Ilustracija (Shutterstock, Twitter Borussia Dortmund)
Ilustracija (Shutterstock, Twitter Borussia Dortmund)

Deset varnica koje bi mogle da zapale Ligu šampiona

Vreme čitanja: 7min | uto. 20.10.20. | 14:00

Kamavinga, Kuluševski ili neko treći?

Ne postoji veća i sjajnija pozornica od one koju nudi Liga šampiona i ne postoji bolje mesto na kojem možete da naterate fudbalski svet da vam se divi. U moru fudbalera vrhunske klase i kvaliteta, svake godine ispliva neki golobradi tinejdžer koji će zapaliti evropsku javnost i u prelaznom roku koji sledi naterati velikane da se potuku za njegov potpis. Erling Haland je tako u debitantskoj sezoni u elitnom takmičenju rešetao koga je stigao i u dresu Salcburga, a onda i Borusije Dortmud koja ga je kupila prošle zime kombinovano postigao deset pogodaka. Nekoliko sati pre nego što će se na stadionima širom Starog kontinenta ponovo vijoriti prepoznatljiva muševa, pitamo se ko bi mogao da zapali Ligu Šampiona.

Eduardo Kamavinga (Ren)

Izabrane vesti

Najzvučnije ime među deset odabranih. Jer kada vas Real Madrid navede pri vrhu liste želja, ne može da bude drugačije. Sa 16 godina i četiri meseca Eduardo Kamavinga je debitovao u Ligi 1, sa 17 i osam meseci postao je najmlađi debitant francuske reprezentacije od Drugog svetskog rata i vrlo brzo postao drugi najmlađi strelac u istoriji državnog tima, i to makazicama. Došlo je vreme da debituje u Ligi šampiona, a ne može legalno ni da uplati tiket. Neverovatne fizičke predispozicije za tinejdžera, dug korak, odlično kretanje, žrtvovanje za ekipu, sposobnost da brzo povrati loptu. Prošle sezone imao je najviše startova (105) u Ligi 1, a prednjačio je i po uspešnosti u tom segmentu (65). Dolaskom Stivena Nzonzija na pozajmicu iz Rome, delimično je rasterećen obavljanja prljavih poslova i imaće više prilike da demonstrira kreativne i napadačke kvalitete. Posle sedam kola francuskog prvenstva ima po gol i asistenciju.

Dejan Kuluševski (Juventus)

Šveđanin je veliki potencijal najavljivao još u rezervnom timu Atalante. Za primavera tim Boginje je na 55 utakmica upisao 17 golova i 26 asistencija. Logičan naredni potez bio je da se Kuluševski oproba u Seriji A. Preselio se na pozajmicu u Parmu i zadivio ljubitelje fudbala na "čizmi". Toliko da je Juventus još u januaru požurio da iz trke za potpis Kuluševskog isključi Inter i za 35.000.000 evra kod Atalante kapariše njegove usluge. Uzevši u obzir brojke iz njegove prve kompletne sezone u na "čizmi" – deset golova, devet asistencija – utisak je da je Stara dama još jednom pogodila. Početak je bio obećavajuć, postigao je gol protiv Sampdorije na debiju, ali je pitanje koliko će imati prostora kada se Dibala i Ronaldo vrate u tim, posebno jer je poslednjeg dana prelaznog roka u Torino stigao i Federiko Kjeza. Olakšavajuća okolnost po 20-godišnjeg fudbalera je to što se pored levog krila pristojno snalazi i u špicu, ali i iza najisturenijeg napadača.

Mejson Grinvud (Mančester Junajted)

Poslednjih nedelja više se ističe skandalima nego golovima. Geret Sautgejt ga je zajedno sa Filom Fodenom bar na neko vreme precrtao sa spisak državnog tima zbog kršenja karantina. Ali kada disciplinu ostavimo po strani, Mejson Grinvud je i dalje biser Crvenih Đavola – to je uostalom potvrdio u prethodnoj sezoni kada je na 51 utakmici u svim takmičenjima postigao 19 i namestio pet golova. Sa 17 godina i 353 dana postao je najmlađi strelac Junajteda u evropskim takmičenjima. Do sada je koršćen kao klasična devetka i drugi napadač, a Ole Gunar Solskjer ga u poslednje vreme pomera više u desno. “Leva noga mu je jača, ali za njega je prirodno da jedan penal izvede levom, a drugi desnom nogom“, eto šta misli Ole o Grinvudovom šuterskom arsenalu.

Mikael Kjuizans (Marselj)

Prelazak iz Menhengladbaha u Bajern ispostavio se kao preveliki zalogaj za tada 20-godišnjaka. Bio je u finišu prelaznog roka na korak od Lidsa, ali je iz još uvek nepotvrđenih razloga dogovor propao u poslednjem trenutku, te se vratio u rodnu zemlju, potpisavši za Marselj. Andre Vilas-Boas nije previše razmišljao i u pobedi nad Bordoom mu je ukazao priliku da debituje. “Imao je vrlo uspešan debi. Sposoban je da odigrava i u dubinu i na stranu”, rekao je portugalski menadžer u petak posle utakmice. Mesta za napredak svakako ima. Krase ga dobar prekid i tehničke sposobnosti, ali će na fizičkoj snazi morati da poradi. Kao primer bi mogao da mu posluži doskorašnji saigrač Leon Gorecka.

Fransisko Trinkao (Barselona)

Portugalac kojem su tamošnji mediji zalepili etiketu “novog Ronalda” na kraju je završio kod Lionela Mesija. Trinkao je pažnju fudbalskih skauta skrenuo na sebe nastupima na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina pre dva leta, kada se okitio titulama prvaka Starog kontinenta i najboljeg strelca turnira (ovu drugu podelio sa Benfikinim Žotom). Prethodne sezone je dobio značajnu minutažu i eksplodirao, posebno od dolaska Rubena Amorima na klupu Brage – na 36 utakmica u svim takmičenjima zabeležio je devet golova i 13 asistencija. Međutim, Barsa ga je kaparisala na vreme, već sredinom sezone za 31.000.000 evra, i izbegla verovatno mnogo veći finansijski zahtev portugalskog kluba koji bi je sačekao ovog leta. Po stilu igre više podseća na “desetku” Barse, nego na sunarodnika iz reprezentacije. Karakteriše ga dobra tehnika, pas igra i unošenje lopte sa desnog krila ka sredini. Od starta je za katalonski tim upisao 69 minuta.

Patson Daka (RB Salcburg)

Navikli smo već da nam dve Red Bulove fabrike talenta svake sezone ponude neko novo mlado lice prikladno za listu onih koji će u Evropi praviti dar-mar. Erling Haland je golgetersku umešnost predstavio u prošlosezonskom izdanju grupne faze elitnog takmičenja, upravo u dresu Salcburga iz kojeg dolazi i Patson Daka. Iako klubu iz Mocartovog rodnog grada možemo izdvojiti još nekoliko igrača sposobnih da zapale Ligu šampiona (Umar Sole, Seku Koita, Karim Adejemi, Luka Sučić), napadač iz Zambije nameće se kao prvi izbor. Nema prefinjenu tehniku, ali raspolaže brzinom i eksplozivnošću vrednim divljenja. Može da odgovori zahtevima pozicije krilnog napadača, a najviše voli život na granici ofsajda. Jer kada krene u trk, malo ko može da mu parira. Učinak od 11 golova i četiri asistencije na osam mečeva nove sezone, pokušaće da prenese na grupnu fazu Lige šampiona gde će protivnici Salcburga biti Bajern Minhen, Atletiko Madrid i moskovska Lokomotiva.

Entoni (Ajaks)

Kao što je slučaj sa Salcburgom i u Ajaksu je paklena konkurencija nebrušenih bisera. Ne bi bila greška kada bi se na Top 10 listi našli Mohamed Kudus i Rajan Grabenberč, ali prioritet dajemo Entoniju Mateus dos Santosu, momku koji je ovog leta došao kao zamena za Hakima Ziješa. Ima odličnu levu nogu, ali kao i Marokanac igra po desnoj strani i voli da ulazi u sredinu. Zablistao je na Kopinji 2019, najvećem juniorskom fudbalskom takmičenju u Brazilu, a posle prvih pet nastupa u Erediviziji deluje da ga Kopljanici sa 15.000.000 evra nisu preplatili jer je već tri puta pogađao protivničke mreže. Mnogi ne znaju da je svojevremeno bio na probi u Atletiko Madridu.

Džud Belingem (Borusija Dortmund)

Najskuplji tinejdžer u istoriji Borusije Dortmund (23.000.000), skuplji čak i od Erlinga Halanda. Milioneri su u trci za njegov potpis pobedili Mančester Junajted, a mogao bi da se ispostavi kao novi engleski supertalenat za kojim će plakati velikani iz Mančestera. Prošle sezone postao je najmlađi fudbaler (16 godina i 63 dana) koji je postigao gol u profesionalnim rangovima engleskog fudbala, još od Džordona Ajba koji je držao rekord od 2011. godine. Belingem se najbolje snalazi na poziciji centralnog veznog igrača, mada može da igra i po strani. Izuzetno mu je teško uzeti loptu, a sjajan je i kada treba da je oduzme rivalu. Reč je o kompletnom, agresivnom igraču, sa doborm vizijom, pasom, udarcem. Birmingem je svakako prenaglio kada je povukao dres sa borjem 22 koji je nosio Belingem, jer je na njemu čitava karijera tokom koje treba da opravda zvanje jednog od najtalentovanijih tinejdžera današnjice. Još uvek čeka na debitanstski gol u Bundesligi, a videćemo kako će se snaći u Ligi šampiona u grupi sa Zenitom, Klub Brižom i Lacijom.

Rejnijer (Dortmund)

Borusija će se i ove sezone oslanjati mahom na mlade, talentovane igrače - Halanda, Belingema, Rejnu, Sanča – pa će Rejnijeru biti jako teško da se probije. Ipak, start sezone nagoveštava da bi pozajmljeni fudbaler Reala mogao da ima značajniju ulogu u timu Lusijena Favra. Francuski stručnjak mu je od početka sezone ukazao priliku na četiri utakmice u svim takmičenjima, odnosno ukupno 80 minuta. Bivši fudbaler Flamenga je u rodnoj zemlji stilom igre zavredneo poređenja sa legendom brazilskog fudbala, Kakom. Nesebičan je, ne voli preterano da solira i tim stavlja na prvo mesto, za razliku od većine Brazilaca. “Ne volim samo da postižem golove, uvek gledam da odigram pas i napravim dobru predstavu”, reči su 18-godišnjaka.

Pedri (Barselona)

“Tukli” su se španski klubovi letos kako bi od Las Palmasa dobili Pedrija. No, za dečka kojeg porede sa Andresom Inijestom, logičan naredni korak je bila Barselona. Katalonci su ga otkupili za 5.000.000 evra, da bi se potom ti isti klubovi sjatili na Kamp Nou kako bi 17-godišnjaka dobili na pozajmicu. U Barsi ni da čuju. Ronald Kuman mu je na sve četiri ligaške utakmice ukazao šansu, u porazu od Hetafea je startovao i čak bio jedan od najzapaženijih pojedinaca u redovima Barse. Vešto barata s loptom, ima odličan pregled igre i pasove kojima “seče” odbrambene linije. Otud i poređenja sa legendarnom Barsinom “osmicom”. U Segundi je prethodne sezone na 36 mečeva postigao četiri gola i upisao sedam asistencija. Sa svega 17 godina. Obećava.


tagovi

Eduardo KamavingaDžud Belingem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara