Ilustracija (©ksarajevo.ba)
Ilustracija (©ksarajevo.ba)

Derbi za Evropu na Pecari, bitka za opstanak u Konjicu

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.04.23. | 12:23

Zaoštrava se borba u BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnje pobede Zrinjskog nad Željom i remija Tuzla Sitija i Veleža, danas će biti spuštena zavesa na 26. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, posle čega će mnogo stvari na tabeli biti jasnije. Prvenstveno, fokus će biti na Pecari, gde će se igrati derbi za izlazak u Evropu, dok će se bitke za opstanak voditi u Konjicu i Doboju.

Izabrane vesti

ŠIROKI BRIJEG - BORAC (18:30)

Da se sezona završila nakon jeseni, Široki Brijeg bi bez problema bio putnik u Evropu. Ovako je situacija potpuno drugačija, jer su širokobriježani podbacili tokom proleća, pa je sada izlazak na međunarodnu scenu pod velikim znakom pitanja. Upisali su samo jednu pobedu, dva remija dok su u svim ostalim duelima poraženi. Da stvar bude još gora, oba remija upisali su kod kuće sa ekipama koje se bore za opstanak, Tuzla Sitijem i Veležom.

18.30: (2,80) Široki Brijeg (2,85) Borac (2,70)

Sve je manje vremena za popravni, pogotovo kada u goste stiže direktni konkurent. Ukoliko Široki ne pobedi, Evropa bi mogla biti nedostižan cilj.

"Za nas je ovo vrlo važan susret u borbi za Evropu. Borac ima jako širok kadar kvalitetnih igrača i nekoliko jako dobrih pojedinaca. No, mi se moramo fokusirati na sebe i biti samokritični. Svesni smo kako ne igramo dobro i moramo podići svoju igru na bolju razinu. Nadam se da će ishod ove utakmice biti povoljan za nas. Nemamo kadrovskih problema uoči ovog derbija. Jedino imamo nekoliko rekonvalescenata. Tu pre svega mislim na Morisa Valinčića koji je bio virozan nekoliko dana, ali sada je spreman za utakmicu”.

Sa druge strane, Borac je nakon lošeg starta ipak uspeo da koliko toliko spasi sezonu, budući da imaju dobre šanse da se plasiraju u Evropu. Trenutno su drugoplasirani, ali kako stvari stoje, Banjalučani ne bi trebali imati problema sa izlaskom na evropsku scenu. Istina, ukoliko danas ostanu poraženi biće znatno teže, ali sami odlučuju o svojoj sudbini. Svestan toga je i šef stručnog štaba Vinko Marinović.

"Mi smo već odigrali jednu utakmicu u prolećnom delu protiv ekipe Širokog, gde smo zabeležili pobedu, sigurno da nas sada kao goste očekuje jedna teška utakmica, ali mi želimo da odigramo dobro i ostvarimo povoljan rezultat koji će nas učvrstiti na drugoj poziciji", ističe strateg Borca.

IGMAN - SLOBODA (16:00)

Ako se za neku utakmicu može reći da je ključna, to je današnja za Igman. Domaći su dobrim igrama u prolećnom delu uspeli predati fenjer drugoj ekipi. Trenutno su 10.na tabeli sa bodom više od pozicija koja vode u niži rang, a na jednoj od njih nalazi se i Sloboda. Ekipa koja promjenila trenera pre dva kola, ali ni poznato fudbalsko ime Danijel Pranjić za sada nije uspeo napraviti rezultat. Upisana su dva poraza, pa će Tuzlaci danas pokušati doći do bitnih bodova.

Igman igra odlično, pogotovo na domaćem terenu, od kako je kormilo preuzeo Husref Musemić, pa će i danas imati ulogu favorita bez obzira što je reč o okršaju za opstanak. Ukoliko Igman upiše pobedu, Sloboda će biti u jako teškoj situaciji, dok će tim iz Konjica doći korak bliže željenom cilju.

LEOTAR - SARAJEVO (16:00)

Jedini meč današnjeg programa koji igraju timovi sa različitim ambicijama je onaj u Trebinju. Leotar se bori za opstanak, dok Sarajevo i dalje gaji nade za Evropu. Trebinjci imaju dva boda više od pozicija koje vode u niži rang, pa će im svaka utakmica biti od velikog značaja. Leotar se može pohvaliti činjenicom da mnogo bolje igra kod kuće, pa će im to upravo biti prioritet. Osvajati bodove na svom bunjištu. Takav slučaj je i danas, samo što im neće biti lako. Objektivno gledano, Sarajevo je mnogo kvalitetnije, ali smo navikli da nas u BiH fudbalu ništa ne može iznenaditi. Doduše, Leotar je specifična ekipa koja ne gaji preterano lep stil igre, ali zna kako ostvariti povoljan rezultat. Takav scenario biće i danas, jer se od domaćih ne očekuje igra lepa za oko, a jedini cilj biće tri boda.

Sa druge strane, Sarajevo je ekipa koja teži lepoj igri i možda zbog toga nemaju bodova koliko bi trebalo da imaju. Bordo tim ima problem kada teren nije u najboljem stanju, jer im takav stil igre ne odgovara. Videlo se to u svim prethodnim utakmicama, a takvo nešto se očekuje i danas. Pitanje je samo koliko su naučili iz takvih utakmica, i da li će stručni štab težiti rezultatu ili lepoj igri. Trebalo bi ovom prvom, jer Evropa polako izmiče, a za klub kakav je Sarajevo dve godine bez plasmana u Evropu, bilo bi neuspeh.

SLOGA - POSUŠJE (16:00)

Od ekipe koja je najprijatnije iznenađenje prvenstva, do ekipe koja drži fenjer. Sloga je došla u situaciju da postane glavni favorit za ispadanje u niži rang, i zaista će biti teško da bude drugačije. Pogotovo, ako danas ne upišu pobedu protiv direktnog konkurenta. Novi trener Vlado Jagodić je uspeo u prošlom kolu da nekako iščupa bod na gostovanju kod Sarajeva, pa će za tim biti jako važno sve to potvrditi i naplatiti. Ukoliko Sloga pobedi, predaće fenjer nekom drugom, ali daleko od toga da će izboriti opstanak.

16.00: (1,63) Sloga (3,60) Posušje (5,30)

Još puno posla je pred timom iz Doboja da izbori opstanak u društvu najboljih, ali ako to žele, direktne konkurente moraju pobeđivati. Posušje je takođe od jedne mirne situacije u prvom delu, došlo do borbe za opstanak. Loši rezultati tokom proleća doprineli su da klub reaguje i promeni trenera, pa je iskusni Branko Karačić dobio ulogu da obezbedi opstanak. Nije loše krenulo pošto je upisana domaća pobeda nad Slobodom, ali je i dalje situacija neizvesna. Posušje ima kvalitet za Premijer ligu i ukoliko danas ostanu neporaženi biće na dobrom putu da to ostvare.

BiH 1 - 26. KOLO

Petak

Zrinjski - Željezničar 2:0 (2:0)

/Bilbija 11, 26/

Tuzla Siti - Velež 1:1 (0:0)

/Pantelić 90 - Haskić 81/

Subota

16.00: (1,87) Igman (3,25) Sloboda (4,20)

16.00: (3,70) Leotar (3,10) Sarajevo (2,05)

16.00: (1,63) Sloga (3,60) Posušje (5,30)

18.30: (2,80) Široki Brijeg (2,85) Borac (2,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeSarajevoŠiroki BrijegBorac BanjalukaBorac Banja LukaLeotarSloboda Tuzla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara