Derbi nekog drugog, starog beogradskog fudbala

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.04.22. | 10:26

OFK Beograd i Zemun danas će ispisati novu stranicu bogatog rivalstva, duelom u trci za mesto u Prvoj ligi Srbije

Fudbalska evolucija, pod uticajem velikih finansijskih ulaganja, razvoja tehnologije i generalnog napretka čitave okoline, neumitno je izmenila u prethodnom periodu najpopularniji sport i na svom putu u prašini ostavila sve predstavnike stare škole koji joj se nisu prilagodili.

Sa modernim vremenom minuli rad izgubio je značaj, tradicija je postala izbledela fraza, a fudbalska romantika ostala je da postoji samo kroz priče o prošlosti i prisećanja na neka druga vremena. Izgubivši trku sa ekspanzijom, zaustavljeni u tim, drugim vremenima, među mnogima ostali su i veliki rivali, simboli beogradskog i srpskog fudbala, klubovi sa bogatim tradicijama - OFK Beograd i Zemun. Nekada evropski ambasadori domaćeg fudbala, danas su članovi Srpske lige Beograd iz koje su istovremeno nagovestili buđenje, stidljivo stali na noge i bojažljivo krenuli dug put ka povratku na mesta koja im pripadaju.

Izabrane vesti

Veliki rivali sa dve strane Save sinhrono su krenuli u proces oporavka sa istim snom, međutim koračajući do cilja, kao u dobrim starim vremenima (samo tada za znatno značajniji ulog i na mnogo svetlijoj i većoj pozornici) putevi su im se ukrstili te će samo jedan u aktuelnoj sezoni moći da napravi iskorak i vrati se sa regionalne na državnu pozornicu.

Prvoligaška karta za koju se OFK Beograd i Zemun danas bore je samo jedna, a u trci je još jedan klub sa epitetom člana elite iz doba Jugoslavije, Radnički sa Novog Beograda. Poslednjih sedam kola sa čeone pozicije dočekuje klub sa stadiona kraj Studentskog grada, dok mu uz samo bod zaostatka komšija iz Ugrinovačke ulice diše za vratom, a Romantičari sa tri manje vrebaju šansu iz senke. Iz tog ugla, pobeda u današnjem derbiju na Staroj Karaburmi zakazanom za 16.30 časova neće predstavljati zagarantovanu kartu za prvoligaško društvo, ali bi eventualni poraz (posebno iz ugla domaćina) mogao da znači i kraj snovima o ovosezonskom povratku u viši rang.

Značaj utakmice, dodatno začinjen velikim rivalstvom i bogatom tradicijom, razlog je zbog kojeg će danas najveća (ako ne i čitava) pažnja fudbalske Srbije biti usmerena ka trećeligaškom fudbalu i stadionu na kojem su ne tako davno isti timovi igrali duele u okviru elite, a na kojem su pre petanestak godina gostovali giganti poput Atletkiko Madrida i Galatasaraja.

Prostora za kalkulacije nema, napad je jedina opcija kako za plavo-bele tako i za zeleno-plave, a svesni uloga su predstavnici oba tima. Breme će, kako to pravilo i nalaže, preuzeti najiskusniji, lideri dve beogradske ekipe koji su pred okršaj govorili za Mozzart Sport.

Nenad Kiso, vezni fudbaler Zemuna, sa epitetom jednog od lidera zeleno-plavih dočekuje utakmicu koja je okarakterisana kao prekretnica kako za njegov tim, tako i za protivnika, a uprkos velikom rivalstvu ističe da oba kluba zaslužuju mesto u višem društvu.

"Spremali smo se kao i za svaku drugu utakmicu, ali činjenica da je pred nama derbi daje svemu veću draž. Objektivno, jedini smo klubovi u ovom rangu sa navijačima i tradicijom te očekujem da opravdamo očekivanja i bespoštednom fudbalskom borbom priredimo fudbalski praznik nalik onima koje su ova dva kluba umela da prirede decenijama ranije u višem rangu", počeo je razgovor fudbaler koji će na stadionu kraj Bogoslovije proslaviti 33. rođendan i nastavio:

"Neverovatno mi je kada vidim vidim gde se OFK Beograd i Zemun nalaze. Da takva dva velika kluba sada igraju u Srpskoj ligi. Nadam se da se nešto desi, da dođe do pomaka, jer su ovo klubovi za koje je nizak rang i Prva liga. Finansije su u današnjem fudbalu glavni faktor, potrebno je postaviti sve na zdrave noge i krenuti nazad ka msetima koja pripadaju ekipama sa takvom istorijom".

Obimna fudbalska biogrfija protkana međunarodnim izazovima u Izraelu, Mađarskoj i Azerbejdžanu, kroz karijeru dugu deceniju i po dobila je svoju formu, međutim ukras bi predstavljao uspeh sa Zemunom uz pobedu nad najvećim rivalom.

"Igrao sam Ligu Evrope, utakmice za trofeje, ali u godinama u kojima sam ovo je najlepša varijanta. Zajedno sa Đalovićem tu sam da pomognem mladim igračima, da im prenesemo iskustvo i da im pomognemo da dostignu naš nivo i da nas nadmaše. Uspeh svakog mentora je da ga učenik premaši, a utakmice poput današnje nose najdragocenije iskustvo. Mi smo tu, sa druge strane, da očuvamo mir, da preuzmemo teret koji nosi značaj jer su svi svesni da bi nam pobeda donela mnogo i istovremeno isključila OFK iz borbe za titulu. Moramo da pobedimo danas".

Svestan uloga je i najiskusniji član Romantičara Marko Pavićević. Prekaljeni napadač, uprkos imperativu koji nosi današnja utakmica uveren je u uspeh.

"Očekuje nas derbi iz kojeg se nadamo da ćemo izaći kao pobednici. Duel dva stara rivala, nekada superligaša, je više od borbe za tri boda. Oba tima zaslužuju da se vrate na staru scenu, a smatram da smo po kvalitetu mi u ovom trenutku bliži tome. Ipak, svesni smo da se ne pitamo se samo mi, ali da je pobeda protiv Zemuna važan korak, a da bismo pobedili moramo da uđemo sa 100 posto mogućnosti i truda. Imamo kvalitetan tim i stručni štab, a verujem da će nam navijači pružiti punu podršku. Čine to u svakom meču, a čuveno rivalstvo biće povod više danas", istakao je centarfor Romantičara.

Napadač koji je imao prilike da igra protiv Zemuna u višem rangu poseban akcenat stavio je na organizaciju unutar OFK Beograda.

"Klub funkcioniše fenomenalno, na svakom koraku se oseća veličina. Ne zaslužujemo da smo u ovom rangu i neophodno je da se pobedama se vratimo gde zaslužujemo, a to je minimum Prva liga Srbije. Znamo šta nam ova utakmica donosi i svesni smo da nemamo više prava na kiks. Svaka sledeća utakmica je novo finale iz naše perspektive".

Pavićević, iz perioda provedenog u Voždovcu, Foto: MN PressPavićević, iz perioda provedenog u Voždovcu, Foto: MN Press

Poput Kisa, Pavićević na terenu ima posebno odgovornu ulogu mentora, a na derbi iz te perspektive gleda kao na idealnu priliku da biseri sa Karaburme skrenu pažnju.

"Susreti OFK Beograda i Zemuna uvek su nosili poseban naboj i težinu, sećam se iz dečačkih dana pažnje koju je ovo rivalstvo privlačilo. Ovo su najlepše utakmce, na njima se raste kao igrač. Derbi često izbaci nekog igrača u prvi plan. Trudim se da mlađima usadim ambiciju da oni budu ti koji će skrenuti pažnju, koji će doneti prevagu. Derbi je spektakl koji dodatno motiviše i kali, očekujem da sve upotpuni lepa atmosfera".

OFK Beograd je jesenji deo sezone završio na čelu tabele, sa četiri boda prednosti, međutim slika se u međuvremenu potpuno izmenila, a napadač ističe da su dani krize iza Romantičara.

"Promene koje su se desile zimus nisu se posložile kako treba. Postojao je pritisak kada smo gubili te bodove, ali i da smo zadržali prednost morali bi da pobedimo danas. Pritisak mora da postoji kada želite velike stvari i spremni smo da se nosimo sa njim. Jesenas smo slavili 3:1, a nadam se da ćemo i sada biti bolji tim, priželjkujem bez primljenog gola - 3:0", rekao je Pavićević.

ZEMUN BEZ ĐALOVIĆA, PAVIĆEVIĆ VERUJE U MIKANA

Gosti će na Staru Karaburmu stići znatno oslebljeni jer zbog kartona u konkurenciji nije kapiten Marko Đalović.

"Đalović nije u konkurenciji, a pod upitnikom je i Milošević. To su nam dva velika minusa, oslabljeni smo, ali je istovremeno njihov izostanak šansa mladim igračima da se nametnu. Nadam se da Stevanović, Dakić, Račić, Avram i ostali fudbaleri iskoristiti priliku. Ko god da izbije u prvi plan, smatram da nam je glavna snaga u kolektivu. Baziramo igru na saradnji i timskom učinku", rekao je Kiso i potom pogled usmerio ka rivalu:

"Plavo-beli moraju da napadnu, nemaju šta da izgube, posebno jer su posuli veliki broj bodova. Mnogo za jednu takvu ekipu, fino skockanu. U redovima rivala istakao bih štopera Jovanovića, sa kojim sam bio nekada saigrač, a tu su i Ranđić, Lazović, Mikan... Biće ovo previ derbi".

Sa druge strane, Pavićević je istakao upravo drugog sagovornika Mozzart Sporta.

"Zemun ima nekoliko iskusnih igrača poput Kisa, ističe se i talentovani Račić, hitri ofanzivac. Disciplinovana su ekipa sa dobrim trenerkom koji je ostavio pečat. Ipak, verujem u naš kvalitet i da smo bolji tim. Neophodno je da to samo potvrdimo na terenu".

Napadač je istakao značaj odsutnog Đalovića u Zemunu, ali i ulogu napadača Romantičara.

"Imamo dobru ekipu i dosta se oslanjamo na nas napadače. Teško je predvideti ko će rešiti derbi. Mi iskusniji ćemo preuzeti odgovornost, ali bih voleo da neko od mladih zablista, iskoči u prvi plan. Ako mogu da biram neka bude najmlađi - Mihajlo Mikan", kazao je Pavićević.



tagovi

FK ZemunzemunOFK Beograd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara