Bruno Gimaraes i Edi Hau (Reuters)
Bruno Gimaraes i Edi Hau (Reuters)

Došao je kraj maltretiranju: Klinac iz kraja naučio da uzvrati i veruje da može da "prebije" svakoga

Vreme čitanja: 6min | pon. 24.10.22. | 11:25

Kako je jedan od najtalentovanijih engleskih stručnjaka Edi Hau za kratko vreme od Njukasla napravio tim koji nije više puki statista u duelima protiv klubova velike šestorke

Bila je jesen 2021. godine. Njukasl tek što je dobio novog, prebogatog vlasnika iz Saudijske Arabije, a nad Sent Džejmsis parkom nadvio se oreol. Oreol u vidu loga dolara, ili evra, kako vam drago. Na Njukasl je maltene prestalo da se gleda kao na fudbalski klub, u očima mnogih pretvorio se u one scene iz holivudskih filmova kada se nakon speklakularne pljačke banke iz džakova istresu kule građene od svežnjeva nedavno ištampanih novčanica koje još mirišu na štampariju.

Da skratimo priču, vrlo brzo klub je uručio otkaz Stivu Brusu plativši mu naknadu od 10.000.000 evra i krenula je potraga za trenerom koji će biti kadar da rukovodi ambicioznim, ali opet strpljivim projektom lansiranja Njukasla u engleski, kasnije i evropski fudbalski vrh. Godinu dana kasnije, Njukasl može da zahvali Bogu i svim svecima što ga je na putu do ko zna koje alternative Edija Haua, odbilo sijaset trenera - Unaj Emeri, Erik Ten Hag, Stiven Džerard, Paulo Fonseka...

Izabrane vesti

Možda se to nije jasno moglo sagledati takmičarske 2021/22, u Hauovoj premijernoj sezoni, kada je Njukasl bio predmet podsmeha, a velika šestorka engleskog fudbala ga šamarala kako je htela. Od Sitija je u dva meča primio devet golova, nije dao nijedan. Liverpul ga je tukao oba puta, Totenhem u aprilu mesecu ove godine zgazio u severnom Londonu 5:1. Okršaji sa najmoćnijim timovima Engleske, ali i sposobnost da se održavaju serije nepobedivosti protiv srednje i niže klase ostrvskih klubova pokazuje koliko je jedan od najtalentovanijih trenera Engleske transformisao Svrake.

Čini se da je baš Njukasl bio idealan klub za Haua, a Hau idealan trener za Njukasl. Crno-beli su mladog engleskog stručnjaka izvukli iz trenerskog lenčarenja, oživeli mu karijeru. Predugo je Hau sedeo na klupi Bornmuta i slušao priče o svom talentu koji je, bez adekvatne odskočne daske, počeo da rđa. Nakon što je napustio Vitaliti stadion, preko godinu dana Hau je besposličario, ili je, da ne budemo prestrogi, jadnostavno shvatio da mu je potrebna pauza. Zapravo, dok je bio na birou rada, Hau je radio na sebi i usavršavao se na različitim trenerskim skupovima. Kao što je Njukasl prošlog novembra, iako je prvo posegnuo za mnogim većim trenerskim imenima, shvatio da mu nije neophodan gotov proizvod, već čovek koji će rasti zajedno sa Njukaslovim projektom.

I Hau je za sada, apsolutni pogodak! From Eddie How(e), to know How(e)!

Mnogo je skepse vladalo kada je uprava kluba već u januaru istresla preko 100.000.000 evra na Bruna Gimaraisa, Den Burna, Krisa Vuda i Kijerana Tripijea. Tripije je jedini bio sigurna opklada, ostali su predstavljali apsolutni rizik. Ispostavilo se da su osim Vuda (30.000.000) koji se ispostavio kao bačena para, svi ostali opravdali, a Bruno Gimarais debelo prebacio očekivanja.

U dva prelazna roka, Hau je dobio devetoricu novih fudbalera i savršeno uspeo da posloži kockice. Pod njegovom komandom, jedan Migel Almiron koji je poslednje dve tri godine na Sent Džejmsis parku nosio etiketu velikog promašaja, počeo je da igra u životnoj formi... A Njukasl je prestao da gubi i počeo da pobeđuje velike.

Zašto je pomenuti debakl od Totenhema iz aprila meseca ključan za razumevanje Njukaslovog preporoda. Zato što je sinoć taj isti, pa u odnosu na prošlu sezonu solidno nadograđeni Totenhem, uglavnom bio nemoćan protiv Hauovih pulena. Vodio je Njukasl 2:0 na poluvremenu, verovatno oštećen za penal posle kojeg bi dodatno obeshrabrio Pevce. Umesto jedanaesterca, par minuta kasnije gost je primio gol u severnom Londonu, ali i u takvim okolnostima, kada bi se mnoge ekipe raspale, pokazao zrelost i sprečio Totenhem da u završnih pola sata stvori krštenu šansu za gol.

“Uz malo sreće, ova pobeda na će nam dati samopouzdanje i veru da je samo nebo granica. Fizički, tehnički i taktički, igrali smo na vrlo visokom nivou. Uz ovakvu igru možemo da pobedimo bilo koga. Ovo je najbolja partija otkako sam stigao u klub. Bili smo zaista hrabri i bez lopte i sa njom u nogama", rekao je Hau posle utakmice i nema sumnje da je samopouzdanje koje oseća preneo i na svoje izabranike.

Zaključao je Bruno Gimaras sredinu terena posle dve neprospavane noći zbog rođenja deteta. Hau je bio spreman da ga poštedi i da mu slobodno, Brazilac nije želeo. Bez njegove sigurnosti u manevru, pitanje je kako bi se londonski izlet završio. Više niko ne preispituje zašto je za transfer momka koji je po dolasku u klub izabrao broj taksi vozila. Niko se više ne pita zašto je na Brunov transfer potrošeno 42.000.000 evra fiksno i još 8.000.000 kroz bonuse.

Bivši fudbaler Liona je, verovali ili ne, od premijerligaškog debija, najbolji fudbaler Njukasla u čak sedam kategorija - dobijenim duelima (165), oduzetim loptama (154), startovima (70), iznuđenim faulovima (59), udarcima u okvir gola (15), učešćima u golovima (10), golovima (7).

“Bio je izvanredan. Dam nam je i srce i dušu. On je vanserijski fudbaler", kratko je prokomentarisao Hau lidera svog tima nakon velike pobede nad Totenhemom.

Da jeste, veliki novac uplivao u klub i olakšao život Njukaslu, ali ne svodi se sve na učinak fudbalera koji su tim novcem kupljeni. U dva prelazna roka potrošeno je 236.000.000 evra, u tu sumu jesu stali transferi danas standardnih prvotimaca poput Gimaraisa, Tripijea, Burna, Nika Poupa, Svena Botmana, ali konstantan doprinos igrama i rezultatima takođe daju starosedeoci.

“Mnogi od njih bili su od ranije ovde. Cenite igrače zbog njihovih igara, ne zbog načina na koji su došli ili na koji je tim sastavljen", rekao je strateg Svraka.

Migel Almiron je dugo bio predmet podsmeha u Premijer ligi. A onda se vidno alkoholisani Džek Griliš na proslavi Sitijeve titule, dok je objašnjavao ključ odlučujuće pobede protiv Aston Vile, drznuo da izusti "... Pošaljite Rijada (Mareza) na klupu, igra kao Almiron". Tada se Džek cerio, a danas se Almiron zadovoljno smeje jer je od tog trenutka Paragvajac postigao šest, a Englez samo jedan gol.

Došao je Almiron pre skoro četiri godine kao najbolji fudbaler MLS-a, ne terenu delovao kao da je fizički nedorastao zahtevima premijer lige i posle samo devet golova na prvih 110 utakmica izgledao je kao jedan od najvećih promašaja u istoriji kluba. U ovoj sezoni već ima šest pogodaka na 12 nastupa. Paragvajčeva fudbalska renesansa!

Sinoć je u 40. minutu proleteo pored Rajana Sesenjona i Klemona Lenglea kao da ne postoje pre nego što je matirao Iga Lorisa za vođstvo od 2:0. Bio je to četvrti okršaj ove sezone protiv rivala iz velike šestorke i prva pobeda. Ali za razliku od prošle sezone kada je od dolaska Haua Njukasl izgubio sedam od devet utakmica iz te kategorije, ove sezone daleko je od džaka za udaranje. Velikani su možda pomislili da je Njukasl klinja iz kraja za maltretiranje... Ali dete je poraslo, nabacilo mišiće, preraslo udaranje u džak i izraslo u ozbiljnog sparing partnera... Onog od kojeg na kraju dobijete poštene batine.

Jedini poraz u Prmeijer ligi naneo mu je Liverpul i to golom u osmom minutu nadoknade, imao je Siti u šaci i vodio 3:1 u meču koji je završen bez pobednika, sa Old Traforda otišao bez primljenog gola (0:0), a protiv Totenhema najavio da je željan borbe za Evropu. Za Ligu šampiona u čiju je zonu juče uplovio je verovatno još rano, ali crno-beli brod je na pravom kursu.


tagovi

Edi HauNjukaslBruno GimaraišMigel Almiron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara