Marko Arnautović, Taliska, Sedrik Bakambu, Salomon Rondon i Rišairo Živković (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Marko Arnautović, Taliska, Sedrik Bakambu, Salomon Rondon i Rišairo Živković (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Devastirana Superliga Kine: Virus "pojeo" oba Guangdžoua, egzodus zvezda i Šandung kao prvi favorit za krunu

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.12.21. | 07:00

Danas počinje plej-of u šampionatu najmnogoljudnije zemlje sveta. Bilo je mnogo promena tokom duge pauze

Više od četiri meseca trajalo je zatišje u kineskoj Superligi. Gotovo je sa vremenom kada su timovi iz najmnogoljudnije zemlje sveta trošili milione evra da privuku strane zvezde. Posle problema sa virusom korona taj period je nepovratno prohujao, pa nastavak sezone kroz plej-of i plej-aut mnoge ekipe dočekuju u znatno izmenjenom sastavu.

Indikativno je da vrlo mali broj klubova iz prvog ranga ne duguje novac. Hebei je Ezekjelu Laveciju plaćao 27 miliona evra godišnje, ali je odlučio da nastavi sezonu u poslednjem trenutku sa igračima koji su morali da plaćaju avionske karte iz svog džepa kako bi počeli pripreme. Budućnost nekadašnje azijske supersile Guangdžoua je neizvesna posle "urušavanja" kompanije Evergrande. Peking Guan je izgubio prvu zvezdu Sedrika Bakambua, Renata Augusta i Džonatana Vijeru, a Šandung deluje spreman da se vrati na vrh posle 11 godina posta.

Izabrane vesti

13.00: (8,50) Hebei (4,70) Šandung (1,33)

Prvi put se prvenstvo neće završiti u kalendarskoj godini. Prvobitno se verovalo da će svi igrati jedni sa drugima u dvokružnom sistemu, ali se tako nešto pokazalo nemogućim. Ekipe su naposletku podeljene u dve grupe, a sada sledi plej-of i plej-of, dok se rezultat iz prve faze šampionata prenosi i u naredna 24 dana svaki tim će odigrati po osam utakmica. Četiri najbolja sastava osvojiće ulaznicu za Ligu šampiona, ali je još nepoznato ko će da dobije licencu od Azijske federacije.

Srpskih predstavnika u borbi za titulu nema, pošto Jagoš Vuković brani boje Ćingdaa u plej-autu, dok Svetozar Šapurić predvodi Cangdžou u borbi za opstanak.

OSKAR NAJVEĆA "PREŽIVELA" ZVEZDA, OTIŠLI KANAVARO, BAKAMBU, ARNAUTOVIĆ, PAULINJO, GULART, RENATO AUGUSTO, ELKESON, ŽIVKOVIĆ, RONDON, TALISKA...

Za sada, Šandung opravdava ambicije koje je imao pre početka kampanje kao prvi favorit za osvajanje titule. Ekipa Hao Veija vodi trku i prvu fazu je završila sa samo jednim porazom, i to u derbiju sa Guangdžouom. U Kupu je, uprkos tome što je igrao bez internacionalaca, stigao do finala, koje je na programu 9. januara iduće godine sa Šangaj Portom. Najveći udarac je odlazak brazilskog napadača Rožera Guedesa u Korintijans, jer nije mogao da dobije dozvolu za ulazak u zemlju.

Prošli su dani kada je Guangdžou bio marka u Aziji i trošio i do 50 miliona evra za kupovinu Džeksona Martineza. Grupacija za nekretnine Evergrande i finansijer kluba su "pali" zbog pandemije i budućnost tima je neizvesna. Tigrovi su igrali Kup sa drugim timom iz ekonomičnosti, a Fabio Kanavaro je otišao sa kormila i kao privremeno rešenje postavljen je Ženg Ži (41), inače igrač ekipe i nekadašnji dugogodišnji reprezentatovac. U isto vreme, brazilska zvezda Rikardo Gulart otišla je u domovinu. Isto važi i za sunarodnike Alana i Elkesona. Reprezentativci su pre samo nekoliko dana izašli iz karantina i priprema je bila problematična. Matematički gledano, tri boda manje od lidera ostavlja Guangdžou u borbi za titulu, ali realno, teško da će dostići šampionski kurs samo na starosedeocima.

11.00: (4,90) Šendžen (3,45) Šangaj Port (1,70)

Tokom cele ove sezone Šangaj Port se ponašao tiho. Razlika u odnosu na Šandung je pet koraka i Crveni orlovi će se potruditi da se popnu na vrh posle tri godine pauze. Pozitivno je što su na spisku ostali zvezda tima Oskar, australijski vezista Aron Moj i Rikardo Lopez. Odlazak Marka Arnautovića nije nadoknađen, a u Kupu je Šangaj Port pokazao svoj potencijal i na impresivan način se dokopao finala.

Fabio Kanavaro (©AFP)Fabio Kanavaro (©AFP)

Čangčuen je prijatno iznenađenje. Ulazak u plej-of obezbedio je igrajući lep, napadački fudbal, i s pravom traži izlazak u Ligu šampiona. Pozitivno je to što će na raspolaganju da ima sve strance i nema značajnijeg odlaska. U Kupu je ciljao da uradi nešto više i igrao je sa prvom jedanaestorkom, ali je takmičenje završio u osmini finala. Holandski ofanzivac Rišairo Živković i brazilski vezista Lukas Souza raskinuli su ugovore, a prvopomenuti je postao igrač Crvene zvezde.

Šendžen je jedan od retkih timova u zemlji koji je trošio novac na transfere. Za sada, na osnovu igračkog kadra, plasman u doigravanje se smatra očekivanim, ali je sigurno mogao i bolje. U svojoj grupi popularni Feniks završio je daleko od Šandunga i Guangdžoua, pokazujući da mu je plafon četvrto mesto. Nije bilo iznenađenja sa integracijom stranaca, a ekipi će na raspolaganju biti iranski štope Morteza Puralikanji. U Kupu je ekipa stigla do polufinala.

13.00: (2,15) Peking Guan (3,20) Guangdžou (3,30)

Tek u poslednjem meču prve faze Peking Guan je uspeo da obezbedi mesto u plej-ofu. I pored toga, nema baš razloga da se Slaven Bilić nada tituli, jer jedan od najvećih timova u zemlji "plaća" posledice pandemije. Zvezde

Bakambu, Augusto, Vijera, Kim i Fernando su otišli. Uprava je tražila da do sledeće godine ne bude velikih očekivanja navijača. Tako da je logično da će se smatrati ogromnim podvigom ako Peking uspe da se dokopa Lige šampiona. Jedini raspoloživi stranac za tim hrvatskog stratega biće napadač Anderson Silva, koji je došao iz Famalikaa. Nekada su na spisku Hebeija bili Laveci i Maskerano, a na klupi Manuel Pelegrini, ali je pre samo nekoliko dana uprava donela odluku da završi ovogodišnji šampionat. Za sada je budućnost ekipe neizvesna. Finansije su na takvom nivou da su igrači morali da plaćaju iz svog džepa avionske karte da bi počeli sa pripremama.

Selektor Južne Koreje Kim Džong-bo se vratio, a na raspolaganju će biti i bosanskohercegovački defanzivac Samir Memišević. Norveški vezista Ole Selnaes za sada nije integrisan i njegovo prisustvo je pod znakom pitanja.

Sezona se smatra uspešnom za Guangdžou Siti pošto je ekipa izborila mesto u šampionskoj trci. U poslednjem meču Plavi lavovi su izborili četvrto mesto u grupi. Prema poslednjim vestima, Guangdžou Siti se suočava sa finansijskim problemima i kasni sa platama. Glavni sponzor je kompanija za nekretnine, koja je "pogođena" pandemijom. Igrači su, međutim, najavili da podržavaju vlasnika. Pripreme su bile problematične zbog brojnih povreda sa kojima se susretao ovaj tim. Istovremeno je saopšteno da su otišli ​​brazilski vezista Giljermo i napadač Tijago.

KINA 1, PLEJ-OF - 1. KOLO

Ponedeljak

11.00: (3,80) Guangdžou Siti (3,35) Čangčuen (1,92)

11.00: (4,90) Šendžen (3,45) Šangaj Port (1,70)

13.00: (2,15) Peking Guan (3,20) Guangdžou (3,30)

13.00: (8,50) Hebei (4,70) Šandung (1,33)

*** kvote su podložne promenama

--------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

-----------------------------------------------



tagovi

Kina 1Guangdžou EvergrandeGuangdžou R&FŠendženŠangaj PortPeking GuanHebeiŠandungČangčun JatajiAzija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara