Džesi Marš (©Reuters)
Džesi Marš (©Reuters)

Dortmundov talenat i Red Bulova fudbalska filozofija - nije loša kombinacija

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.06.20. | 09:18

Amerikanac Marš ozbiljan kandidat da nasledi Lusijana Favra...

Ni 4:0 u velikom derbiju protiv Šalkea, niti 6:1 sa Paderbornom u prošloj rundi... Pa ni trijumf protiv Bajerna za trofej u Superkupu na startu sezone - ništa od toga značajno ne utiče na vetrove koji ovih dana šibaju Rurom i opasno ljuljaju stolicu Lusijana Favra. Koliko god bili svesni Bajernove nadmoći Hans Joakim Vacke i njegovi saradnici nadali su se da bi ove sezone mogli da prekinu bavarsku dominaciju, pogotovo nakon trećine sezone, kada je klub iz Minhena, tada još sa Nikom Kovačem na klupi, skliznuo na sedmo mesto i u serijama prosipao bodove.

Ali ništa od toga. Kad god je bilo važno - Borusija je poklekla. U prvom delu sezone, na Alijanc areni, Bajern je razmontirao Favrove zamisli (4:0), da bi ga pre osam dana Hansi Flik bukvalno "odradio". I ništa od drame u finišu Bundeslige. Još jedna godina tuge za armiju navijača u žutom.

Izabrane vesti

Otuda ne čudi što se već poduže nižu imena i spekuliše o potencijalnim naslednicima iskusnog švajcarskog stručnjaka. Mada Favr ima veoma snažno uporište u određenim strukturama medijskog života u Nemačkoj većina poznavaoca prilika u Bundesligi smatra da će Dortmund u novu sezonu ući s novim trenerom. Do sada su ne najčešće pominjala imena Nika Kovača, Erika ten Haga i Danijela Farkea, da bi Bild u današnjem izdanju "promovisao" novog kandidata - Džesija Marša!

U pitanju je Amerikanac s jednogodišnjim trenerskim iskustvom u Evropi (kao prvi trener), a pre nekoliko dana osvojio je prvi trofej u karijeri sa RB Salcburgom - tukao je u austrijskom kupu Austriju Lustenau sa 5:0. Marš je produkt Red Bula, odnosno Ralfa Rangnika, kom je bio pomoćnik prošle sezone u RB Lajpcigu, tako da zna jezik i ima određeno iskustvo iz Bundeslige. Njegov kredo je: Uspeh u fudbalu određuje pravi mentalitet.

Mnogo više od tog trofeja u austrijskom kupu Džesija Marša proslavile su prošlogodišnje igre u Ligi šampiona, gde se Salcburg isprsio u veoma teškoj grupi sa Liverpulom, Napolijem i Genkom. Igrali su Bikovi sjajan fudbal, zabeležili dve pobede i bili najefikasniji tim sa 16 pogodaka. Erling Haland bukvalno je eksplodirao pod Maršom, a promovisao je još nekoliko mladih igrača...

Kada su mu na zimu prodali Halanda, Pongračića i Minamina pao je drugo mesto, iza LASK-a, međutim oduzimanje bodova klubu iz Linca vratilo je Salcburg na lidersku poziciju, pa je Džesi Marš na putu da osvoji duplu krunu.

"Ovo nije jeb..a prijateljska utakmica, ovo je Liga šampiona", ostaće upamćen njegov žestok govor na poluvremenu meča protiv Liverpula na Enfildu, kada su Austrijanci uspeli da stignu 0:3, da bi na kraju ipak doživeli poraz - 3:4.

Bild piše da je njegov stil igre oblikovao Rangnik, odnosno Red Bulova škola: hrabrost, aktivnost 90 minuta i agresivan presing.

A to se potpuno uklapa u filozofiju kojoj teže na Vestfalenu...


tagovi

Džesi MaršSalcburgBundesligaLusijan Favr

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara