Grafika: Nenad Jovanović/Mozzart Sport
Grafika: Nenad Jovanović/Mozzart Sport

Derbi „stranih pasoša“, Piksi može da vidi dvojicu ili trojicu

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.09.21. | 10:59

Stranci i reprezentatvci nekih drugih zemalja su igrači od kojih se očekuje da danas naprave razliku u oba tabora

Zvezdaši će očekivati golove od Loisa Dionija, partizanovci od Rikarda Gomeša. Lopta u nogama najsigurnije deluje kod Gelora Kange i Bibarsa Natha. Sa klupe se najviše očekuje od afričkih perli El Fardua Bena i Sejdube Sume. Odbranama bi trebalo da komanduju tandemi koji nose dresove stranih reprezentacija.

Biće ovo „derbi stranih pasoša“ ako se gleda uticaj na igru koji imaju srpski fudbaleri. Ukoliko dođe na večiti derbi u Humsku, srpski selektor Dragan Stojković Piksi neće baš „napariti oči“ gledajući kandidate za dres Orlova...

Izabrane vesti

„Meni se sviđa dosta igrača i iz Zvezde i iz Partizana. I njihov kvalitet i njihova forma, ali ti igrači koji se meni sviđaju ne mogu da igraju za Srbiju. Pričali smo sa UEFA, probali, ali oni igraju za neke druge reprezentacije“, rekao je pre mesec dana srpski selektor.

Nije otkrio konkretna imena na koje igrače je mislio, ali se može pretpostaviti da je u pitanju Zvezdin vezista Mirko Ivanić.

On je samo jedan od desetak igrača koji će danas zaigrati u derbiju, a koji se po fudbalskom državljanstvu vode kao stranci.

Zvezda bi mogla da izvede startnu postavu sa čak osmoricom „stranaca“. Partizan bi u teoriji mogao da zaigra sa šestoricom.

Golman Milan Borjan je reprezentativac Kanade, a ispred njega će zaigrati tandem štopera Dragović - Degenek koji nose dresove selekcija Austrije i Australije. Borjan i Degenek su rođeni na ovim prostorima, odrasli u nekim drugim sredinama, ali su vrhunac karijera doživeli u Zvezdinom dresu. Aleksandar Dragović je još jedan „domaći stranac“. Niti je rođen, niti je odrastao u Srbiji ali je od malih nogu „inficiran“ zvezdaštvom i ovog leta sa vratio da ispuni životni san. Njemu će ovo biti debi u najvećoj utakmici srpskog fudbala i imaće ogroman motiv da odigra meč za pamćenje. Iako su Borjan i Degenek ljubimci Zvezdinih navijača već nekoliko godina, Dragovićeva klasa je najveći razlog za optimizam među Zvezdinim navijačima kada je defanziva u pitanju.

Za srpske fudbalere su u Zvezdi rezervisane bekovske pozicije. Rodić, Eraković, Gobeljić i Gajić su kandidati da pokriju bokove poslednje linije ali izuzev ovog prvog tu nema igrača koji prave razliku u korist Zvezde i koji bi eventualno bili kandidati za reprezentativni dres. Čak ni Rodić jer je Piksi već pokazao da računa na neka druga imena na poziciji levog beka i praktično ga izbacio iz te jednačine.

Partizan ima domaćeg golmana Popovića koji tek treba da se dokazuje i još nije ta klasa da pravi razliku kao Borjan na suprotnoj strani ili kao njegov prethodnik Vladimir Stojković. Samim time je i daleko od bilo kakve kandidature za reprezentaciju.

Poput Zvezde, i Partizan će imati tandem inostranih štopera. Takođe, „domaćih stranaca“. Igor Vujačić je pozivan i igrao je za Crnu Goru i pre nego što ga je Aleksandar Stanojević lansirao u Partizanu. Kako je fudbalski rastao kod Stanojevića, tako je postao i nezamenjiv u poseldnjoj liniji crnogorske selekcije. Standardan u štoperskom paru sa Vujačićem je letnje pojačanje Siniša Saničan, reprezentativac Bosne i Hercegovine. Ponajviše zahvaljujući njima dvojici, Partizan je od početka sezone primio samo šest golova u 12 utakmica u svim takmičenjima.

I baš kao i u Zvezdi, i u Partizanu su bekovske pozicije rezervisane za domaće igrače. I baš kao i u Zvezdi je tu najtanji kvalitet i igrači od kojih se najmanje očekuje. Partizanovim desnim bokom redovno patrolira Aleksandar Miljković, a levim Slobodan Urošević. Alternative su im Marko Živković i Ivan Obradović

U veznom redu je slučna situacija. Zvezda ima četvoricu fudbalera sa stanim fudbalskim državljanstvima, Partizan trojicu. I za destrukciju, i za kreaciju igre su u oba tima uglavnom zaduženi stranci. Zvezdin mišić na sredini terena je Seku Sanogo iz Obale Slonovače, dok je tu ulogu u Partizanu najčešće i najbolje igrao Crnogorac Aleksandar Šćekić koji će danas najverovatnije ostati na klupi. Prednost će dobiti nešto kreativniji Miloš Jojić u tandemu sa neumornim Sašom Zdjelarom.

Najbolje plejmejkerske osobine u oba tima imaju inostrani veterani. Kod Partizana je to kapiten izraelske reprezentacije Bibars Natho, a kod Zvezde temperamentni Gabonac Gelor Kanga. Od njih navijači oba tima puno očekuju. Duga lopta, završni pas, šut sa distance, ubacivanje iz drugog plana… Svi ti kvaliteti se nalaze u arsenalima dvojice pomenutih vezista.

Ono što u Partizanu očekuju od Jojića, u Zvezdi se još više nadaju od njenog ponajboljeg igrača Mirka Ivanića. Mirni momak iz Vojvodine takođe ima tuđe fudbalsko držaljanstvo jer je bio reprezentativac Crne Gore pa se formalno vodi kao stranac s obzirom na reprezentativnu opredeljenost. Najveći Zvezdin adut u veznom redu je Nenad Krstičić koji se nalazi na granici između klupe i prve postave. 

U ofanzivnoj liniji nešto bitnije uloge imaju srpski fudbaleri.

Zvezdina najveća uzdanica je Aleksandar Katai. Uz Partizanovog Sašu Zdjlera jedini igrač koji može da se nazove potencijalnim reprezentativcem. Iako se ni jedan ni drugi nisu našli na poslednjem spisku selektora. Zvezdaši se sigurno nadaju driblinzima i majstorskim pozicijama svog Magika, dok će partizanovcima srce poigravati kad na levom krilu loptu dobije mlada uzdanica Nemanja Jović. On ima kakvu takvu šansu da se u budućnosti nada reprezentativnom pozivu. Ako nastavi da se razvija i napreduje u dosadašnjem ritmu, mogao bi da bude igrač na kojeg će selektor Stojković da obrati pažnju.

Na desnom krilu su dvojica momaka na “-ić”. Kod Partizana je to bivši reprezentativac Lazar Marković koji je u poslednje vreme uspeo da zaustavi strmoglav pad u karijeri i da se fudbalski rehabilituje. Sa Zvezdinog desnog krila će najverovatnije dejstvovati najnovije pojačanje Rišairo Živković, Holanđanin srpskih korena.

I na kraju napadači. Partizanova najveća snaga leži u sjajnom Rikardu Gomešu, reprezentativcu Zelenortskih Ostrva koji je u fenomenalnoj formi od početka sezone. Dao je 13 golova na 14 utakmica i opet dokazao da je stranac koji pravi razliku. Kad bi svi stranci bili kao on…

Zvezda će golove očekivati od letnjeg pojačanja Loisa Dionija koji šalje sve pozitivnije signale. Francuz je nespreman ušao u sezonu i podelio krivicu za ispadanje od Šerifa, ali kako vreme prolazi i kako fizički nadolazi, deluje kao napadač koji bi mogao da isporuči ono za šta je doveden.

I najveći aduti sa klupe će uglavnom biti stranci. Ako nešto krene po zlu, treneri će verovatno posegnuti za uvođenjima insotranih fudbalera. Da nije povređen Zvezdin prvi džoker bi izvesno bio neuništivi El Fardu Ben, koji je već rešavao neke derbije. Možda priliku dočeka i pomalo zaboravljeni Filipo Falko. Kod crno-belih je tu plejada stranih fudbalera koji mogu da preokrenu tok utakmice. Pre svega se tu misli na Sejdubu Sumu koji je u velikim utakmicama često bio Partizanov čovek odluke. U poslednje vreme je nemilosti trenera Stanojevića ali u ovako bitnim utakmicama bi mogao sebi da kupi oprost. Šansu sa klupe čekaju mađarski reprezentativac Filip Holender, kao i Holanđanin Kvinsi Menig koji je u sličnoj situaciji kao zemljak Živković na drugoj strani. Još je rano da se procenuju njihove mogućnosti i zato su bliži klupi nego startnoj postavi u derbiju.

Možda neko od četvorice pomenutih i počne današnji derbi u startnoj postavi što opet ne menja činjenicu da će srpski fudbaleri biti u manjini na najvećem meču srpskog fudbala. I da ih tek nekolicina spada u onu klasu koja u velikim utakmicama prva razliku.

Za kraj smo se malo poigrali i iskombinovali idealne timove domaćih i stranih fudbalera večitih rivala. Na nekim pozicijama fale prirodna rešenja pa smo malo improvizovali. Tako su nam Degenek i Dragović prinudno bekovi (igrali su to tokom karijera i nije im strano) dok je kod domaćih najtanja konkurencija na štoperskim pozicijama i u špicu jer niko od pomenutih danas verovatno neće istrčati na travnjak stadiona u Humskoj.

Ko vam je bolji: Stranci ili domaći?



tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezda165. večiti derbiSuperliga Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara