Gabrijel Baraljas i Ivan Tores (©AFP)
Gabrijel Baraljas i Ivan Tores (©AFP)

"Domaćinski" Atletiko Gojaniense juri dva gola minusa na tuđem stadionu

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.07.22. | 23:03

Kopa Sudamerikana: Brazilski tim zaostaje 0:2 u duelu osmine finala sa Olimpijom, koju dočekuje na stadionu Gojasa umesto na svom terenu

Prolazeći kroz četiri perioda od četiri uzastopne utakmice bez pobede, Atletiko Gojaniense noćas (02.30) ispred sebe ima nekadašnjeg trostrukog šampiona južnoameričkog kontinenta, paragvajsku Olimpiju. U potrazi za povratkom posle rezultatskog deficita iz Asunsiona, Dragao neće moći da igra na svom stadionu Antonio Ačioli, koji nema minimalni kapacitet koji se zahteva od ove sezone po propisima za trenutnu fazu takmičenja. Tako je za mesto održavanja utakmice izabran stadion Sera Duradu u Gojaniji, domu Gojasa.

Paragvajski klub dolazi sa prednošću od 2:0 u prvoj utakmici, te će u slučaju novog uspeha, remija ili čak poraza sve dok postoji minimalna razlika, ostvariti plasman u narednu rundu takmičenja. Sa druge strane, da bi domaćini promenili situaciju, potrebno je da pobede sa najmanje dva gola razlike kako bi dvomeč otišao u penal završnicu, a za direktan plasman u četvrtfinale neophodan im je trijumf od tri pogotka razlike.

Izabrane vesti

U nedelju, 3. jula, Atletiko se suočio sa još jednim klubom koji je noćas takođe u borbi za plasman u četvrtfinale Kopa Sudamerikane. Na stadionu Antonio Ačioli odigrao je susret 15. kola brazilske Serije A protiv Sao Paula. Bio je to meč u kojem je, formalno domaći sastav, imao veći posed lopte i stvorio više prilika. Ipak, na kraju, Dragao je poražen rezultatom 2:1. Na ovaj način Atletiko je sa 17 osvojenih bodova iz četiri pobede, pet remija i čak šest poraza, stacioniran na 16. poziciji na tabeli, što je prvo mesto van zone ispadanja, iako ima isti skor kao i Gojas, koji zauzima 17. mesto i prvi je klub ispod crte.

Atletiko Gojaniense od početka igra u Kopa Sudamerikani i do osmine finala dospeo je kao prvoplasirani u Grupi F, koju su činili ekvadorski LDU, čileanska Antofagasta i argentinsa Defensa i Hustisija. Sa 13 osvojenih bodova u šest utakmica, njegova kampanja zabeležila je četiri pobede, jedan remi i jedan poraz, sa 11 postignutih i pet primljenih golova. Tim predvođen trenerom Žoržinjom više se istakao po efikasnosti u nego u defanzivnim zadacima, što i pozitivna gol razlika od +6 dokazuje.

02.30: (1,70) Atletiko GO (3,50) Olimpija (4,80)

Protivnik Atletika u osmini finala, Olimpija, debitovala je na Kopa Sudamerikana sredinom prošle nedelje. Pošto je eliminisana iz Kopa Libertadores, kao trećeplasirana u Grupi G sa Kolonom, Sero Portenjom i Penjarolom, takozvani “Kralj kupova” je ušao direktno u osminu finala drugog po jačini klupskog takmičenja na Zelenom kontinentu. Sa osam osvojenih bodova u šest utakmica, njegova kampanja sadržala je dve pobede, dva remija i dva poraza, sa četiri postignuta i isto toliko primljenih golova. Tim predvođen Paragvajcem Hulijom Kaseresom više se istakao po doslednosti u defanzivi nego u fazi napada.

Olimpija je u nedelju 3. jula imala meč koji se može smatrati prijateljskim. Bio je to gostujući susret sa Guaranijem, ispunjavajući obavezu 22. i poslednjeg kola Aperture, iliti prve polovine paragvajskog prvenstva u sezoni 2022. Format je već bilo definisan, dva kola pred kraj, krunisanjem Libertada. Uprkos tome što je susret bio samo ispunjavanje propozicija takmičenja, Olimpija je pobedila sa 2:0, čime je došla do 43 boda iz 13 pobeda, četiri remija i pet poraza, tek toliko da zauzme treće mesto na tabeli, sa 14 bodova manje od vodećeg Libertada. Pobeda je, međutim, produžila niz bez poraza na sedam mečeva. Serija, koja je počela 25. maja, obuhvata šest pobeda i remi.

Iako će morati da preokrene trenutni deficit od dva gola, Atletiko traži samopouzdanje u činjenici da dobro igra kod kuće, gde za sada ima maksimalan učinak u ovom takmičenju, nadmašivši svoje protivnike sa gol-razlikom 8:2 u tri utakmice grupne faze. Za ovaj meč trener domaćih Žoržinjo nastupiće sa veoma agresivnim planom igre u fazi ofanzive, sa ciljem da preokrene nedostatak od 2:0 koji je pretrpeo u Paragvaju.

Očekuje se da će vezista i najbolji asistent u timu Zmejva, Marlon Freitas biti van terena do kraja jula zbog povrede butine, dok bi Dudu mogao da bude na raspolaganju posle nekoliko propuštenih mečeva zbog povrede skočnog zgloba. Videli smo i tri novajlije u prvoj postavi prošlog vikenda kada su izgubili 2:1 od Sao Paula, to su su Edson, Erton i Šejlon koji su zamenili Vandersona, Luiza Fernanda i Žoržinja. Pretpostavlja se da je strateg domaćih odmarao svoje prvotimce za ovaj susret, koji se ponovo očekuju u startnoj postavi.

Prednost za Olimpiju u prvom meču doneli su Derlis Gonzalez i Alehandro Silva, dok je golman Gaston Olveira zaustavio čak pet direktnih šuteva u okvir gola. Valter Gonzales, Saul Salsedo, Ugo Kintana i Fernando Kardozo bili su jedini igrači koji su postigli golove u grupnoj fazi Kopa Libertadores, pa se od njih očekuje da zadaju ključne udarce i u revanšu. Giljermo Paiva kao najbolji strelac tima iz Asunsiona broji osam postignutih golova od početka sezone, i nema sumnje da će predstavljati glavnu pretnju po gol Zmajeva iz Gojanije.

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Sreda

Union Santa Fe - Nasional 1:2 (0:0) /prvi meč 0:2/

/Britez 70 - Ramirez 78, Rodrigez 83/

Internasional - Kolo Kolo 4:1 (2:1) /prvi meč 0:2/

/Bustos 29, Edenilson 2:1, Alemao 60, Enrike 74 - Kosta 15/

Četvrtak

Seara - Strongest 3:0 (2:0) /prvi meč 2:1/

/Ričardson 24, Luis 27, Lima 53/

Melgar - Deportivo Kali 2:1 (0:0) /prvi meč 0:0/

/Kuesta 58, 73 – Moskera 90+7/

Santos - Deportivo Tačira 1:1 (0:1) – 2:4 posle penala /prvi meč 1:1/

/Leonardo 69 – Uribe 27/

Petak

00.15: (2,25) Lanus (3,10) Independijente Del Valje (3,20) /prvi meč 1:2/

02.30: (1,70) Atletiko GO (3,50) Olimpija (4,80) /prvi meč 0:2/

02.30: (1,75) Sao Paulo (3,45) Universidad Katolika (4,60) /prvi meč 4:2/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaAtletiko GojanenseOlimpija Asunsion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara