Fudbaleri Evergrandea proslavljaju pogodak (©AFP)
Fudbaleri Evergrandea proslavljaju pogodak (©AFP)

Derbi Guangdžua uvek donese golove

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.07.20. | 09:59

U prethodnih deset međusobnih duela R&F-a i Evergrandea palo je u proseku 5,5 pogodaka po meču

Drugo kolo kineskog šampionata donosi nam okršaj između dva Guangdžoua. Šampion Evergrande biće nominalni gost timu koji je prošlu sezonu završio na 12. mestu, ekipi R&F (14.00), pošto se svi mečevi Grupe A igraju u Daljenu. Od ključnih igrača Tigrova iz prošle sezone klub su napustili Nemanja Gudelj i Džekson Martinez, ali su ostala dvojica Brazilaca, Paulinjo i Anderson Taliska. Bivši vezista Barselone i ujedno jedan od nosilaca kapitenske trake Evergrandea je prethodnu takmičarsku godinu završio kao drugi strelac prvenstva sa 19 pogodaka i ove godine će ponovo biti igrač od kojeg će protivničke odbrane ponajviše strepeti. Dakle, defanzivnoj liniji, čiji je član i srpski internacionalac Duško Tošić, neće biti lako u duelu s ekipom Fabija Kanavara koja je prvenstvo započela pobedom nad Šangaj Šenhuom od 2:0.

Guangdžou R&F je u potpuno drugačijem maniru otvorio šampionat pošto je u prvoj rundi ubedljivo poražen od Šenžena sa3:0, pa se u ovom trenutku nalazi na poslednjem mestu Grupe A. Duško Tošić na startu prvenstva nije bio u protokolu, pa ostaje da se vidi da li će dobiti priliku protiv prvaka države. Bez obzira na činjenicu da je Guangdžou R&F prethodnu kampanju završio u donjem delu tabele, ne treba zanemariti napadački potencijal tima koji predvodi Eran Zahavi. Izraelac je najbolji strelac Kine iz prethodne sezone kada je postigao 29 golova, deset više od Brazilca Paulinja. Tu je i iskusni Belgijanac Musa Dembele koji će komandovati sredinom terena.

Izabrane vesti

U poslednje dve nedelje pomenuti rivali odigrali su dva međusobna kontrolna duela. Prvi je završen ubedljivim trijumfom R&F-a sa 3:0 uz dva pogotka Zahavija, dok je u drugom bilo 1:1, a Zahavi je takođe bio strelac. Prijateljske i pripremne utakmice su jedno, a takmičarske nešto sasvim drugo, pa je tako na prethodna tri prvenstvena susreta trijumfovao upravo Evergrande. Kada se sastaju ova dva rivala sa istim početnim imenom, golovi bukvalno pljušte. U prethodnih deset međusobnih duela R&F-a i Evergrandea palo je u proseku 5,5 golova po meču. Izlišno je naglašavati da bi sve osim igranja na veći broj golova bilo potpuno iracionalno.

U drugom meču dana sastaju se Šangaj Šenhua i Šenžen (12.00). Nominalni domaćin je prvenstvo započeo porazom od šampiona Evergrandea s rezultatom 2:0, a najveće zvezde tima Stefan el Šaravi, Obafemi Martins i Đovani Moreno nisu opravdali taj epitet. Šenžen koji u timu nema nijednog previše poznatog stranog fudbalera, bila je prilično ubedljiva protiv drugog Guangdžua, ekipe R&F (3:0) i trenutno zauzima lidersku poziciju u Grupi A. Dva rivala su se prethodne godine sastali tri puta, dva puta u prvenstvu i jednom u kupu. Šenhua je slavila dva puta, Šenžen jednom, a na svakom od tih mečeva viđena su tri gola.


tagovi

Kineska SuperligaKina 1Guangdžou EvergrandeGuangdžou R&F

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara