Lautaro Martinez i Rafael Leao (©AFP, ©Reuters)
Lautaro Martinez i Rafael Leao (©AFP, ©Reuters)

Derbi dela Madonina – direktna borba za drugo mesto

Vreme čitanja: 7min | ned. 05.02.23. | 10:53

Serija A: Milan krizira, Inter solidan

Vladajući šampion "ispisao se" iz borbe za titulu poodavno i sada brine kako da ne izgubi korak s ekipama što se "tuku" za Ligu šampiona. Inter, s druge strane, igra u nešto boljoj formi, ali takođe ne može da se pohvali aktivnim učešćem u trci sa liderom Napolijem, koji u nedelju u matine terminu gostuje u Liguriji. Glave su mu definitivno došli remi sa Moncom i poraz od Empolija pred domaćom publikom.

Imajući sve ovo u vidu, Derbi dela Madonina može da bude od krucijalnog značaja za TOP 4. U opticaju će ostati dovoljno bodova za ispravke, međutim ne treba zanemariti psihološki faktor. Pogotovo u slučaju Rosonera. Milan odavno nije ovako krizirao. Posle debakla u Rimu protiv Lacija (0:4) usledio je još žešći, kod kuće u sudaru sa Sasuolom (2:5). Pre toga prosuti bodovi protiv Lečea. Sve u svemu, dva osvojena boda u potonja četiri susreta ne obećavaju pred veliki derbi.

Izabrane vesti

Nasuprot gradskom rivalu Nerazuri su kod kuće sasvim dobri ove sezone. Ne računajući taj pomenuti kiks sa Empolijem imali su devet vezanih pobeda u poslednja četiri meseca.

Putokaz može da bude i utakmica Superkupa Italije odigrana sredinom januara u Rijadu, koju je u svoju korist Inter rešio glatko sa 3:0. U poslednja tri milanska derbija viđeno je dosta golova. Inter je dva puta slavio sa po 3:0, Milan jednom – 3:2. Na osam od deset poslednjih okršaja viđeno su najmanje tri pogotka.

20.45: (2,00) Inter (3,50) Milan (4,10)

Dakle, drugi put u poslednjih mesec dana, dva velika milanska kluba izlaze na megdan. Bitkom za domaći Superkup dominirao je Inter i sada Rosoneri treba da uzvrate udarac. Međutim, branioci titule se nikako ne snalaze i čak su posle prošlog vikenda ispali iz prva četiri.

Može se konstatovati da je upravo trijumf Nerazura u Saudijskoj Arabiji u finalu Superkupa, de fakto, počela kriza Milana. Branilac titule je tada počeo da gubi u šampionatu i ispao je van mesta koja garantuju Ligu šampiona. Lampica na uzbunu je upaljena, s druge strane, to je prva značajnija kriza pod trenerom Stefanom Piolijem.

Odbrana Skudeta je verovatno već urušena, a u Milanu moraju da budu svesni da čak ni pozicija među četiri nije sigurna stvar.

"Liga šampiona je važan cilj i ne treba ga uzimati zdravo za gotovo. Moramo da dobijemo mnogo utakmica od sada da bismo bili što je moguće više na tabelo", rekao je Pioli.

Strateg Milana ostaje optimista i veruje da će se loše pretvoriti u dobro. Uskoro Milan čeka važna osmina finala Lige šampiona protiv Totenhema, a za ovaj duel igrači treba da budu što bolje raspoloženi u domaćem takmičenju.

Inter je postepeno grabio i ugrabio drugo mesto, iako je i on imao lošiju kampanju. Ipak, Nerazuri su se generalno podigli i pozitivno reagovali na neočekivani poraz od Empolija (0:1) kada su u Kremoni slavili sa 2:1. Za razliku od Milana, Inter je u igri u svim takmičenjima i već je osvojio jedan trofej (pomenuti Superkup). Psihološka prednost je stoga očigledno na strani momaka koje predvodi Simone Inzagi.

"Prošli put kada smo igrali sa njima, bili su u odličnoj formi, a onda su imali dosta problema sa povredama i rezultati su im se pogoršavali. Ali Pioli je odličan trener koji dobro vodi svoje timove", rekao je trener Intera.

Derbi della Madonnina, razumljivo, ima dugu istoriju, o kojoj nema smisla raspravljati u detalje. Forma je u ovom trenutku jasno na strani Intera, ali kako se dešava, takvi dueli ne pripadaju nužno favoritu. Oba velikana su trenutno daleko od prve pozicije. Inter zaostaje 13 bodova za liderom Napolijem, Milan čak 15. Teško je zamisliti da Napoli izgubi toliku prednost. Derbi će tako biti direktna borba za drugo mesto.

Ipak, Simone Inzagi ne otpisuje nikoga, pa ni Juventus.

"Još je sve otvoreno. Pored Milana i Napolija, tu su Atalanta i Juventus, koji su veoma dobri timovi. Juventus je igrao zaista dobro u poslednja dva meseca i napravio neke sjajne transfere. Svi timovi do Juvea mogli bi da osvoje skudeto", rekao je Inzagi.

Milan je ove sezone pobedio Inter u petom kolu sa 3:2, a gledaoci koji će biti na San Siru sigurno se ne bi ljutili na sličan broj golova u predstojećem okršaju. Poslednjih godina remi bez golova je prilično redak rezultat.

Interu i dalje nedostaju Marcelo Brozović i slovenački golman Samir Handanović, ali Milan je isti po tom pitanju jer mu nedostaje Majk Menjan. Rosonerima će nedostajati i Alesandro Florenci, Fikajo Tomori, Ismael Benaser i Zlatan Ibrahimović.

12.30: (8,00) Specija (4,50) Napoli (1,42)

Što se lidera tiče, čeka ga putovanje u blizini Đenove. Specija bi veoma volela da prekine seriju od tri poraza u nizu, ali uopšte nije izabrala dobrog protivnika. Napoli će se u nedelju oko ručka predstaviti na stadionu Alberto Pika.

Specija je izgubila važnog šrafa u januaru kada je perspektivni poljski štoper Jakub Kivior otišao u Arsenal. Igrača o kome je čak i Robert Levandovski govorio u superlativima zameniće zemljak Poljak, Pšemislav Višnjevski, koji je više talenat za budućnost nego trenutni kvalitet.

Upravo će odbrana Specije da bude pod velikim pritiskom. Već je izgubila u tri prethodna duela i svaki put je protivnik postigao najmanje dva gola, Atalanta čak pet u osmini finala Kupa. I zbog toga se Specija sada nalazi na 17. mestu, iako ima pet bodova prednosti u odnosu na ekipe iz zone ispadanja.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

Trener Goti neće imati lak posao, ni zbog toga što mu nedostaje niz igrača, zbog kartona nema kapitena Gjasija, a među povređenima su Zoet, Bastoni, Ekdal, Nzola, Zurkovski i Kovalenko.

Napoli je kompletan i to je jedno od glavnih oružja Partenopeja. Činjenica da oslonac Lučana Spaletija izbegava da izostaje omogućava Napolitancima da zavode red na Čizmi. U prošloj rundi Vučica je pokušala da održi remi, međutim nekoliko minuta pre kraja Đovani Simeone je bio čovek odluke. Zato Partenopeji već imaju solidnih 13 bodova prednosti na čelu Serije A.

15.00: (2,45) Torino (3,10) Udineze (3,35)

Torino nije uspelo da se plasira u četvrtfinale Kupa Italije i želeće da zaleči rane povratkom na prvoligaški teren. Ako bi uspeo da izdrži sledeći duel, mogao bi da se pomeri za stepenicu na tabeli. Posetiće ga "komšija" iz Udina.

Bikovi iz Torina nisu uspeli da eliminišu Fjorentinu u Kupu, a očajan utisak popravili su utešnim golom za konačnih 2:1. Tako je Kup završen za Bikove i sada može da se fokusira samo na ligu. Ekipu trenera Ivana Jurića dele samo dva boda od Udinezea, a u slučaju pobede Torino bi stigao do sedmog mesta. Uz to, Bikovi imaju relativno dobro iskustvo sa Udinezeom – dobili su tri od poslednja četiri međusobna duela.

Jurić je pomalo zabrinut jer Pored Pelegrija i Lazara, u kombinaciji nije ni Nemanja Radonjić, a ekipu je napustio dugogodišnji zamajac Saša Lukić koji je prešao u Fulam. Ipak, njegova zamena Ivan Ilić stigao je iz Verone i protiv Zebri se očekuje da debituje u prvenstvenom susretu za Bikove.

Čak ni Udineze neće biti kompletan u Pijemontu, nedostajaće mu Masina, Deulofeu i još Pereira. Udineze je prestao da pobeđuje i njegova sjajna forma sa početka sezone je zaboravljena.

18.00: (1,90) Fjorentina (3,50) Bolonja (4,70)

Bila su potrebna tri meča, ali su se na kraju Ljubičasti vratili na pobednički kolosek. Trener Vinčenco Italijano se nada da će posle prolaska u polufinale Kupa njegovi igrači da se pokažu dobro i u ligi, a prva prilika je protiv Bolonje.

Nedeljni obračun na stadionu Artemio Franki mogao bi da pruži veoma zanimljiv spektakl, kakav je obično u mečevima ova dva rivala. Samo četiri puta u poslednjih 20 godina se desilo da se rastanu bez pogodaka. Uz to, Fjorentina počinje da raste. Posle remija sa Lacijem, uspela je da bude bolja od Torina u četvrtfinalu Kupa 2:1, a u početnih 11 Fjorentine ponovo se očekuju Nikola Milenković i Luka Jović.

Ni u ovom meču Ljubičasti nisu mogli bez drame, jer je Torino nešto pre kraja uneo nemir smanjivši razliku na jedan gol, ali je na kraju ispalo dobro za Violu. Iako je iza svog sledećeg protivnika na tabeli, zaostaje samo dva boda od njega i mogao bi da skoči ispred. Ali moraće da se nosi bez povređenih Sotila, Kabrala, Kastrovilija i Kvarte.

Ni Bolonja se neće predstaviti u punoj snazi u Firenci, pošto trener Mota ima još više izostanaka. Izašli su Bonifaci, Medel, De Silvestri, Sansone, Arnautović, a takođe i Banjoli. Đaloblu je poslednji put pobedio u dve utakmice zaredom početkom novembra i od tada uzalud traga za uzastopnim trijumfima.

---------------

Sve utakmice italijanske Serije A ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------

SERIJA A - 21. KOLO

Subota

Kremoneze - Leče 0:2 (0:0)

/Baskiroto 59, Strefeca 68/

Roma – Empoli 2:0 (2:0)

/Ibanjez 2, Ejbraham 6/

Sasuolo - Atalanta 1:0 (0:0)

/Lorijente 55/

Nedelja

12.30: (8,00) Specija (4,50) Napoli (1,42)

15.00: (2,45) Torino (3,10) Udineze (3,35)

18.00: (1,90) Fjorentina (3,50) Bolonja (4,70)

20.45: (2,00) Inter (3,50) Milan (4,10)

Ponedeljak

18.30: (3,90) Verona (3,50) Lacio (2,05)

20.45: (1,85) Monca (3,50) Sampdorija (5,00)

Utorak

20.45: (6,00) Salernitana (3,80) Juventus (1,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AMilanInterNapoliTorinoUdinezeFjorentinaSpecijaBolonja

Obaveštavaj me

Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara