Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Direktan okršaj za plej-of: Mlađani Jaguares na rasadnik talenata

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.10.21. | 22:25

Kolumbija 1: Sastav iz Monterije dočekuje rivala sa periferije Medeljina

Pet kola pre kraja ligaškog dela kolumbijske Klausure, izvan mesta koje vode u eliminacionu fazu šampionata nalaze se čak četiri od sedam velikana ovdašnjeg fudbala. Vremena još ima, a i bodovne razlike na tabeli i te kako su dostižne. Nije pitanje kako će se velikani dokopati tih pozicija, već kako će, i da li će ekipe koje nemaju često prilike da se bore u plej-ofu uspeti da ih sačuvaju. Za jedno od takvih mesta u direktnom okršaju noćas (23.55) će se na gradskom stadionu u Monteriji boriti Jaguari iz Kordobe i Envigado, klub sa periferije Medeljina. Jer, ako bi se oni iz G7 (velikih sedam) pitali, a uvek se nekako prvenstvo svodi na njih, ta mesta "malim" klubovima ne pripadaju. Činjenica i trn u oku, jesto što su ova dva kluba zaista jedni od mlađih u kolumbijskom fudbalu.

23.55: (1,92) Jaguares de Kordoba (3,30) Envigado (3,90)

Izabrane vesti

Jaguares de Kordoba, poznatiji samo kao Jaguares je profesionlani fudbalski klub koji je osnovan u decembru 2012. godine u gradu Monterija u regiji Kordoba. Njegovo jedino priznanje i najveće dostignuće bilo je osvajanje Kategorije B i promocija u najjači rang takmičenja 2014. godine. Posle četiri leta nastupanja u eliti kolumbijskog fudbala, Jaguari su 2018. godine izborili i prvo međunarodno učešće u Kopa Sudamerikani, koje se nije završilo najbolje, jer su već u prvoj rundi eliminisani od urugvajskog predstavnika Boston Rivera. Zbog česte promeni trenera, tim Divljih mačaka 2019. godine našao se pred ispadanjem iz Kategorije A, ali odlučujući meč sa Atletiko Uilom, uspeli su da reše u svoju korist i time obezbede opstanak u najjačem rangu.

Sa druge strane, gosti nemaju baš tako kratku istoriju kao klub iz Monterija. Envigado je klub iz istoimenog predgrađa Medeljina, osnovan 1989. godine i bio je prvi tim u Kolumbiji koji je iz druge lige ostvario unapređenje u Kategoriju A 1991. godine. Decenijama pre toga, samo profesionalni klubovi su mogli da učestvuju u najjačoj kategoriji kolumbijskog fudbala, i nije postojala promocija iz nižih rangova, koji su bili amaterskog tipa.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih?

Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Klub je inače poznat po kvalitetu svojih mlađih kategorija i broja međunarodnih zvezda koji su počeli svoju karijeru u Envigadu, uključujući Hamesa Rodrigeza, Fredija Guarina, Huana Fernanda Kintera, Mateusa Uribea i Džona Kordobe. Često se smatra jednom od najboljih omladinskih akademija u Južnoj Americi. Svoje utakmice igra na stadionu Južni Polideportivo kapaciteta 12.000 mesta. Uprkos tome što se nalazi unutar gradskog područja Medeljina, stadion generalno ima malu posećenost, zbog zaista malog broja navijača koji ovaj klub podržavaju. Izuzeci su naravno dueli kada gostuju dva najveća kluba u gradu i regiji Anatiokije, Nasional i Independijente. Osim nekoliko međunarodnih učešća u Kopa Sudamerikani, od kojih je poslednje bilo pre gotovo deset godina, Envigado nema nekih značajnijih trofeja.

Što se tiče trenutnog stanja na tabeli, domaći sastav koji predvodi Cezar Tores izgubio je proteklog vikenda čime je prekinuo niz od četiri uzastopna meča bez poraza. Kao gosti, poraženi su u Barankilji od Juniora 2:1, i na taj način, sa 21 bodom spali su na osmo i poslednje mesto na tabeli koje vodi u plej-of. Ipak, Jaguari će na svom stadionu nastojati da se vrate na put pobede i time ponovo posle tri godine uđu u najužu konkurenciju za šampionski pehar.

Gosti, sa druge strane, dolaze u Monteriju sa ubedljivom pobedom ostvarenom na svom Polideportivu protiv Agilas Doradasa 4:1. Ali ono najvažnije za tim Hosea Alberta Suareza je to što su tim trijumfom konačno prekinuli niz od šest utakmica bez pobede. Ipak, tako dug period bez upisana tri boda ostavio je posledice na sastav iz predgrađa Medeljina, koji se dobar deo prvenstva držao pri samom vrhu tabele, a sada sa 22 osvojena boda zauzima sedmo mesto, sa samo bodom prednosti u odnosu na noćašnjeg rivala.

Za oba tima bi pobeda bila veliki korak ka očuvanju pozicija koje vode u eliminacionu fazu prvenstva, dok bi podela bodova najviše odgovarala velikanima koji vrebaju ispod crte. Tik ispod 8. mesta koje trenutno pripada Jaguarima nalaze se Independijente Medeljin i Amerika iz Kalija sa po 19, tu je i Deportivo Kali sa 18, a samo par pozicija niže, ali ne toliko bodovno udaljen nalazi se i Independijente Santa Fe sa 17 prikupljenih bodova. Svi oni žele da se u preostalih pet kola dokopaju pozicija vrednih doigravanja.

Na poslednjih deset susreta ovih timova nije viđena nijedna pobeda za Jaguare, dok je Envigado ostvario četiri trijumfa uz pet nerešenih ishoda. Opet, poslednji uspeh u Monteriji Narandžasti su zabeležili još pre tri godine, dok su Divlje mačke svoj poslednji trijumf upisale pre četiri godine, na istom ovom stadionu.

KOLUMBIJA 1 - 15. KOLO

Petak

Onse Kaldas - La Ekidad 2:1 (2:0)

23.55: (1,92) Jaguares de Kordoba (3,30) Envigado (3,90)

Subota

02.00: (2,30) Kindio (3,00) Alijansa Petrolera (3,20)

21.00: (3,00) Patriotas (2,90) Deportivo Pereira (2,50)

23.00: (2,15) Bukaramanga (3,00) Deportivo Pasto (3,50)

Nedelja

01.05: (3,15) Independijente Medeljin (2,65) Deportes Tolima (2,60)

03.10: (1,95) Miljonarios (3,30) Junior (3,80)

23.00: (2,85) Aguilas (2,90) Deportivo Kali (2,60)

Ponedeljak

01.05: (2,90) Amerika Kali (3,00) Atletiko Nasional (2,50)

03.10: (3,35) Atletiko Uila (2,95) Independijente Santa Fe (2,25)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

EnvigadoKolumbija 1Jaguares Kordoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara