Tim protiv Krakovije (©FK Partizan)
Tim protiv Krakovije (©FK Partizan)

Dileme u sklapanju Partizanove ekipe: Može li Živković da ugrozi Miljkovića, a Pantić Jovića?

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.07.21. | 08:48

I – ko je prvi golman?

Skica Partizanovog tima za novu sezonu dobija sve jasnije obrise. Nije još definisana, ali se nazire. Posle tri kontrolne utakmice na pripremama u Sloveniji, na kojima je delovao dovoljno dobro u napadu, a na poslednje dve sigurno u odbrani, čini se da crno-beli imaju konture sastava kojim će početi takmičenje u Superligi i kvalifikacije za novoformiranu Ligu konferencija.

Na mečevima sa Murom (2:2), Koprom (3:0) i Krakovijom (3:0) stručni štab je dao šansu svim fudbalerima, izuzimajući Makija Banjaka koji se u međuvremenu preselio u Kairat i četvrtog golmana Lazara Slavkovića (planiran da brani pretposlednji kontrolni susret), te niko ne može da se žali na tretman. Ulaskom u završne dve nedelje pripremnog perioda logično je da se pojedincima povećava, a drugima smanjuje minutaža, a pred dve poslednje kontrole tokom boravka u Ptuju (7. jula sa Tabor Sežanom, dan kasnije sa ruskim Rostovim) čini se da postoje najmanje tri dileme ko će na startu sezone zavredeti status prvotimca crno-belih.

Izabrane vesti

Posmatrano formacijski, prva je na gol-crti. Vladimir Stojković je (zasad) ostao član Parnog valjka, ali ne bi trebalo smetnuti s uma da postoji mogućnost transfera kapitena u Saudijsku Arabiju, što ostavlja brisan prostor njegovim konkurentima za poziciju prvog golmana. Pod uslovom da bivši reprezentativac ostane biće to trka u troje, a ako se iskusni čuvar mreže otisne na Bliski istok za mesto među stativama borili bi se Aleksandar Popović i Nemanja Stevanović.

U stručnom štabu ne žele da se izjašnjavaju ko je u prednosti. Kako sami ljudi u Partizanu kažu, svako od njih ima dovoljno kvaliteta da iznese teret takmičarskih utakmica i samo je pitanje finesa ko će dobiti šansu. Stojkovićev adut je iskustvo, Popovićev mladost u nameri da dokaže da nije branio samo zato što je minule sezone bio bonus (naredne gubi taj status), Stevanović da konačno dobije pravu šansu. Nijanse su u pitanju. Dosta toga trebalo bi da bude jasnije za tri dana, posle generalne probe sa sastavom Valerija Karpina, opšte je mišljenje da će ko bude branio protiv Rostova početi i gostovanje novosadskom Proleteru 17. jula.

Vladimir Stojković (©FK Partizan)Vladimir Stojković (©FK Partizan)

Slično kao i kad se povede priča oko toga ko bi trebalo da igra desnog beka. Celu prošlu sezonu uz aut-liniju špartao je Aleksandar Miljković, ali je tokom priprema u Sloveniji pokazao Marko Živković da i te kako može da mu stane na crtu. Miljkovićeva prednost je u saznanju da je duže u klubu, naviknut na zahteve Aleksandra Stanojevića, pre svega kad je defanzivna postavka u pitanju. Živkovićeva u saznanju da poseduje kvalitetan centaršut što je demonstrirao po dolasku iz Voždovca i tek sad kad je došao Rikardo Gomeš, kad će u napadu imati pokretnu metu, njegove karakteristike o ofanzivi mogle bi da dođu do izražaja.

Hendikep Živkovića je u činjenici da „vuče“ suspenziju iz vremena kad je nosio dres Vojvodine, nema pravo da igra dvomeč sa DAC-om iz Dunajske Strede, pa iako je dosta toga pokazao tokom priprema čini se da je u ovom trenutku Miljković bar za pola koraka bliži startnih 11. Uz napomenu da je u završnici minule sezone, kad je Takuma Asano naprasno napustio klub, imao više problema nego dok je japanski krilni vezista bio u Humskoj, pošto mu je novi član Bohuma predstavljao veliku ispomoć u pokrivanju desne strane. Podatak da im je Stanojević ravnomerno podelio minutažu u tri kontrolna meča sugeriše da se i trener lomi koga i kad da stavi u ekipu.

Za treću veliku dilemu struke pobrinuo se Danilo Pantić. Kad se vratio iz Čelsija, posle ne baš blistave sezone u Čukaričkom činilo se da će biti igrač za rotaciju, međutim, tokom pripremnog perioda deluje posvećeno, kao da i sam gori od želje da dokaže najpre sebi, potom i drugima, kako može da bude bolji nego u prethodnim mandatima kad ga je londonski klub slao na pozajmicu. Ne samo zato što je dao dva gola (Kopru i Krakoviji), već zbog stava, odlučnosti, ovaj Pantić je na terenu otresitiji nego pređašnji.

Danilo Pantić (©FK Partizan)Danilo Pantić (©FK Partizan)

I baš kao što Živković ugrožava Miljkovića, tako i vezista iz „klase 1996“ ozbiljno napada Nemanju Jovića na mestu levog krila. Mada, ne bi trebalo zaboraviti da je Jović bonus i, kako stvari stoje, u aktuelnom kadru jedini mlađi od 21 godine koji može da pravi razliku u kontinuitetu. Na kraju krajeva, zatresao je i Nemanja mrežu dvaput (protiv Mure), asistirao Marku Milovanoviću za „otvaranje“ Kopra. I potencijal je, naredna zlatna koka kluba, pa deluje logično da igra redovno. Pogotovo što je stigao do A reprezentacije. Jović jeste u prednosti, ali ako Pantić nastavi ovako...

Možda mala dilema vlada kad su u pitanju pozicije zadnjeg veznog. Dva su mesta, a tri kandidata: Saša Zdjelar, Miloš Jojić i Aleksandar Šćekić. Sva je prilika kako će samo finese odlučivati ko će na teren, zavisno od imena rivala i opredeljenja struke koji tandem da upari ispred odbrambene linije. Kako sad stvari stoje, Zdjelar bi trebalo da je siguran, dok bi se Jojić i Šćekić rotirtali, ali je i prolećni deo prethodne sezone pokazao da neke velike razlike ko igra na tim mestima nema.

Ostali bi trebalo da budu „zakucani“: Igor Vujačić i novajlija Siniša Saničanin kao štoperi, Slobodan Urošević na levom beku (dok se od povrede ne oporavi Ivan Obradović i zaoštri konkurenciju), Lazar Marković kao desno krilo, Bibars Natho u ulozi „desetke“, a Rikardo Gomeš u špicu. Uz varijacije na temu ofanzivne postavke kad (i ako) dođe još jedan napadač malo drugačijih karakteristika nego reprezentativac Zelenortskih Ostrva.


tagovi

Danilo PantićMarko ŽivkovićVladimir StojkovićAleksandar PopovićNemanja StevanovićAleksandar MiljkovićNemanja JovićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara