Stefan Čupić (Star sport)
Stefan Čupić (Star sport)

Drama na istoku: Zlatnom Orliću zabranili da uđe u zemlju zbog podrške separatistima

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.09.22. | 13:53

Propao mu transfer

Dve godine je srpski golman Stefan Čupić zarađivao fudbalski hleb na Kavkazu, hteo je opet ali mu je zabranjeno.

Član šampionske generacije Srbije sa EP za omladince 2013. godine u Litvaniji je imao dogovoren transfer u azerbejdžanski Kapaz ali mu je zabranjen ulazak u ovu zemlju zbog navodne podrške jermenskim speratistima na društvenim mrežama.

Izabrane vesti

Čupić je dve godine igrao za jermsnki Ararata iz kojeg je pre godinu i po dana otišao u Olimpijakos iz Nikozije. Ovog leta mu je sa Kipranima istekao ugovor, tri meseca je bio slobodan igrač i prihvatio je poziv Kapaza. Ali...

„Od mog dolaska u Azerbejdžan nema ništa jer mi nisu odobrili vizu za ulazak u zemlju. Na mojim profilima na društvenim mrežama nećete naći bilo kakve političke objave jer ih nije ni bilo. Klub i trener su želeli da me dovedu ali nije mi odobrena viza samo zato što sam igrao u Jermeniji. Iako sam državljanin Srbije, a ne Jermenije. Nisam na društvenim mrežama postavljao nikakve objave u znak podrške Jermeniji, ali na kraju ipak neću moći da dođem u Azerbejdžan“, rekao je Stefan Čupić za tamošnje medije.

Ipak, oni su našli jednu objavu sa Stefanovog instagram profila na kojoj jer jermanska zastava uz poruku „Srbi uvek uz vas“. Očigledno je to bilo dovoljno azerbejdžanskim službenim licima da mu zabrane ulazak u zemlju.

Dve sovjetske bivše republike su tradicionalno u neprijateljskim odnosima i često na granici rata koji je opet na ivici. Neprijateljstvo je počelo pre sto godina kada su obe zemlje istog dana proglasile nezavisnost i počele da polažu prava na teritorije ovog drugog. Nekoliko godina pre toga je nad jermenskim narodom izvršen genocid od strane otomanskog carstva, a Azebejdžan je uvek bio usko vezan za Tursku i posmatran i ponašao se kao njen „mlađi brat“. Posle rata koji je trajao pod 1918. do 1902. obe republike je anketirao SSSR i ukinuo im nezavisnost.

Netrpeljivost i rivalitet su tinjali i u Sovjetskom Savezu a konflikt je opet proključao 1988. pred raspad države kada je na referendumu u azerbejdžanskom regionu Nagorno Karabah sa većinskom jermenskom populacijom izglasana secesija i pripajanje Jermeniji. Počeo je rat koji je trajao šest godina i završio se porazom Azerbejdžana. Nagorno Karabah je faktički postao nezavisan ali međunarodno nepriznat. Azerbejdžan od tada nije odustao od pretenzija na pomenutu teritoriju i novi rat je krenuo 2020. kada je Azerbejdžan za mesec i po dana povratio veći deo izgubljene teritorije iz prvog rata.

Pre nekoliko dana su u regionu opet počeli oružani sukobi...


tagovi

AzerbejdžanJermenijaStefan Čupić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara