Đanluiđi Donaruma (Reuters)
Đanluiđi Donaruma (Reuters)

Donaruma prvi put o odlasku iz Milana: Pozvali su me i rekli da su doveli novog golmana

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.02.22. | 10:21

Italijanski golman izneo svoju verziju kontroverznog odlaska sa San Sira

Kada ga je Siniša Mihajlović stavio na gol Milana sa 16 godina, delovalo je to kao iznuđeno rešenje i hazardersko kockanje, a ispostavilo se kao početak velike karijere. Đanluiđi Donaruma je tada postao drugi najmlađi golman u istoriji italijanskog fudbala. Da je reč o zaista retkom talentu, bilo mu je potrebno samo nekoliko utakmica demonstracije.

Milan ne samo da je tada dobio golmana za narednih desetak godina već su mnogi u Donarumi videli nastavak velike tradicije legendarnih kapitena poniklih u klubu poput Franka Barezija ili Paola Maldinija. Popularni Điđo je bio predodređen da postane simbol nekog novog Milana i povratka na staze stare slave.

Izabrane vesti

Ipak, bajka nije trajala kao što se očekivalo. Prste je umešao kontroverzni agent Mino Rajola i zalepio Donarumi etiketu jednog od najvećih „izdajnika“ i „plaćenika“ evropskog fudbala. Skoro svako leto je trajala saga oko Donarumine budućnosti u Milanu i neizvesnost oko ostanka. Navijači su strepeli od njegovog odlaska u redove mrskog rivala Juventusa da bi se priča prošlog leta napokon završila. Direktor Paolo Maldini nije pristao na Rajoline uslove da Donaruma sa platom od 12.000.000 evra godišnje neto postane ubedljivo najplaćeniji igrač Serije A i da mu se tadašnja plata praktično duplira. Presekao je da niko u svlačionici ne može da bude toliko iznad ostali. Donaruma je kao slobodan igrač napustio klub koji ga je odškolovao i potpisao je basnoslovan ugovor u Pari Sen Žermenu.

Italijan je odlaskom na nepopularan način spalio sve mostove sa navijačima Milana i postao omražen među njima. Izabrao je da ćuti na njihove uvrede i prozivke da bi sada u velikom intervjuu za Gazeto delo Sport prvi put progovorio i otkrio makar deo njegove priče.

„Posle toliko godina, nije bilo lako rastati se sa klubom kao što je Milan. Tamo sam odrastao kao fudbaler i čovek. Mogu samo da zahvalim klubu za sve što je uradio za mene. I navijači su me uvek tretirali dobro. Tamo sam se uvek osećao kao kod kuće. Ali znate kako su se onda stvari odvijale dalje... Možda danas svi krive mene, a i ne pogledaju drugu stranu. Reći ću samo da je poslednji telefonski poziv iz kluba bio da me obaveste da su angažovali novog golmana. I tako se sve završilo“, kaže Donaruma.

Italijanski reprezentativac otkriva da uprkos negativnim komentarima i uvredama navijača i dalje navija za Milan i da prati šta njegov donedavni klub radi.

„Kao navijač pratim strastveno šta se dešava. Često se čujem sa bivšim saigračima i trenerom Piolijem. Srećan sam što Milanu ide dobro. Nadam se da će izdržati do kraja. Pratio sam derbi protiv Intera i uživao u pobedi“.

Navijači Milana danas prezadovoljno konstatuju da je njihov klub dovođenjem Majka Menjana iz Lila povukao sjajan potez i čak neki smatraju da je Francuz bolji golman od Donarume.

„Pažljivo ga pratim i do sada je ostavio jako dobar utisak. Čestitam mu na svemu što je do sada uradio i koliko je pomogao Milanu. Srećan sam zbog njega i zbog svih ostalih momaka u ekipi“.

Iako je u PSŽ došao kao zvezda, Donaruma tamo nije nedodirljiv kao što je bio u Milanu. Deli minutažu sa Kejlorom Navasom i ove sezone je u prvenstvu i Ligi šampiona branio na manje od pola utakmica. Kostarikanac deluje bolje i sigurnije pa je dobio i veću minutažu. A šuška se i da njih dvojica nisu baš u najboljim odnosima...

„Znao sam da će biti ovako kada sam dolazio. Ne znam kako on razmišlja ali imamo dobar odnos. Nije istina da je bilo varnica između nas dvojice. On je dobar momak i sa moje strane nema nikakvih problema“.

Iako bi se moglo reći da je najskuplja golmanska rezerva na svetu, prezadovoljan je zbog dolaska u Pariz.

„Sve je super. Ekipa me je prihvatila sjajno od starta. Odlično sam se snašao, našao sam kuću i nove prijatelje. Marko Verati mi je mnogo pomogao. Iako nije bilo lako na početku, sad se osećam kao kod kuće. Za picu i kafu se nekako snalazim. Želeo sam da probam nešto novo i mislim da sam napravio pravi izbor. Verujem da je PSŽ bio moja sudbina. Pratili su me godinama i uvek su činili da se osećam poželjnim. Predsednik Al Kelaifi i direktor Leonardo su radili sve da mi pokažu koliko me žele. Navijači Pari Sen Žermena mi daju osećaj važnosti u svakoj utakmici“

Svlačionicu deli sa imenima poput Mesija, Ramosa, Nejmara, Mbapea a letos je predstavljen u društvu nekih od njih kompletirajući megalomanski plan francuskog kluba.

„U avgustu je bilo baš ludo. Impresivno je kada vas predstave sa svim tim šampionima. Ne znam koga da izdvojim od njih... Svi su fenomenalni. Svaki dan ih gledam i vidim na koliko visokom su nivou. Pre neki dan sam se našao u centru ševe sa njima na treningu i posle toga mi se vrtelo u glavi. Ovo je moja prva Liga šampiona i osećaj je jedinstven. Normalno da se od nas mnogo očekuje. Protiv Reala će biti teško ali borićemo se da prođemo“.

Kao što je PSŽ doveo Donarumu za džabe, tako danas rizikuje da na isti način ostane bez Kilijana Mbapea. Donaruma vrlo dobro zna u kakvoj situaciji je Francuz.

„Sa Kilijanom imam sjajan odnos i često se šalimo. Ali o tim stvarima ne pričamo. To je odluka koja pripada samo njemu. Nije na meni da mu govorim šta da radi. On je pametan momak i zna šta je najbolje za njega“.

Letos je sa reprezentacijom Italije osvojio Evropsko prvenstvo i napravio ogroman uspeh nad kojim se nadvila senka neuspeha u kvalifikacijama gde Azuri nisu uspeli direktno da se plasiraju na Mundijal u Kataru. Sada ih u baražu čeka Portugalija.

„Osvajanje Evropskog je ostvarenje sna. Pobeđivati u dresu Italije je nešto sasvim posebno. Bilo je to pravo remek delo zahvaljujući selektoru Manćiniju i svih u ekipi. Skoro svaku noć pred odlazak na spavanje se prisetim tih momenata i naježim se. Nismo ostvarili cilj u kvalifikacijama za Mundijal, mogli smo bolje ali ubeđen sam da ćemo se plasirati u Katar. Svi znaju kakva smo grupa ljudi i kako reagujemo u teškim situacijama. Biće teško ali ćemo da se izvučemo i da odemo na Mundijal. Svakako bi bilo bolje da smo izvukli nekoga drugog nego Portugalce. Ali pre toga moramo da pobedimo prvi meč plej-ofa i da dođemo do njih. Ko god da nam dođe, bićemo spremni i nećemo se plašiti“, zaključio je Donaruma.


tagovi

Đanluiđi Donaruma

Obaveštavaj me

Milan
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara