Braim Dijaz (Reuters)
Braim Dijaz (Reuters)

Dijaz: Ibra mi je kao stariji brat, Milan je kandidat za Skudeto

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.09.21. | 13:22

Posle odličnog početka sezone, Milanovi navijači su Špancu posvetili pesmu koju su svojevremeno pevali Rikardu Kaki

Jedan od glavnih prioriteta sportskog sektora Milana minulog leta bio je potpis Braima Dijaza. Rosoneri nisu uspeli da isposluju pravo otkupa, pa se Španac na San Siro vratio na dvogodišnju "suvu" pozajmicu. Iz utakmice u utakmicu se potvrđuje da je klub pogodio vraćanjem ofanzivnog veziste za kojeg u Real Madridu ove sezone ne bi bilo mesta.

(1,75) Selta (3,70) Granada (5,40)

Izabrane vesti

Prošlu takmičarsku godinu Dijaz je okončao sa sedam golova i četiri asistencije na 39 mečeva u svim takmičenjima. Od toga je po četiri puta pogađao i nameštao golove u Seriji A pomogavši Rosonerima da sezonu završe kao vicešampioni Italije, To je automatski značilo i povratak giganta u Ligu šampiona posle sedam godina posta. Na startu aktuelne sezone, Dijaz maltene u svakom meču daje ozbiljan doprinos timu i nagoveštava da bi debelo mogao da nadmaši brojke koje je beležio lani, odnosno nameće se kao jedan od vođa tima.

"Volim da preuzimam odgovornost, da budem lider i osećam da sam porastao u tom pogledu. Potpuno sam se prilagodio ovde. Poznajem saigrače bolje i mnogo lakše sarađujemo na terenu", rekao je Dijaz u intervjuu za španski AS.

Daleko je Dijaz od nivoa nekada najboljeg igrača sveta, legendarnog Kake, ali je energijom i pozicijom očigledno podsetio navijače na Brazilca. Otuda mu je posvećena pesma kojui su Milanovi tifozi godinama pevali Kaki. "Siam venuti fin qua, siam venuti fin qua, per vedere segnare Kaka." Ili u prevodu došli smo ovde da vidimo Kaku kako daje gol. Samo su je prepevali sa Braimovim imenom na kraju.

“Sviđa mi se to. On je legenda, igrač u kojeg mladi upiru pogledom, bio je neverovatan. Čast mi je da sam dobio pesmu i hvala navijačima za tretman i ljubav od prvog dana. Ja ću se truditi da se odužim na terenu."

Braim Dijaz (Reuters)Braim Dijaz (Reuters)

Milan je odlično otvorio sezonu i iz prvih šest mečeva osvojio 16 bodova, remiziravši samo sa Juventusom. Otuda je u ovom trenutku uz Inter i Napoli, klub sa San Sira u najužem krugu favorita za titulu.

Borba za Skudeto biće ujednačena, sa velikim brojem pretendenata. Idemo utakmicu po utakmicu, ekipa je puna talenta, spremna da se žrtvuje i predstavlja savršen spoj mladosti i iskustva.

Kroz karijeru je nastupao na više od pet pozicija - kao plejmejker, na oba krila, igrao je po poterebi i špica, drugog napadača, centralnog vezistu... Stefano Pioli nije imao dilemu gde da pozicionira Dijaza, na omiljenu mu poziciju ofanzivnog veziste, a u skadu sa tim dobio je legendarnu Milanovu desetku koju su kroz istoriju nosili Dejan Savićević, Rud Gulit, Zvonimir Boban, Rui Košta, Klarens Sedorf...

"Mogu da se prilagodim svakoj poziciji, ali najbolje se osećam kada igram iza napadača. Volim da koristim prostor, da se ubacujem između protivničkih linija i da tu dobijam lopte. Svi znaju koliko je velikih fudbalera Milana nosilo taj dres, tako da je to za mene jedinstvena privilegija."

Teo Ernandez je i ove sezone jedan od najvažnijih fudbalera Rosonera, a u martu je rekao za AS da bi voleo da Braim ostane sa njim u Milanu. Želja mu se ispunila.

"Teo i ja sjajno sarađujemo kako na terenu, tako i van njega. Mnogo mi je pomogao u Milanu. Svi vide koliko je kvalitetan fudbaler, ali uveravam vas da je još bolji kao čovek."

Nije francuski bek jedini koji je pomogao Dijazu da se adekvatno uklopi u Prestonici mode. Zlatan Ibrahimović je opisujući Španca upotrebio sintagmu "mali ja".

"Ibra mi je kao stariji brat. Uvek zahteva maksimum, a u isto vreme mi daje najbolje savete. Veoma sam mu drag i to mi daje samopouzdanje. On pravi razliku, u igri ili van nje, ali imati njega u ekipi je samo plus – on je i dalje vrhunski fudbaler i pokazuje to na svakom treningu."

Utorak od 21.00 je termin rezervisan za Milanov prvi meč Lige šampiona na San Siru posle sedam godina. Gostuje Atletiko Madrid.

"Liga šampiona je Milanov dom. To svi znaju i utakmica protiv Atletika biće posebna. Biće težak meč za oba tima. Spremili smo brojna oružja, a pritom igramo kod kuće. Međutim, oni su tim koji ne poseduje samo talenat, već neverovatnu spremnost pojedinaca da se žrtvuju za tim."

Iako ove sezone nije bilo mesta za njega u Real Madridu, Karlo Anćeloti ga je apostrofirao kao vrlo bitnog fudbalera za klub.

“Karleto je vrhunski trener i posebna ličnost. Hvala mu na tim rečima, ali trenutno razmišljam samo o Milanu. U Italiju sam se vratio jer je Milan veliki klub i jer osećam povezanost sa njim i navijačima“, zaključio je Dijaz.


tagovi

Braim Dijazac milanMilan

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara