Dešan izgubio kompas: Francuska igra očajno, Mbape i Benzema ne umeju zajedno, propao eksperiment sa Kundeom

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.06.22. | 22:51

Hrvatska slavila u Parizu sa 1:0

Didije Dešan je izgubio kompas. Njegova Francuska je ovaj reprezentativni ciklus okončala sa dva osvojena boda u četiri utakmice Lige nacija, pošto je večeras poražena na Sen Deniju od Hrvatske (0:1), pa je tako izgubila šansu da brani trofej od prošle godine. Prvoplasirana Danska je večerašnjim slavljem nad Austirjom (2:0) pobegla Trikolorima na sedam bodova udaljenosti, pa će se Dešanov tim u poslednja dva septembarska kola boriti za opstanak u A ligi, ali i popravljanje raspoloženja pred Svetsko prvenstvo u Kataru.

Hrvati su do pobedonosnog gola stigli još u petom minutu, preko Luke Modrića iz jedanaesterca, a potom su vrlo uspešno zatvorili put ka svom golu. Francuzi su napadali, povremeno i u naletima, ali je to više bila prezentacija nemoći napada Dešanove selekcije. Emotivna i fizička istrošenost mogu da predstavljaju opravdanje kada je u pitanju ova selekcija, ali je bilo mnogo manjkavosti o kojima će brujiti francuska javnost ove večeri.

Izabrane vesti

Tamošnje ljubitelje fudbala ozbiljno je iznerivara loša komunikacija između dve najveće zvezde, Karima Benzeme i Kilijana Mbapea, koji se nisu dobro dopunjavali na terenu. Svoj individualni kvalitet nisu uspeli da pretoče u rezultat, što će morati da se popravi do Mundijala, jer bi u suprotnom mogli da prođu slično kao na prošlom Evropskom prvenstvu, kada ih je u osmini finala šokirala Švajcarska.

Doduše, napadački dvojac nije mogao ni sve sam večeras. U manevru koji su činili Nkunku, Genduzi, Kamara i Rabio nije bilo dovoljno kreacije, niti prodora, dok je eksperiment sa Žulom Kundeom bio osuđen na potpunu propast. Štoper Sevilje je odigrao vrlo loših 45 minuta na strani, a onda je morao da ga zameni Benžamen Pavar. Tako je Dešan na licu mesta ogolio ogroman problem, a to je da nema alternativu na poziciji desnog beka. A čak se Pavar u Bajernu s vremena na vreme preseli na štopersku poziciju.

Sve je naopako po Francusku krenulo upravo u tom petom minutu, kada je Ibrahima Konate potopuno nesmotreno nagazio Anta Budimira, koji je krenuo ka jednoj bezazlenoj lopti posle kornera, ali je usledio iznenadan kontakt zbog kojeg se našao na zemlji. Sudija Grinfild nije imao dilemu, pokazao je na belu tačku. Luka Modrić je preuzeo odgovornost, odlično se bacio i Majk Menjan, koji je imao loptu na desnoj ruci, ali je uspeo samo da je skrene u unutrašnji deo mreže.

Francuska je tek u drugom poluvremenu počela da liči na ozbiljnu selekciju. Dešan je na poluvremenuz omesto Kamare ubacio Čuamenija, a umesto indisponiranog Kundea Benžamena Pavara. Kilijan Mbape je imao dve dobre prilike u rasponu od šest minuta, dok su domaći u 67. minutu tražili jedanaesterac kada je u kaznenom prostoru Hrvatske pao Luka Dinj. Posle toga, Hrvati su uspeli da naprave pravi bedem ispred svog gola, pa Dešanu nije pomoglo ni uvođenje Komana i Grizmana, kao poslednjih aduta za promenu rezultata.

U isto vreme Danska je u Kopenhagenu demostrirala prepoznatljiv fudbal sa uraganskim naletima, pa je tako Austrija bila prežaljena već nakon 37. minuta igre (2:0).

Junak pobede selekcije Kaspera Hjulmena bio je Jonas Vind, koji je prvo u 21. minutu pogodio na asistenciju brzonogog Joakima Melea, dok je 16. minuta kasnije uposlio Andreasa Skov Olsena kod postavljanja konačnog rezultata.

Danska je na prvom mestu grupe 1 sa devet bodova, dok dva boda manje ima Hrvatska. Danci upravo gostuju Hrvatima u narednom kolu, dok će Francuska dočekati Austriju. U poslednjem kolu Danci dočuju Francuze, a Austrijanci Hrvate.

A LIGA NACIJA, GRUPA 1:

Danska - Austrija 2:0 (2:0)

/Vind 21, Skov Olsen 37/

Francuska - Hrvatska 0:1 (0:1)

/Modrić 5/



tagovi

Didije DešanKilijan EmbapeKarim BenzemaBenžamin Pavar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara