica ove sezone, subotnji duel će biti prvi međusobni još od prošlogodišnjeg finala u kojem je Melburn Siti pobedio sa 3:1.

"Sve nas još boli taj poraz, jer su nam uzeli titulu. Želimo da pošto-poto vratimo ravnotežu u međusobne duele sa Sitijem, ali i da krenemo da dobijamo utakmice u seriji ove sezone. Dobra stvar za nas je što su se posle duže pauze zbog povreda u tim vratili naš prvi špic Adam Le Fondr i krilni napadač Kosta Barbaruses. Uz dobru formu Boboa i Kamsobe, mislim da ponovo imamo jake adute u napadu i da imamo čemu da se nadamo u ovom derbiju", naglasio je Ninković, koji takođe u poslednje vreme igra sve bolje.

Ipak, Sidneju na ruku ne ide tradicija u poslednjih nekoliko međusobnih susreta sa Melburn Sitijem. Poslednji put su pobedili još u finalu A-lige 2020. i to golom Granta u prvom produžetku. Od tada, pretrpeli su dva poraza i jednom izborili remi. Pred meč u Sidneju na ruku im ide i činjenica da na domaćem terenu retko gube bodove od Sitija - u poslednjih sedam godina poraženi su samo jednom kod kuće.

Trener Sidneja Stiv Korika će na svom jubilarnom 100. meču na klupi imati praktično sve raspoložive snage, dok će se strateg Sitija Patrik Kisnobro do poslednjeg trenutka nadati da će kapiten Skot Džejmison dobiti zeleno svetlo od medicinskog tima da zaigra posle pauze zbog povrede. U startnih 11 se posle odrađene suspenzije vraća i veoma bitan šraf u veznom redu, reprezentativac Australije Konor Metkalf. Melburn Siti iz poslednjih pet mečeva u A-ligi ima četiri pobede i jedan poraz i važi za favorita u subotnjem derbiju.

NJUKASL DŽETS - MEKARTUR (7.05)

Probuđeni Bikovi s periferije Sidneja dolaze u goste Njukaslu rešeni da zabeleže treću pobedu ove sezone i da se još više primaknu vodećem dvojcu A-lige. Mekartur u dosadašnja tri duela s Džetsima nije pretrpeo poraz (dve pobede i remi), a u razlika na tabeli od sedam bodova daje im dodatni razlog za optimizam.

Međutim, i domaćin je na krilima pobede nad Vonderersima (1:0), ali za Njukasl domaći teren ove sezone baš i nije neko uporište, jer imaju po tri pobede i poraza na Mekdonald Džons stadionu. Džetsi imaju najjači sastav na raspolaganju, dok će trener Mekartura Ante Miličić morati da sastavi odbranu bez standardnog štopera Aleksandra Šušnjara. Visoki Srbin isključen je u prošlom kolu protiv Perta i nema pravo nastupa.

ADELAJD JUNAJTED - CENTRAL KOUST MARINERS (9.45)

Adelajd cele sezone igra po sistemu toplo-hladno i pokušaće da to promeni ovog vikenda, kada na Kuper stadionu dočekuje Marinerse, ekipu u najlošijoj seriji u celoj A-ligi. Gosti sa Centralne obale ne znaju za pobedu već sedam utakmica zaredom, još od onog senzacionalnog trijumfa protiv Sidneja u polufinalu FFA Kupa. Gledajući samo prvenstvene mečeve, Marinersi su poslednji put pobedili još 18. decembra 2021. (2:0 protiv Vonderersa).

Ipak, ekipa s Centralne obale se u prošlom kolu muški borila s Melburn Sitijem (2:3), dok je Adelajdu mrežu napunio Mekartur (1:4). Takođe, Marinersima na ruku ide što trener Nik Montgomeri ima kompletan kadar na raspolaganju, mada ni tim s juga Australije nema značajnijih kadrovskih problema, izuzev povređenog mladog napadača Kusinija Jengija.

AUSTRALIJA 1 – 16. KOLO

Subota

07.05: (2,45) Njukasl Džets (3,25) Mekartur (2,75)

09.45: (2,05) Adelejd (3,30) Mariners (3,45)

09.45: (3,05) Sidnej (3,25) Melburn Siti (2,25)

Nedelja

08.45: (3,25) Pert Glori (3,25) Vestern Junajted (2,15)

08.45: (2,30) Sidnej (3,25) Vestern Velington (2,95)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Brizbejn – Melburn Viktori

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralijaSidnej FCFC SidnejMiloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara