Dan Petresku (©Reuters)
Dan Petresku (©Reuters)

Derbi Transilvanije za Superkup Rumunije: Petresku čuva glavne adute za Pjunik

Vreme čitanja: 2min | sub. 09.07.22. | 13:35

Kluž i Sepsi pred punim tribinama u Aradu danas (19.30) igraju za prvi trofej kod naših istočnih suseda

Rumunskim fudbalom decenijama su vladali klubovi iz Bukurešta, ali u poslednjih petnaestak godina primat je napustio prestonicu. Nažalost, neki bivši šampioni su ugašeni (Unirea Urzićeni, Vitorul), neki su u nižim ligama (Ocelul, Astra Đurđu), ali neki ne posustaju, pre svih Kluž, koji je od 2008. osvojio osam titula – od toga pet zaredom, zaključno sa prethodnom sezonom.

Ali izgleda da su Ćeferisti iz najvećeg grada u Transilvaniji dobili novog konkurenta čija ambiciju nije da zavlada oblašću koja je iznedrila legendarnog grofa Drakulu, već da na svim nivoima postane „kalif umesto kalifa”. Reč je o Sepsiju iz grada Svetog Đorđa, smeštenog na istoku pomenute pokrajine koji posle Targu Mureša i upravo Kluža ima najveću mađarsku populaciju u Rumuniji. Derbi Transilvanije igra se večeras (19.30) na neutralnom terenu u Aradu.

Izabrane vesti

Ta etnička povezanost iznedrila je prijateljske odnose između dva kluba, ali osvajač kupa letos je gurnuo prst u oko šampionu tako što je angažovao čak četvoricu fudbalera koji su se afirmisali u Klužu ili igrali za njega do pre godinu dana: levog beka Rareša Ispasa, štopera Denisa Ćobotarijua, argentinskog vezistu Džonatana Rodrigeza i venecuelanskog napadača Marija Rondona, pa italijanski stručnjak Kristijano Bergodi raspolaže zaista respektabilnim, ali još nedovoljno uigranim kadrom.

19.30: (2,05) Kluž (3,15) Sepsi (4,00)

Osim navedenih, Kluž je ostao i bez alžirskog golgetera Bilela Omranija, rumunskog reprezentativca, polušpica Aleksandrua Kipćua i standardnog krila Valentina Kostakea, ali Bergodijev kolega Dan Petresku dobio je adekvatne zamene, pa je Kluž ipak favorit protiv Sepsija.

Trener Kluža Dan Petresku mora da bude oprezan jer u sredu rumunskog prvaka čeka revanš prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa jermenskim Pjunikom. U Jerevanu u prvom meču nije bilo pogodaka. Petresku je najavio da želi trofej, ali će izvesti na teren "šareni sastav".

Želimo da pobedimo. Sepsi ima fanstastičan tim. Mislim da je ove sezone siguran u plej-ofu. Uveren sam da ćemo gledati izjednačen meč i da če sitni detalji da odluče pobednika. Biće mnogo promena u odnosu na meč u Jerevanu”, najavio je trener petostrukog šampiona Rumunije.

Kluž neće moći da računa na Danijelea Birligea i Sergija Buša. Obojica su povređena. Najveće pojačanja za šampiona Rumunije je Španac Jefte Betankor, pojačanje iz Farula iz Konstance.

Utakmica će se igrati pred punim tribinama u Aradu. Dan pre utakmice, prodato je 10.351 ulaznica, a ostalo je još samo 570 karata.

SUPERKUP RUMUNIJE (JEDAN MEČ – ARAD)

Subota

19.30: (2,05) Kluž (3,15) Sepsi (4,00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RumunijaRumunijaSepsiKluž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara