Fudbaleri Persepolisa (©AFP)
Fudbaleri Persepolisa (©AFP)

Drama u Iranu, Radoševićev Persepolis i Sepahan igraju za titulu, tri tima za opstanak

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.07.21. | 09:37

Lider šampionata gostuje Pajkanu, a ni remi mu ne garantuje titulu. U isto vreme, od 18.45 časova, sastaju se drugoplasirani i trećeplasirani tim. Za opstanak se bore Saipa, Zob Agan i Naft

Igrali su 29 kola, a sve se lomi tek u 30, poslednjem! Šampionat Irana u petak će dobiti šampiona, a od 18.45 časova će se saznati da li će Persepolis da bude krunisan po peti uzastopni put ili će Sepahan uspeti da ga skine sa trona i donese tek šestu titulu u Isfahan.

Najtrofejniji iranski klub je blizu svog 14. šampionskog pehara. Persepolis uoči poslednjeg kola ima dva boda više od izazivača Sepahana. Tim iz Teherana će imati priliku da overi titulu na terenu gradskog rivala Pajkana od 18.45 časova.

Izabrane vesti

Međutim, remi mu ne garantuje proslavu. U prvenstvu Irana u slučaju izjednačenog broja bodova odlučuje gol-razlika, a Persepolis nije stekao veliku zalihu.

18.45: (8,00) Pajkan (3,90) Persepolis (1,43)

Lider je na 45:14, odnosno na +31. Sepahanu je gol-razlika 51:23, dakle +28. To bi značilo da mu je u slučaju nerešenog ishoda meča između Pajkana i Persepolisa potrebno da trijumfuje sa tri ili više golova razlike. Na papiru moguće, u praksi veoma teško.

Sepahan takođe gostuje u Teheranu, ali protiv veoma jakog rivala, Esteglala. On je trenutno treći na tabeli, a jedina je sreća po Sepahan ta što Esteglalu ovaj meč nema nikakav takmičarski značaj. Svakako će završiti na trećoj poziciji, odnosno igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona sledeće sezone. Sepahan je u prvom okršaju sa Estaglalom ove sezone slavio sa 2:0, ali nijednom u ovom veku ga nije pobedio sa tri golova razlike. Samo četiri puta mu je dao tri gola, jednom je slavio sa 3:1, dva puta sa 3:2, a jednom je izgubio sa 4:3. U 21. veku su odigrali ukupno 43 takmičarskih mečeva, a Sepahan je slavio samo 12 puta.

Sva tri vodeća tima na tabeli su trijumfovali u poslednja tri kola. Pritom, bili su ubedljivi, a u tom periodu se posebno izdvajaju pobede Persepolisa nad Mašin Sazijem (5:0) i Sepahana nad Sanatom (4:1).

Zanimljivo je da nijedan od najboljih iranskih timova nije došao do limita od tri dozvoljena strana igrača u timu, odnosno oslanjaju se gotovo isključivo na domaće igrače. To prvenstveno važi za Persepolis, koji od stranaca ima samo hrvatskog golmana Božidara Radoševića, rezervu prvog čuvara mreže Hameda Laka.

18.45: (3,20) Esteglal (3,00) Sepahan (2,30)

Esteglal od stranaca ima napadača Čeika Dijabatea, a ni reprezentativac Malija nije standardan prvotimac. Na poslednjih devet utakmica je ukupno na terenu proveo jedan minut, protiv Saipe. Samo Sepahan koliko-toliko koristi inostrane igrače, brazilski napadač Kiros je ove sezone odigrao 17 mečeva u prvenstvu i postigao jedan gol, dok je štoper iz Gruzije Đorđi Gvelesijani bio starter na 21 meču.

Persepolis je pobedio Pajkan na poslednjih šest susreta, a u februaru ove godine bilo je 1:0. Nadu Sepahanu donosi trenutna forma Pajkana, koji nije izgubio na poslednjih devet utakmica. U tom periodu je trijumfovao tri puta, a čak šest mečeva je remizirao. On je zabeležio najviše nerešenih rezultata ove sezone u ligi, čak 13.

U isto vreme biće dramatična i borba za opstanak. Mašin Sazi se sigurno seli u drugi rang, a preostalo je još jedno mesto koje vodi tamo. Pokušavaju da ga izbegnu Naft, Zob Ahan i Saipa.

18.45: (3,10) Aliminijum (3,00) Naft (2,35)

Trenutno je ispod crte Saipa, koja ima 26 bodova, isto kao i Zob Ahan. Razdvaja ih samo jedan gol, pošto je gol-razlika Zob Ahana trenutno 10, a Saipe 11. Naft je u znatno boljoj situaciji, ima dva poena više od njih i gol-razliku -9.

Sam je sebi zakoplikovao život, na poseldnjih sedam mečeva je osvojio samo jedan bod, pa sada ne sme da pogreši protiv Aliminijuma. Tim iz Araka je takođe u krizi, poražen je na poslednjih pet kola, ali svakako će sezonu okončati na sredini tabele.

Saipa u poslednjem kolu gostuje šestoplasiranom Traktoru, dok će Zob Ahan na svom terenu da dočeka Mes Rafsanjan, trenutno 10. tim na tabeli.


tagovi

Iran 1PersepolisSepahan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara