Aleksandar Mitrović i Mateus Pereira (©Reuters)
Aleksandar Mitrović i Mateus Pereira (©Reuters)

Derbi otpisanih: Mitar za izlazak iz krize i "šest bodova"

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.11.20. | 10:20

Fulam i Vest Brom od 18.30 igraju za prvu pobedu u prvenstvu, od 21.00 Lids dočekuje Lester

Utakmica vredna šest bodova. Tek što smo ušli u sezonu i iz tog razloga je možda prerano govoriti o borbi za opstanak, ali je teško o pretposlednjem meču sedme runde Premijer lige između Fulama i Vest Bromvič Albiona na Krejven Kotidžu (18.30) govoriti na drugačiji način.

Gotovo da nema ljubitelja ostrvskog fudbala koji u svojim predviđanjima ova dva tima nije smestio tamo gde se trenutno i nalaze – na dnu tabele – bez ijednog trijumfa u uvodnih šest kola. Međutim, poslednjih nedelja i jedni i drugi daju znake života odbijajući etiketu otpisanih.

Izabrane vesti

Konkretno, Fulam je od zatvaranja prelaznog roka znatno poboljšao igru u napadu. U tom periodu Fulamov xG (broj očekivanih golova na osnovu stvorenih izglednih šansi) iznosi 2,56, po čemu su šesti najbolji tim šampionata u pomenutom periodu. Ali problem je u tome što završnica nije na dovoljno visokom nivou. Štaviše, niko nije promašio više velikih šansi od prvog napadača londonskog tima Aleksandra Mitrovića (tri) u istom periodu. Bilo kako bilo, pomaka svakako ima. Ademola Lukman i Ruben Loftus-Čik predstavljaju pravo osveženje za napadačku liniju tima i ukoliko nastave da hrane Mitrovića loptama, pitanje je vremena kada će bivši fudbaler Partizana proraditi.

Poražavajući podatak za ekipu Skota Parkera je da ni na jednom od prethodnih šest mečeva u prvenstvu nije uspela da sačuva mrežu. Fulam još od početka prelaznog roka muku muči sa poslednjom linijom tima i taman kad se činilo da su dolaskom Joakima Andersena koliko-toliko rešili problem u srcu odbrane, Danac se povredio, te nije stigao ni da debituje za novi tim. Nedavno se vratio treninzima i uskoro bi ga trebalo očekivati u timu.

Ni na drugoj strani nije ništa bolje. Tim Slavena Bilića primio je identičan broj golova kao i Fulam, 14, i jedino ih lider i branilac titule Liverpul ima više. Eto koliko je ova sezona nesvakidašnja. U prethodnom kolu Vrećice su bile vrlo blizu prvog trijumfa, posebno po isteku sat vremena igre, kada je umesto Džejka Livermora u igru ušao Kalum Robinson. Međutim, više od boda nisu uspeli da odnesu sa Ameksa, iako su bili znatno bolji tim od Brajtona. Iz tog razloga ponovo treba očekivati ofanzivnu postavku hrvatskog stručnjaka za meč sa Fulamom, pa tako i golove na obe strane, uzevši u ozbir snagu i slabosti timova. Na četiri od prethodnih pet međusobnih susreta pogađali su i jedni i drugi.

A onda – poslastica dana. Lids i Lester (21.00) kao melem za oči nakon gorepomenutog meča. I jedni i drugi u odličnom raspoloženju dočekuju večerašnji susret. Lids je het-trikom Patrika Bamforda, koji igra u životnoj formi, naneo Aston Vili prvi poraz u sezoni, dok je Lester minimalcem Džejmija Vardija protiv Arsenala (1:0) prekinuo seriju od dva uzastopna poraza u prvenstvu.

Međutim, Lisice će imati potpuno drugačijeg protivnika u zapadnom Jorkširu. Paunovi igraju izuzetno ofanzivno i ne osvrću se previše na ime koje ga čeka sa druge strane, što su pokazali na mečevima sa Liverpulom i Mančester Sitijem. Ono što Brendana Rodžersa može da raduje jeste Vardijev povratak, mada engleski stručnjak ima mnogo više razloga za brigu. Lista odsutnih, uglavnom zbog povreda, samo raste, i njoj su se posle Čaglara Sojunčua, Vilfreda Ndidija, Rikarda Pereire i Danijela Amartija pridružili Džoni Evans i Timoti Kastanj.

Na drugoj strani situacija je nešto bolja. Marselo Bijelsa ne može da računa na Dijega Ljorentea i Kalvina Filipsa, dok se kapiten Lijam Kuper vraća u tim.

Biće ovo prvi susret dva tima u Premijer ligi još od sezone 2003/04, kada su i jedni i drugi ispali u niži rang.

PREMIJER LIGA – 7. KOLO

Petak

Vulverhempton - Kristal Palas 2:0 (2:0)

/Ait Nuri 18, Podense 27/

Subota

Šefild junajted – Mančester Siti 0:1 (0:1)

/Voker 28/

Barnli - Čelsi 0:3 (0:1)

/Zijeh 26, Zuma 63, Verner 70/

Liverpul - Vest Hem 2:1 (1:1)

/Salah 43 penal, Žota 85 - Fornals 10/

Nedelja

Aston Vila - Sautempton 3:4 (0:3)

/Mings 62, Votkins 90+3 penal, Griliš 90+7 – Vestergard 20, Vord Prauz 33, 45, Ings 58/

Njukasl – Everton 2:1 (0:0)

/Vilson 56 pen, 84 - Kalvert Luvin 90+1/

Mančester Junajted - Arsenal 0:1 (0:0)

/Obamejan 69 penal/

Totenhem – Brajton 2:1 (1:0)

/Kejn 13, Bejl 76 – Lampti 56/

Ponedeljak

18.30: (2,60) Fulam (3,10) VBA (2,85)

21.00: (2,75) Lids (3,05) Lester (2,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaFulamLidsLesterVest Bromvič Albion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara