Pogled na stadion u La Pazu (©Shutterstock)
Pogled na stadion u La Pazu (©Shutterstock)

Drama u Boliviji: Tri kandidata za titulu, borba i za Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikanu

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.12.20. | 12:29

Poslednje kolo Aperture razrešiće sve dileme u šampionatu ove južnoameričke države. Olvejz Redi na pragu istorijske titule, šansu vrebaju Strongest i Bolivar, Orijente Petrolero ima 10 zaraženih igrača

Egzotika podno Anda. Šampiona Bolivije dobićemo dva sata pre Nove 2021. godine. Simpatično prvenstvo ove južnoameričke države nekoliko puta je bilo odlagano posle pandemije virusa korona, ali se krajem prošlog meseca lopta konačno zakotrljala. Za nešto više od mesec dana odigrana je čak 91 utakmica. Igralo se u ubrzanom ritmu, svaki dan, a sedam mečeva poslednjeg 26. kola igraju se u istom terminu od 20.00 po našem vremenu (lokalnom od 15.00).

Ključa pred poslednje kolo, kako za titulu, tako i za plasman u Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikanu. Bolivijska federacija je odlučila da nema ispadanja ove godine. Tri tima se bore za titulu, a to su Olvejz Redi, Strongest i Bolivar. Olvejz Redi, popularni Milioneri iz La Paza (grb je sličan argentinskom gigantu River Plejtu, pa otuda imaju i isti nadimak kao i velikan iz Buenos Ajresa) ima bod više od Strongesta i u slučaju pobede u gostima protiv Nasionala Potosija okitiće se istorijskom krunom u Aperturi za 2020. godinu.

Izabrane vesti

Bila bi to premijerna titula za ovaj klub u Profesionalnoj ligi Bolivije. Pre dve godine su Milioneri osvojili Kup Simona Bolivara. Posle 43 godine je izboreno učešće u Kopa Libertadoresu, ali ono što žele u timu iz La Paza je istorijska titula. Bili su najbolji u šampionatu La Pazu dva puta, davnih 1951. i 1957. godine.

Neće biti lako lideru jer se domaćin Nasional Potosi bori da sačuva jedno od prvih osam mesta koje vodi u kvalifikacije za Kopa Sudamerikanu, drugorangirano takmičenje na tlu Južne Amerike.

Strongest ne drži sve u svojim rukama jer ima bod manje od gradskog rivala Olvejz Redija. U poslednjem kolu gostuje Blumingu u Santa Kruzu. Domaćin nije siguran na mesto koje naredne sezone vodi u kvalifikacije za Kopa Sudamerikanu, pa će imati motiv u večerašnjem meču.

Najlakši posao ima najpoznatiji klub u zemlji - Bolivar. U goste na stadionu Ernando Siles u La Pazu dolazi Orijente Petrolero, ekipa stiže bez čak 10 igrača koji su zaraženi virusom korona. U slučaju istog broja bodova u Boliviji odlučuje gol-razlika, a neverovatan je podatak da sva tri pretendenta na titulu imaju identičnu gol-razliku od +28. Bolivar je siguran šampion ako osvoji tri boda u poslednjem kolu, a oba kokurenta za titulu Olvejz Redi i Strongest ne pobede.

Derbi poslednjeg kola šampionata Bolivije, Bluming - Strongest (20.00) možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

I treće i četvto mesto vodi u kvalifikacije za Kopa Libertadores. Prva tri kandidata za titulu su sigurni za najjače takmičenje Južne Amerike, a borba za četvrtu poziciju vodi se između Rojal Parija sa 43 i Vilestermana sa 42 boda. Ova dva kluba igraće večeras u direktnom dvoboju za preostale mesto u kvalifikacijama za elitno takmičenje u Južnoj Americi. Posle ovog susreta Vilsterman će ostati bez argentisnkog trenera Kristijana Dijaza koji je nagovestio da odlazi sa kormila tima iz Kočabambe. On je sa Avijatičarima osvojio Klausuru prošle godine, igrao i Kopa Libertadores. Bolivijski mediji navode da će njegov naslednik na klupi najverovatnije da bude Maurisio Sorija.

Bitka se vodi i za četiri mesta u Kopa Sudamerikanu. Siguran je samo jedan tim, a to je Rojal Pari ili Vilsterman. Rojal Pariju treba bod za elitno takmičenje na kontinentu. Na mestima koje vodi u ovo takmičenje trenutno se nalaze Nasinal Potosi i Guabira (po 39 bodova) i Bluming sa 38, ali preti i Vinto sa 37 bodova. Za jedan od ova četiri tima neće biti mesta u Kopa Sudamerikana. Nasional Potosi i Bluming imaće teži posao jer igraju sa kandidatima za titulu na svojim terenima, dok Vinto, koji je trenutno prvi ispod crte, ima najlakši zadatak jer gostuje poslednjeplasiranom i nezainteresovanom Santa Kruzu.

Posle 25 kola najbolji strelac lige je napadač Bolivara, Argentinac Markos Rikelme sa 20 golova, tri više od Kolumbijca Žairea Reinosa iz Strongesta, dok je na trećem mestu Džeferson Tavares iz Vinta.


tagovi

Horhe VilstermanVilstermanOlvejz RediStrongestBolivarBolivija 1Bolivija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara