Lorenco Pelegrini, Davide Fratezi, Đanluka Skamaka, Kristijan Volpato u dresovima Rome i Sasuola
Lorenco Pelegrini, Davide Fratezi, Đanluka Skamaka, Kristijan Volpato u dresovima Rome i Sasuola

Deset miliona i klinci koji bi jednog dana mogli da zabole... Već tri puta se Romi desilo sa Sasuolom

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.06.23. | 11:35

Neke lekcije se nikada ne nauče

Roma je imala zadatak da do 30. juna inaksira makar 30.000.000 evra od prodaja igrača kako bi ispeglala klupske knjige i ispotšvala pravila finansijskog fer-pleja.

I uspela je. Prvo je prodat Benajmin Tahirović u Ajaks za 8.500.000 evra, potom je zarađeno još 11.000.000 evra od transfera Džastina Klajverta u Bornmut. U oba transfera je tu i nekoliko miliona bonusa. A konačan cilj je ispunjen sinoć. Sasuolo je platio 10.000.000 evra za dvojicu Rominih „sinova“ Kristijana Volpata (19) i Filipa Misorija (19).

Izabrane vesti

Volpato je Italijan rođen u Australiji koji je iz Sidneja došao u omladince Rome pre tri godine. Murinjo ga je brzo priključio prvom timu i ofanzivni vezista je u prvom timu Vučice prošle sezone odigrao 11 utakmica. Ali umesto da bude budućnost kluba, postao je sredstvo za gašenje finansijskog požara,. Sasuolo je iskoristio situaciju i uzeo Romin dragulj za 7.500.000 evra i 15 odsto od naredne prodaje.

Slična je priča i sa desnim bekom Mirosijem. Ponikao je u Romi, debitovao u minuloj sezoni, upisao tri meča i kada je trebalo da dobije pravu šansu, prodat je. Za 2.500.000 evra i 15 odsto od naredne prodaje.

Roma je „namakla“ neophodne pare ali bi u perpsketivi ove prodaje mogle da je skupo koštaju. Sada je već tradicija da Sasuolo profitira na Rominim mukama i greškama.

Krenimo od prvog primera... Lorenco Pelegrini je danas kapiten Rome i srce tima. Ponikao je u Romi ali je morao zaobilaznim putem do voljenog dresa. Imao je samo 18 godina kada je debitovao za Romu i posle tog jednog meča je prodat u Sasuolo za 1.250.000 evra. U Emiliji Romanji je eksplodirao i naterao Romu da nekoliko puta više plati njegov povratak dve godine kasnije – 10.000.000 evra.

Rima nije mnogo naučila iz tog primera i nekoliko dana kasnije u julu 2017. godine je ponovila istu grešku.

Sasuolov mladi Davide Fratezi oko kojeg ovih dana koplja lome svi veliki italijanski klubovi među kojima je i Roma, takođe je dete Vučice. Tog leta 2017. je Sasuolo za 5.000.000 evra kupio Fratezija koji je prošao Romine malđe selekcije ali nije debitovao za prvi tim. Tada je imao 18 godina sada jen posle pet sezona najtraženiji italijanski fudbaler. Postao je alfa i omega Sasuolove igre, žele ga tri najveća kluba a navodno je najbliži Interu. Sasuolo traži 40.000.000 evra za njega dok Nerazuri pokušavaju da spuste cenu. Roma je još pre nekoliko meseci zagrizla da ga vrati ali čini se da ne može finansijski da isprati ovu priču.

Istog leta kada je Fartezi napustio Romu, iz kluba je otišao i talentovani napadač Đanluka Skamaka. Takođe kao 18-godišnjak. On je prešao u PSV za 270.000 evra, a iz Ajndhovena je godinu dana kasnije Sasuolo doveo za 4.100.000 evra. Polako su ga razvijali po pozajmicama da bi u prošloj sezoni dobio pravu šansu u iskoristio je. Dao je 16 golova u Seriji A i letos je prodat za 36.000.000 evra u Vest Hem. Tamo se nije snašao i sada želi da se vrati u Italiju.

Murinjo ga želi kao kapitalno pojačanje posle povrede Ejbrahama, Skamaka je već dao reč Romi ali rimski klub ne može da postigne dogovor sa Vest Hemom. Roma bi pozajmicu, Vest Hem bi da izvuče veći deo uloženog novca. Skamaku želi i Milan ali je on kao prioritet stavio povratak u Romu. Kako god, ako bude uspela da ga vrati, Romu će Skamaka koštati papreno. Mnogo više od onih četiri i kusur miliona evra za koliko ga je prodala kao tinejdžera.

Kako koji Romin klinac završi u Sasuolu, tako mu karijera krene uzlaznom putanjom. Poznato je da sje Sasuolo jedan od najzdravijih italijanskih klubova, da vodi sjajnu transfer politiku, ima preozbiljnu skauting službu i afirmiše mlade igrače koji mu donose bogatstvo.

Zato se nemojte začuditi ako za koju godinu mi budemo pisali, a vi čitali vesti kako Roma nudi toliko i toliko za sjajnog vezistu Volpata i desnog beka Misorija. Lekciji služe da bi se iz njih učilo ali Roma nikako da nauči ovu sa Sasuolom.


tagovi

Đanluka SkamakaDavide FrateziLorenco PelegriniKristijan VolpatoLetnji prelazni rok 2023Filipo Misori

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara